Obavijesti

News

Komentari 3

‘Škola može početi u 9 kad ukinemo smjensku nastavu’

‘Škola može početi u 9 kad ukinemo smjensku nastavu’
1

Nije im lako: Ravnatelji i nastavnici kažu kako bi rado pomaknuli početak nastave kad bi za to imali uvjete. Prvi je uvođenje jedne smjene u sve škole

VIDEO

Varaždinska 1. Osnovna škola jedna je od rijetkih osnovnih škola u Hrvatskoj koja je početak nastave s 8 sati pomaknula na 8.50 sati. I učenici, i nastavnici, i roditelji zadovoljni su tim potezom. Nastavnike i ravnatelje škola iz cijele Hrvatske pitali smo što misle o ideji da nastava počne kasnije. Mišljenja su im podijeljena.

- Čini mi se da ideja da nastava počinje u 9 sati uopće nije loša. Neka istraživanja pokazala su da tinejdžerima organizam funkcionira tako da se kasnije bude, pa bi to bilo posebno dobro za njih, ali bi bilo prednosti i za drugu djecu - rekla nam je Stanka Pera Martinac, ravnateljica OŠ “Petra Preradovića” u Zadru.

Njezina kolegica iz Splita kaže kako ne bi imala ništa protiv da nastava počinje u 8.30 ili najranije u 8.15 sati, ali tvrdi da to nije presudno.

- Kako smo mi područna škola, takav početak nastave bio bi odličan zbog autobusa čiji vozni red nije baš sasvim pouzdan. No što se tiče djece, smatram da njima nije problem dolaziti rano na nastavu. Ne vjerujem da bi pomicanje satnice nešto bitno promijenilo. Oni stignu sve, to su dobra djeca, i treba ih odmalena učiti disciplini, a ne ih štedjeti ili učiti lijenosti – rekla nam je Matija Šitum, ravnateljica OŠ Žrnovnica.

Predrag Brkić, ravnatelj OŠ “Jože Šurana” u istarskom Višnjanu, vjeruje kako bi uvođenje nastave od 9 sati više pogodovalo roditeljima nego djeci, jer bi nastava završavala u 16 sati, kad i većina roditelja završava s poslom.

- U tom slučaju i ručak je u kasnijem satima, a ne bi bilo prevelike potrebe ni za produljenim boravkom. Početak nastave u 8 sati je bolji za učenike - rekao je ravnatelj višnjanske škole.

Njegova kolegica iz Rijeke naglašava kako prije pomicanja početka nastave treba riješiti problem nastave u dvije ili tri smjene.

- Svakako sam za to da nastava počinje u 9 umjesto u 8 sati, ali pod uvjetom da škole mogu raditi u jednoj smjeni. Svaka škola ima pravo od ministarstva tražiti da škola počinje kasnije. No kad bi se uvelo to pravilo za sve škole, onda bi sigurno za to trebala školska reforma, kao i suglasnost roditelja - mišljenja je Violeta Nikolić, ravnateljica riječke OŠ Vežica.

Istog je mišljenja i Goran Zavor, ravnatelj Gimnazije “Matija Mesić” u Slavonskom Brodu. Ističe kako bi sustav nastave koja počinje od 9 sati podrazumijevao jednosmjenski rad škola, odnosno cjelodnevni boravak učenika u školama.

- Takve uvjete škole u Brodsko-posavskoj županiji nemaju. Optimalno bi bilo da nastava počinje u 9 sati, no u većini srednjih škola zbog prostornih uvjeta i kapaciteta to nije moguće. Mnogo učenika su putnici te su školske smjene prilagođene i međumjesnom javnom prijevozu. Početak nastave u 9 morao bi obvezati škole i za bolje uvjete osiguranja objeda učenika u školama i više vremena za školske odmore, tako da bi učenici proveli u školi najmanje od 9 do 16 sati.

Time su još više izuzeti iz svojih obitelji te organizacije vremena za učenje i školske zadatke izvan škole, ali i za izvannastavne aktivnosti. Te izvanškolske aktivnosti učenika bile bi teško uskladive. Poznato je da mora postojati određeno vrijeme i prostor za učenje i izvan škole ako želimo određene rezultate – kaže Zavor.

Hrvoje Brod, ravnatelj Osnovne škole “Grigor Vitez” iz Osijeka, istog je mišljenja. Tvrdi da većina škola j nema uvjete za pomicanje početka nastave.

- Uopće ne sumnjam u to da je ustajanje u 8 sati djeci naporno te da bi bili učinkovitiji, odmorniji i spremniji na nastavu da ona počinje u 9 sati. Tehnički je za većinu škola u Hrvatskoj to neizvedivo. Barem za one koje još rade u dvije smjene. Kad bi škola počinjala u 9 sati prvoj smjeni, druga smjena bi mogla doći u školu tek od 15 sati, a završavali bi nastavu u 20 ili 21 sat. Ali to opet nije poželjno - objašnjava nam Hrvoje Brod.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"