Obavijesti

News

Komentari 112

JAR privremeno prekida cijepljenje AstraZenecom

JAR privremeno prekida cijepljenje AstraZenecom

Izrael u nedjelju postupno izlazi iz trećeg zatvaranja od početka pandemije covida-19, zahvaljujući masovnoj kampanji cijepljenja stanovništva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.15

JAR privremeno prekida cijepljenje cjepivom AstraZenecea

Južna Afrika prekida privremeno korištenje cjepiva AstraZenece u protiv covida-19 pošto su podaci pokazali da ono pruža minimalnu zaštitu u slučaju južnoafričke varijante koronavirusa.

Ministar zdravstva Zweli Mkhize rekao je u nedjelju da će vlada pričekati savjete znanstvenika o tome kako nastaviti nakon razočaravajućih rezultata u ispitivanjima koja je provelo Sveučilište Witwatersrand.

Studija tog južnoafričkog sveučilišta i sveučilišta Oxford pokazala je da cjepivo ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti.

Vlada je kanila AstraZenecinim cjepivom imunizirati zdravstvene radnike pošto je u ponedjeljak primila milijun doza koje je proizveo Serum Institute of India.

Umjesto toga, vlada će ponuditi cjepiva proizvođača Johnson & Johnson te Pfizer idućih tjedana dok stručnjaci budu procjenjivali na koji način se može koristiti AstraZenecino.

"Od idućeg tjedna u četiri sljedeća tjedna očekujemo da će zdravstvene radnike cijepiti proizvodom J&J i Pfizer", rekao je ministar Mkhize. 

Dodao je da će se s cjepivom AstraZenece "pričekati dok znanstvenici ne pruže jasne upute što moramo činiti".

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju znanstvenike su  tzv. britanska, južnoafrička i brazilska varijanta, koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

Južnoafrička Republika, službeno najteže pogođena virusom na kontinentu s više od 1,5 milijuna slučajeva i više od 46.000 umrlih. Te prve doze bile su namijenjene za 1,2 milijuna zdravstvenih radnika. 

19.45

Afganistan primio prvu pošiljku cjepiva, pola milijuna doza iz Indije

Afganistan je u nedjelju primio pola milijuna doza AstraZenecina cjepiva iz Indije, što je prva pošiljka cjepiva protiv covida-19 pristigla u tu zemlju teško stradalu u epidemiji 2020.

"Primili smo 500.000 doza cjepiva za pacijente oboljele od covida-19 koje nam je poslala indijska vlada", rekao je privremeni afganistanski ministar zdravstva Wahid Majrooh u kabulskoj zračnoj luci, gdje je nazočio preuzimanju cjepiva.

Cjepivo englesko-švedske tvrtke AstraZenece i sveučilišta Oxford proizvodi indijski Serum Institute, najveći proizvođač cjepiva u svijetu. Taj institut ubrzanim ritmom proizvodi milijune doza AstraZenecina cjepiva za Indiju, susjedne zemlje i velik dio zemalja u razvoju.

Prvi će cjepivo primiti zdravstveni radnici i starije osobe s kroničnim bolestima, rekao je ministar.

Afganistanska vlada planira procijepiti 60 posto stanovništva i surađuje sa Svjetskom bankom i s Europskom unijom radi nabavke dodatnih doza, istaknuo je ministar.

Novi koronavirus ušao je u Afganistan u veljači 2020. kada su se tisuće migranata vratile iz Irana, tada najteže pogođenog epidemijom u regiji.

U mjesecima nakon toga, Afganistan, već opustošen višedesetljetnim ratom, teško je stradao od covida, osobito Kabul.

U studiji ministarstva zdravstva iz kolovoza 2020. ocijenjeno je da je koronavirusom zaraženo 10 milijuna ljudi, što je gotovo trećina stanovništva. Službeni podatci govore o 55.300 potvrđenih slučajeva zaraze i o 2400 umrlih.

Ova zemlja s 32 milijuna stanovnika ima ograničene mogućnosti testiranja na virus, ali zadnjih mjeseci utvrđen je pad broja zaraženih.

19.20

Mađarska odobrila rusko cjepivo Sputnjik V

Mađarska je odobrila Sputnjik V, rusko cjepivo protiv covida-19, objavio je u nedjelju ministar za ljudske resurse Miklos Kasler.

Mađarski Centar za javno zdravlje odobrio je cjepivo, obznanio je Kasler na Facebooku, a odobrenje je već u petak najavio premijer Viktor Orban.

Time je Mađarska prvi put odobrila cjepivo koje još nije odobreno na razini Europske unije.

Postupak izdavanje dozvole mađarske vlasti počele su i za cjepivo kinesko proizvođača Sinopharm.

Mađarske zdravstvene vlasti imuniziraju stanovništvo cjepivima koja su već odobrena na razini Europske unije, prozivođača Pfizer/BioNTech, Moderne te  AstraZenece.

17.40

Kurz bi ruska i kineska cjepiva proizvodio u Austriji

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je u nedjelju da želi da se ruska i kineska cjepiva protiv koronavirusa proizvode i u Austriji.

"Uvjet za proizvodnju je izdavanje dozvole za ova cjepiva i u Europskoj uniji. Tada bi Austrija sigurno pokušala proizvodne kapacitete kod austrijskih tvrtki dati na raspolaganje za proizvodnju ruskih ili kineskih cjepiva“, rekao je Kurz u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Die Welt.

Kurz je objasnio kako je u ovom trenutku najvažnije u najkraćem mogućem roku osigurati što je više moguće sigurnog cjepiva.

Austrijski kancelar je rekao da on sam ne bi imao ništa protiv da se cijepi ruskim ili kineskim cjepivom.

"Kod cjepiva se prije svega radi o učinkovitosti, sigurnosti i dostupnost a ne o geopolitičkim borbama“, rekao je Kurz.

Europskoj agenciji za lijekove (EMA) predbacio je sporost i prebirokratski pristup kad je u pitanju proces izdavanja dozvole za cjepiva. "Taj proces je izvan EU-a puno brži“, ocijenio je.

Demokršćanski političar smatra da će popuštanje epidemiološke situacije nastupiti na ljeto ali da će sljedeći mjeseci biti teški.

Austrija od ponedjeljka popušta stroge mjere i dopustit će rad frizerima, muzejima i maloprodaji.

Vlasti u Bavarskoj, koja graniči s Austrijom, kritizirale su popuštanje strahujući da bi to moglo ugroziti trenutni pad broja novozaraženih u Njemačkoj.

16.30

Stranka umirovljenika: 'Ne cijepite starije AstraZenecom'

Stranka umirovljenika pozvala je u nedjelju Vladu i Nacionalni stožer civilne zaštite da cjepivo AstraZeneca ne koristi za cijepljenje starijih građana te da se obrate na druge adrese u nabavi cjepiva za koja je potvrđena klinička učinkovitost veća od 90 posto.

Europska agencija za lijekove odobrila je uporabu Oxford/AstraZeneca cjepiva uz niz ograda o njegovoj učinkovitosti osobito za stariju populaciju stanovništva pa je tako znatan broj vlada europskih država donijelo odluku kako neće cijepiti stariju i umirovljeničku populaciju tim cjepivom, navode u priopćenju.

Kod donošenja takvih Odluka EU zemlje rukovodile su se činjenicom kako je tijekom kliničkih ispitivanja učinkovitosti cjepiva na uzorku od 24.000 osoba između 18 i 55 godina utvrđena uspješnost na razini od 60 posto. Zbog te je činjenice, Europska agencija za lijekove (EMA) utvrdila da nema dovoljno relevantnih podataka za zaključak da bi cjepivo bilo uspješno kod populacije starije od 55 godina, stoji u priopćenju.

Upozoravaju i na slične zaključke instituta Robert Koch koji je preporučio to cjepivo samo za mlađe od 65 godina te dodatno i najnovijem priznanju proizvođača kako je ograničena zaštita cjepiva prema južnoafričkom soju virusa.

Slijedom tih zaključaka apeliramo na naše institucije, Stožer civilne zaštite i Vladu RH da ozbiljno razmotre  znanstvene primjedbe na cjepivo AstraZeneca, kao što su to učinile i druge važne europske države, te na sličan način tretiraju to cjepivo i ne koristite ga za cijepljenje naših starijih građana mimo utvrđenih zaključaka Europske zdravstvene agencije, poziva u priopćenju Stranka umirovljenika.

Predlažu i da se, s obzirom na to da je AstraZeneca prekršila ugovorne odredbe o isporuci svoga cjepiva, Hrvatska kao i sve više zemalja EU obrati na druge adrese u nabavi cjepiva za koja je potvrđena klinička učinkovitost i više od 90 posto.

Komentari 112