News

Komentari 1

Školu u šijitskoj četvrti Kabula pogodile eksplozije, ima žrtava

Školu u šijitskoj četvrti Kabula pogodile eksplozije, ima žrtava

Tri eksplozije odjeknule su u školi za dječake u četvrti Kabula većinski naseljenoj šijitskim Hazarima, priopćila je afganistanska policija dodajući da ima žrtava

Tri eksplozije odjeknule su u utorak u školi za dječake u četvrti Kabula većinski naseljenoj šijitskim Hazarima, priopćila je afganistanska policija dodajući da ima žrtava.

- Ima žrtava među našom šijitskom braćom - napisao je na Twitteru glasnogovornik policije Halid Zadran ne navodeći nikakve detalje.

Tri eksplozije potresle su školu Abdul Rahim Šahid u zapadnoj četvrti grada Dašt-e-Barči, u trenutku kada su đaci izlazili iz razreda u prijepodnevnim satima, kazao je za AFP očevidac.

Sigurnosno stanje u zemlji se od dolaska na vlast talibana i povlačenja američkih trupa nakon 20 godina okupacije uvelike poboljšalo, ali još uvijek ima napada za koje je odgovorna Islamska država-Khorasan (IS-K), regionalni ogranak Islamske države (IS).

Manjinski Hazari su stoljećima marginalizirani i proganjani u većinski sunitskom Afganistanu. Njihova četvrt u Kabulu je u posljednje vrijeme redovito na meti skupine IS-K koja ih smatra hereticima.

Talibani tvrde da su suzbili njihovo djelovanje, no analitičari ocjenjuju da ta ekstremistička skupina i dalje predstavlja veliki izazov za novu afganistansku vlast.

 

 

Najčitaniji članci