News

Komentari 150

Skupile su pomoć i sagradile kuću majci petorice dječaka

Skupile su pomoć i sagradile kuću majci petorice dječaka

Dvije prijateljice Vesna Mišak i Marijana Matešić iz Zagreba devet mjeseci organizirale su sve da se obitelji Nade Križan sagradi kuća, koju sad treba opremiti

Odmah sam znala da im ne želim dati ništa manje od nove kuće. Mjeseci pripreme, pozivanja donatora, sakupljanja pomoći, traženja tko će kuću sagraditi... Sve je bilo mukotrpno, ali smo na kraju uspjeli Nadi sagraditi kuću, kaže humanitarka Vesna Mišak iz Zagreba.

Ona je s prijateljicom Marijanom Matešić doputovala u baranjsko selo Suza i upoznala šesteročlanu obitelj Nade Križan (41). Nada im je pisala i zamolila pomoć. Rekla je da s pet sinova živi u trošnoj kućici koja im se ruši na glavu. No Vesna i Marijana otkrile su da je još gora. 

Stara kuća od blata već se napola urušila. Prva jača kiša bi je sravnila sa zemljom. Petoro djece u njoj su tek preživljavali. Bili su bez struje, vode, u dugovima, gladni, s tek nešto malo odjeće. Maleni Boris (7) rekao je Vesni da je gladan, ali da mora ići u školu. Dvije humanitarke nisu se dvoumile - u deset mjeseci sagradile su im novu, veliku kuću uz pomoć prijatelja i donatora.

- Sama sam sa sinovima otkako mi je suprug branitelj prije šest godina preminuo. Od njega nisam ništa stekla osim auta starog 15 godina koji sam prodala za 400 kn. Živimo od 600 kn dječjeg doplatka - kaže majka Nada koja ponekad radi za nadnicu.

Zatražila je pomoć, a sad na mjestu stare kuće, koja je bila i bez vode i bez struje, stoji nova kuća obitelji Križan. Imaju i vodu i struju, ali na kući nedostaje fasada i iznutra nije uređena, zbog čega se ne mogu još useliti.

Uz neizmjernu zahvalnost dvjema humanitarkama, Nada bi se voljela do Nove godine useliti, no za to treba pomoć. Tko želi, može to učiniti uplatom u Privrednoj banci na ime Antonio Križan, HR6423400093103250237.