News

Komentari 4

Skupina europskih kompanija otvorila račune u Gazprombanci

Skupina europskih kompanija otvorila račune u Gazprombanci

Deset europskih kompanija već je otvorilo račune u ruskoj Gazprombanci kako bi plaćale plin u skladu s mehanizmom koji je uspostavila Moskva, tražeći plaćanje u rubljima

Izvijestio je to Bloomberg News, pozivajući se na izvor blizak Gazpromu.

Ruski proizvođač plina Gazprom obustavio je u srijedu isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj budući da nisu prihvatile mehanizam plaćanja koji je Moskva uspostavila kako bi kupcima "neprijateljskih" zemalja omogućila plaćanje plina u rubljama.

Rusija je zbog invazije na Ukrajinu isključena iz međunarodnog platnog sustava.

Kupci plina iz EU-a moraju tako na posebni račun u Gazprombanci uplaćivati iznos u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima, a banka ga potom prodaje na burzovnoj aukciji i rublje uplaćuje na račun Gazproma.

Njemačka energetska tvrtka Uniper objavila je danas da očekuje normalnu isporuku ruskog plina budući da ga plaća prema ruskoj uredbi. Izmijenjeni postupak plaćanja u skladu je sa sankcijama EU-a, istaknuli su, podsjetivši na mišljenje Europske komisije.

Bruxelles je prošlog tjedna izvijestio kompanije da im sankcije Rusiji ne brane otvaranje računa u Gazprombanci, upozorivši ih tek da bi od Rusije trebali tražiti potvrdu da su uplatom novca u banku ispunili svoje ugovorne obaveze.

Bloomberg News objavio je danas, pozivajući se izvor blizak Gazpromu, da je 10 europskih kompanija već otvorilo račun, a četiri su već uplatile novac za isporučeni plin.

Čak i ako drugi kupci, nakon Poljske i Bugarske, odbiju uvjete Kremlja, isporuke im vjerojatno neće biti obustavljene prije druge polovine svibnja, kada na naplatu stižu sljedeći računi, rekao je za Bloomberg izvor koji je želio ostati anoniman jer je informacija povjerljiva.