Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Slavila i učiteljica: Nakon 60 godina skupili su se 'prvašići'

Uz smijeh i dobre stare priče iz školskih klupa jedanaest nekadašnjih prvašića, a sada baka i djedova, zajedno s najdražom učiteljicom okupilo se u školi u Selcu

24sata
Foto: 24sata
30 komentara

Uzbuđeni i s dozom straha, grčevito se držeći za majčine ruke, prvašići iz generacije 1953./1954. godine hrabro su ulazili u razred crikveničke područne škole u Selcu. U petak su se uz sjetu prisjetili tog najljepšeg đačkog doba.

Na inicijativu bivše učenice Jelene Peša jedanaest se učenika sastalo drugi put nakon 60 godina. Uz viku i smijeh, baš kao nekada proslavili su prvašićku obljetnicu.

- Prvi put smo slavili pedesetogodišnjicu i došla sam na ideju kako bi bilo lijepo da se opet družimo. Kontaktirala sam sve do kojih sam mogla doći, no uspjelo nas se okupiti dvanaest s učiteljicom. Bilo nam je tako lijepo da smo se odlučiti sastajati svake godine - govori Jelena. Tih davnih dana u školi je bilo mnogo toga drugačije, opisuju. Nije se pisalo kao danas s flomasterima po ploči, nego se crtalo na stari način. S kredom i mokrom spužvom u rukama pisalo se ne u bilježnice, nego po pločicama, i ne po bijeloj, nego crnoj ploči. Nije bilo ni računala ni tableta pa su djeca puno više vremena provodila u igri na otvorenom.

Prvi put smo slavili pedesetogodišnjicu i došla sam na ideju kako bi bilo lijepo da se opet družimo

- Tada su učenici imali puno više poštovanja prema učiteljima, ali i obratno. Na zvuk zvona svi bi trčali u razrede i nikome nije padalo na pamet izostajati s nastave - prisjeća se Jelena. Današnji 67-godišnjaci u područnoj školi išli su u samo prva četiri razreda osnovne škole, nakon kojih su ih prebacili u Crikvenicu. Sve ih je tada vodila učiteljica Slavica Dešman (85).

Te 1953. u prva dva razreda upisano je tridesetak učenika, a to je puno više od ovogodišnjih upisanih šest prvašića, ali i znatno manje od 180 prvašića upisanih davne 1870. godine kada je škola prvi put otvorena.

Bivši učenici na domjenku su se počastili plodovima mora i ukusnom tortom, a svojoj nekadašnjoj razrednici uručili su prekrasni buket cvijeća. Nakon proslave su se prošetali rivom kojom su nekad trčkarali te su navratili na mjesno groblje na kojem su preminulim prijateljima iz razreda položili cvijeće i zapalili svijeće.

Bili su prestrašeni, a danas sam baš ponosna na njih

Učiteljica Slavica Dešman (85) i danas se sjeća kako je svaki prvašić izgledao kad je prvi put ušao u njezin razred. Njihova najdraža učiteljica pomogla im je prevladati strah te su zajedno učili čitati, pisati, zbrajati i oduzimati. U petak je ponosno gledala svoje prvašiće.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message