Obavijesti

News

Komentari 30

Slavila i učiteljica: Nakon 60 godina skupili su se 'prvašići'

Slavila i učiteljica: Nakon 60 godina skupili su se 'prvašići'
3

Uz smijeh i dobre stare priče iz školskih klupa jedanaest nekadašnjih prvašića, a sada baka i djedova, zajedno s najdražom učiteljicom okupilo se u školi u Selcu

VIDEO

Uzbuđeni i s dozom straha, grčevito se držeći za majčine ruke, prvašići iz generacije 1953./1954. godine hrabro su ulazili u razred crikveničke područne škole u Selcu. U petak su se uz sjetu prisjetili tog najljepšeg đačkog doba.

Na inicijativu bivše učenice Jelene Peša jedanaest se učenika sastalo drugi put nakon 60 godina. Uz viku i smijeh, baš kao nekada proslavili su prvašićku obljetnicu.

- Prvi put smo slavili pedesetogodišnjicu i došla sam na ideju kako bi bilo lijepo da se opet družimo. Kontaktirala sam sve do kojih sam mogla doći, no uspjelo nas se okupiti dvanaest s učiteljicom. Bilo nam je tako lijepo da smo se odlučiti sastajati svake godine - govori Jelena. Tih davnih dana u školi je bilo mnogo toga drugačije, opisuju. Nije se pisalo kao danas s flomasterima po ploči, nego se crtalo na stari način. S kredom i mokrom spužvom u rukama pisalo se ne u bilježnice, nego po pločicama, i ne po bijeloj, nego crnoj ploči. Nije bilo ni računala ni tableta pa su djeca puno više vremena provodila u igri na otvorenom.

Prvi put smo slavili pedesetogodišnjicu i došla sam na ideju kako bi bilo lijepo da se opet družimo

- Tada su učenici imali puno više poštovanja prema učiteljima, ali i obratno. Na zvuk zvona svi bi trčali u razrede i nikome nije padalo na pamet izostajati s nastave - prisjeća se Jelena. Današnji 67-godišnjaci u područnoj školi išli su u samo prva četiri razreda osnovne škole, nakon kojih su ih prebacili u Crikvenicu. Sve ih je tada vodila učiteljica Slavica Dešman (85).

Te 1953. u prva dva razreda upisano je tridesetak učenika, a to je puno više od ovogodišnjih upisanih šest prvašića, ali i znatno manje od 180 prvašića upisanih davne 1870. godine kada je škola prvi put otvorena.

Bivši učenici na domjenku su se počastili plodovima mora i ukusnom tortom, a svojoj nekadašnjoj razrednici uručili su prekrasni buket cvijeća. Nakon proslave su se prošetali rivom kojom su nekad trčkarali te su navratili na mjesno groblje na kojem su preminulim prijateljima iz razreda položili cvijeće i zapalili svijeće.

Bili su prestrašeni, a danas sam baš ponosna na njih

Učiteljica Slavica Dešman (85) i danas se sjeća kako je svaki prvašić izgledao kad je prvi put ušao u njezin razred. Njihova najdraža učiteljica pomogla im je prevladati strah te su zajedno učili čitati, pisati, zbrajati i oduzimati. U petak je ponosno gledala svoje prvašiće.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21