Obavijesti

News

Komentari 13

Slavonci plaćaju 420.000 kuna da bi studirali stomatologiju

Slavonci plaćaju 420.000 kuna da bi studirali stomatologiju
1

ŽELE DIPLOMU Sveučilište u Osijeku upisalo je 25 studenata dentalne medicine. Studirat će šest godina. Država ne želi financirati studij, pa će godinu plaćati po 70.000 kuna

VIDEO

Od ove godine Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bogatije je za još jedan studijski smjer. Ideja o pokretanju studija dentalne medicine uslijedila je nakon što se prije nekoliko godina dogodilo da Osijek i Slavonija nisu imali niti jednog ortodonta. Stotine djece ostale su uskraćene za korektivne zubne aparatiće, a ništa bolja situacija nije bila ni s ostalim stomatološkim uslugama, zbog čega se Slavonija našla na samom dnu oralnog zdravlja u Hrvatskoj.

Gotovo četiri godine osječko je sveučilište “guralo” ideju o studiju dentalne medicine, a kad su konačno stigle sve dozvole, prije nekoliko tjedana, Ministarstvo obrazovanja reklo je da ne može odobriti studiranje na trošak države i odredilo školarinu od 70.000 kuna godišnje za svakog studenta.

- Argument protivnika otvaranja ovog studija bio je da imamo dovoljan broj studenata stomatologije u ostatku Hrvatske, ali u Slavoniji ih nema. Jer, nezaposleni stomatolozi ne žele iz Zagreba doći raditi u Osijek ili još manje sredine. Zahvaljujući potporama koje smo dobili od Hrvatske komore dentalne medicine, svih slavonskih župana, gradonačelnika i mnogih drugih, naš program je prošao - kaže prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan osječkog Medicinskog fakulteta.

Već od ove godine na studij se upisuje 25 izvanrednih studenata, od toga 20 hrvatskih državljana i pet stranih. Raspisan je natječaj, koji je još otvoren, a nakon provedenog razredbenog postupka slijedi upis pristupnika koji su ostvarili pravo upisa. Nastava počinje 7. studenog.

- Bilo je velikih otpora da dobijemo dopusnicu za taj studij, no bili smo uporni i uspjeli smo. Studij će trajati šest godina, diplomanti će imati titulu doktora dentalne medicine. Nastava će biti organizirana u turnusima, a održavat će se u zgradi bivšega Građevinskog fakulteta. Obnovljene su dvije etaže, radi se i dalje na uređenju jer će zgrada služiti za studij, ali i za nastavu za izvanredni preddiplomski studij dentalne higijene - dodaje Včev.

Budući studenti dentalne medicine na predavanjima će slušati stručnjake svjetskoga glasa, članove svjetskih i europskih dentalnih saveza, ali i niz osječkih stomatologa, među kojima i dr. dent. med. Miroslava Sikoru.

- Pokretanjem ovog studijskog smjera trebali bismo konačno riješiti nedostatak doktora dentalne medicine, ali i specijalistike koja je kod nas gotovo nepostojeća. Pri fakultetu osnovat će se i fakultetska poliklinika, gdje ćemo zadovoljiti potrebe za specijalistima. Za nas je ovo velika stvar, da nakon Zagreba, Rijeke i Splita, i Osijek konačno dobije svoj studij dentalne medicine, gdje ćemo produkcijom kadra na studiju moći zadovoljiti i naše potrebe, ali i potrebe za doktorima u manjim sredinama - kaže Sikora. Dodaje da je cijena od 70.000 kuna za godinu zapravo realna cijena studiranja na ovom fakultetu. Za studente planiraju i mogućnost kreditiranja.

- Nadamo se da bi iduće godine određeni broj studenata ipak ušao u kvotu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te studirao na trošak države. Ostavili smo određeni broj mjesta studentima strancima jer smatramo da bi naš studij mogao biti zanimljiv našim istočnim susjedima s obzirom na to da smo im mi sad najbliža EU diploma za dentalnu medicinu - dodaje Sikora, tajnik Zavoda za dentalnu medicinu, asistent na studiju dentalne medicine i predsjednik osječke podružnice Hrvatske komore dentalne medicine.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.