Obavijesti

News

Komentari 2

Slijepi planinar Feručo prehodat će 1100 kilometara dugu rutu!

Slijepi planinar Feručo prehodat će 1100 kilometara dugu rutu!
7

PRATE GA PRIJATELJ I VODIČ Slijepi planinar Feručo Lazarić (65) jučer je na Prevlaci počeo put od 50 dana - prehodati će oko 1100 kilometara dugu rutu, Via Adriatica trail, do Istre

VIDEO

Slijepi planinar Feručo Lazarić (65), iz Svetvinčenta u Istri krenuo je u četvrtak ujutro na avanturu života. S prijateljem Sergiom Ostovićem (65) i vodičem Zlatkom Mihocekom –Torpedom (61) planira prepješačiti oko 1100 kilometara dugu rutu, u sklopu Via Adriatica trail.

Doduše, vodič će ih pratiti do Brela kada dvojac dalje nastavlja put uz pomoć planinarskog društva "Mosor" iz Splita. Riječ je o stazi koja se proteže od Rta Kamenjak u Istri pa sve do Dubrovnika i Prevlake.

- Krenuli smo iz Prevlake u četvrtak, iako je bilo planirano početi pješačiti u srijedu. Međutim zbog jake kiše startali smo dan kasnije. Dnevno planiramo prijeći oko 30 kilometara, ali sve ovisi o vremenskim uvjetima toga dana. Za ovu avanturu pripremao sam se oko dva mjeseca. Vrijeme je sad predivno, a iako ne vidim oko sebe ništa,osjećam miris mora,prirode i sva druga osjetila mi rade sto na sat.Predivno je i neopisiv je osjećaj. Nema granica i nema "ja to ne mogu". Mogu sve što poželim samo ako sam dovoljno uporan - kazao nam je Feručo hodajući planiranom rutom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čak nam je u jednom trenutku i zapjevao od radosti, ali se na kraju ipak trebao usredotočiti na disanje i što manje gubljenje energije.

Uzbuđenje je veliko, priznali su sva trojica a dečki, koji su, kako kažu u "najboljim godinama" potrudit će se završiti cijelu planiranu rutu kroz oko pedesetak dana. Vodič Zlatko tu je rutu prošao prošle godine pa dečki znaju što će ih na putu čekati.

- Noć prije nego što smo krenuli na put,od uzbuđenja smo jako malo spavali. Međutim,uzbuđenje je sada prošlo i treba hodati. Prvu noć dolaska spavali smo u Mokošici i odlično smo se odmorili. Dok hodamo, na leđima svaki od nas nosi oko 18 kilograma opreme.Tu su šatori, oko tri litre vode svaki dan, hrana,kuhalo, vreće za spavanje..., sve što nam je potrebno - objasnio je Sergio.

Slijepi Feručo pješači na način da jednu ruku ima položenu na rame vodiča a u drugoj drži štap koji mu pomaže, i na taj način hoda stazom. Na ovu avanturu krenuo je zahvaljujući prijatelju Sergiu, a iako je isprva priznaje,dvojio, odlučio se da unatoč sljepoći može prepješačiti gotovo 1100 kilometara.

- Moja sljepoća je meni na neki način i blagoslov. Smatram se sretnim čovjekom jer unatoč sljepoći uživam u životu punim plućima. Osobe koje vide i kreću se primjerice šumom, uglavnom gledaju ljude oko sebe, kako je tko obučen, što radi, a ja slušam zvukove oko sebe, pjev ptica i šum lišća. To je neprocjenjivo bogatstvo i trebalo je otkriti i ostala čula osim vida kojeg sam izgubio - objasnio je Feručo.

Oslijepio je prije dvadesetak godina, a prije toga je živio sa visokom kratkovidnošću koja je na kraju prerasla u ablaciju, odljepljivanje mrežnice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina