Obavijesti

News

Komentari 3

Slovenac na Twitteru objavio 'Hitler heroj', reagirali Nijemci

Slovenac na Twitteru objavio 'Hitler heroj', reagirali Nijemci

Objavu je na Twitteru njen autor Urban Purgar kasnije izbrisao, pojasnivši da se radilo o "provokaciji" kojom je htio ukazati da slovenska ekstremna ljevica slavi slovenske čelnike iz vremena totalitarnog komunizma

VIDEO

Skoro sve političke stranke u Sloveniji, a u srijedu i njemačko veleposlanstvo, osudili su posljednjih dana poruku "Hitler je heroj" koju je njen autor, navodno blizak vladajućim strukturama, objavio na Twitteru, pa izbrisao rekavši da se radilo o "provokaciji" upućenoj ekstremnoj ljevici.

- Glede izjave nedavno objavljene na društvenim mrežama u kojoj se veliča Adolfa Hitlera želimo još jednom naglasiti povijesnu dužnost Njemačke da čuva uspomenu na grozote nacističkog režima i da se sjeća njegovih žrtava - navelo je u izjavi veleposlanstvo Njemačke, dodavši da je zahvalno što je spomenuta objava odmah izazvala reakcije i oštre osude brojnih slovenskih stranaka i građana.

Objavu je na Twitteru njen autor Urban Purgar kasnije izbrisao, pojasnivši da se radilo o "provokaciji" kojom je htio ukazati da slovenska ekstremna ljevica slavi slovenske čelnike iz vremena  totalitarnog komunizma, slaveći ih kao heroje i koristeći njihove simbole poput crvene zvijezde.

Kako prenose slovenski mediji, autor je član skupine "Rumeni jopči" koja je na demonstracijama protiv vlade i njenih protuepidemijskih mjera ometala prosvjednike i izazivala ih, nastojeći prekinuti prosvjede, pa ih je od prosvjednika silom odvajala specijalna policija.

Od ministarstva kulture nedavno je dobio dozvolu da registrira svoje Društvo za promociju tradicionalnih vrijednosti kao udrugu od šireg društvenog interesa, pišu slovenski mediji.

U nizu izjava zadnja dva dana više političkih stranaka i pojedinaca osudili su izjavu u kojoj se veliča nacistički vođa, pokrenuto je zastupničko pitanje što o tome misli vlada i zašto je Purgaru ministarstvo kulture odobrilo registraciju udruge. Neki smatraju da bi trebalo reagirati i državno odvjetništvo.

Kad je vidio da je ipak uspio ostati živ nije prestao govoriti: 'Neranjiv sam, besmrtan sam'
Kad je vidio da je ipak uspio ostati živ nije prestao govoriti: 'Neranjiv sam, besmrtan sam'

- Državni represivni aparat morao bi reagirati odmah i vrlo oštro - izjavio je nekadašnji ministar pravosuđa Aleš Zalar.

Kako u srijedu navodi mariborski list "Večer", u ljubljanskom okružnom tužiteljstvu potvrdili su da razmatraju spomenuti predmet dok policija slučaj ne želi komentirati, ali dodaje da se bavi svakim slučajem kojim se potiče netolerancija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu