Obavijesti

News

Komentari 279

Krš i lom u Mariboru: Policija bacila suzavac, uhitili 60 ljudi

Krš i lom u Mariboru: Policija bacila suzavac, uhitili 60 ljudi
36

U svim većim slovenskim gradovima prosvjedovalo se protiv političkih elita. Mirno je bilo u Ljubljani, ali su Mariboru izbili žestoki sukobi između policije i prosvjednika

VIDEO

Oko 6000 prosvjednika okupilo se u Mariboru na Trgu Slobode, a Delo javlja kako je na ulicama bilo čak 10.000 prosvjednika. 

Osim nekoliko petardi, prosvjed je na početku bio miran, no nakon 18 sati čule su se eksplozije baklji. Policija je potvrdila da su priveli 60-ak prosvjednika zbog narušavanja reda i mira, javlja Slovenska televizija.

Mediji javljaju kako je središte Maribora devastirano. Po Trgu slobode razbacano je smeće, izgoreni papiri i razbijeno staklo. Bartol Lampret iz policijske uprave Maribor izjavio je za Slovensku televiziju kako je počinjena znatna materijalna šteta.

Iz Sveučilišnog medicinskog centra izvijestili su kako su primili deset ozlijeđenih - šest policajaca i četvero prosvjednika. Uglavnom je riječ o manjim ozljedama.

Oko 21 sat velika skupina prosvjednika policiju je napala kamenjem, a policijske snage su uzvratile šestim suzavcem tijekom večeri. Prosvjednici su bacali i granitne kocke i petarde. Tijekom sukoba u pokrajnjim ulicama ozlijeđen je i jedan snimatelj, javlja Delo

Policija je na Twitteru objavila kako je u blizini mjesta okupljanja zaplijenila više opasnih predmeta poput drvenih palica, benzina, granitnih blokova i plinskih maski. Putem megafona prosvjednike su pozvali da ne idu pred zgradu općine već da ostanu na Trgu slobode. 

Prema posljednjim informacijama, prosvjednici su na balkon općine u Mariboru bacili dvije baklje, a nadlijetao ih je i helikopter. Okupljena masa podijelila se u dvije velike grupe od kojih je jedna mirno prosvjeduje, a druga je otišla pred zgradu općine gdje ih dočekala policija na koju su bacali petarde. Neki mediji javljaju da je razbijen prozor na zgradi te da je jedna baklja uletjela u samu zgradu. Delo je na Twitteru objavilo kako je policija ponovno upotrijebila suzavac. 

Podsjetimo, upravo su iz Maribora krenuli prosvjedi prošli mjesec, a nezadovoljstvo građana gradonačelnikom proširilo se na čitavu zemlju i sada se prosvjedima izražava nezadovoljstvo cijelom socijalno-ekonomskom situacijom.

U Ljubljani nije bilo nereda

Na Kongresnom trgu u središtu Ljubljane okupile su se tisuće Slovenaca kako bi prosvjedovali protiv "korumpiranih političkih i gospodarskih elita" na lokalnoj i državnoj razini te lošeg stanja u državi. Prosvjednici su nosili brojne transparente od kojih je većina pozivala na miran prosvjed bez nasilja. Mnogi su u rukama nosili crveno cvijeće. 

- Došao sam na prosvjed jer sam zabrinut zbog socijalne, ekonomske i političke situacije u zemlji. Daje se prednost klijentelizmu, korupciji i elitama - rekao je 25-godišnji prosvjednik. 

Trgovima se orilo 'Protiv diktature kapitala', 'Vlast ljudima, a ne strankama' i 'Novac ljudima, a ne bankama'.

U Ljubljani nije bilo nereda, a nakon okupljanja na Kongresnom trgu, prosvjednici su otišli na Prešernov trg. U Wolfovoj ulici zaustavila ih je policija.  Na nekoliko mjesta su blokirali promet i prošetali centrom Ljubljane. 

24ur piše kako je na ulicama Ljubljane prosvjedovalo oko 3000 ljudi. Policija je privela troje maloljetnika.

Prosvjednik u Celju napao policajca

Žurnal piše kako se u centru Celja okupilo se oko 3000 ljudi. Na Trgu celjskih knezova isprva je sve počelo mirno, no ubrzo su počeli bacati petarde i razne predmete na policiju i na zgradu općine. Policija ih je uspjela smiriti te je privela osmero prosvjednika, od čega četiri zbog remećenja javnog reda i mira. Žurnal piše kako je jedan prosvjednik napao policajca. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 279
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije