News

Komentari 1

Slovenci povukli kontroverzni zakon o skraćivanju rokova zastare za kriminal

Slovenci povukli kontroverzni zakon o skraćivanju rokova zastare za kriminal

Za povlačenje predloženih zakonskih izmjena glaosvalo je 46 zastupnika, a 31 je bio protiv, pa je rasprava o njemu skinuta s dnevnog reda redovnog zasjedanja

Slovenski parlament u ponedjeljak je na prijedlog oporbe povukao kontroverzni prijedlog dopuna kaznenog zakona protiv kojega su se opredijelili slovenski tužitelji te Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).

Za povlačenje predloženih zakonskih izmjena glaosvalo je 46 zastupnika, a 31 je bio protiv, pa je rasprava o njemu skinuta s dnevnog reda redovnog zasjedanja.

Za predložene zakonske izmjene, po kojemu kazneni progon osumnjičenih za gospodarski kriminal ne bi bio moguć nakon isteka dvije godine od prve policijske istrage, glasovali su samo zastupnici Slovenske nacionalne stranke (SNS) kao predlagači izmjena, te Slovenske demokratske stranke, koju vodi premijer Janez Janša, a koja je podržala izmjene.

Povučeni zakonski prijedlog predviđao je i retroaktivnu primjenu na kaznene postupke koji su bili u tijeku.

O kontroverznom skraćivanju rokova zastare za područje gospodarskog kriminaliteta bilo je riječi prošlog tjedna prilikom posjeta slovenskog glavnog državnog tužitelja Drage Šketa Bruxellesu, koji je o tome govorio s europskom glavnom tužiteljicom Laurom Kövesi, koja je izrazila zabrinutost predviđenim izmjenama.

Ona je tada rekla da bi one mogle negativno utjecati na učinkovitost Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), te da im je cilj ometanje učinkovitog progona prijevara u Sloveniji, uključujući porezne utaje i korupciju.

 

Najčitaniji članci