Obavijesti

News

Komentari 83

EMA odobrila Pfizerovu pilulu za visokorizične pacijente

EMA odobrila Pfizerovu pilulu za visokorizične pacijente

Regulator Europske unije za lijekove u četvrtak je odobrio Pfizerov lijek protiv virusa covida-19 za liječenje odraslih s rizikom teške bolesti, dok se Europa trudi pojačati arsenal za borbu protiv omikron varijante

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
16.45

U Srbiji tjedan dana petoznamenkasti broj zaraza; pad zainteresiranih za cjepiva

Srbija je u četvrtak registrirala još 17.674 slučaja infekcije koronavirusom, što je još jedan u nizu peteroznamenkastih brojeva novozaraženih na dnevnoj razini posljednjeg tjedna, dok stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajući pad zainteresiranih za cijepljenje.

Tijekom posljednja 24 sata testirano je 35.974 uzorka, a rezultati su pokazali da je svaki drugi bio pozitivan.

U epidemiološkom izvješću za posljednja 24 sata prijavljeno je 40 smrtnih ishoda od covida 19, tri više nego u srijedu.

Koordinator najvećeg punkta za cijepljenje u Srbiji, na Beogradskom velesajmu, Zoran Bekić upozorio je na usporen proces imunizacije u cijeloj zemlji.

On je, praveći usporedbu s veljačom prošle godine, rekao beogradskim medijima da je lani na početku imunizacije bilo i do 82.000 danih doza dnevno, a da ih je od početka 2022. godine tek oko 6.500.

Booster dozu je dosad primilo 33 posto punoljetnih, a u skupini od 12 do 17 godina, u kojoj je ukupno 414.000 stanovnika, cijepljeno je tek 3,8 posto, niti 15.000 mladih, rekao je Bekić.

U Srbiji je od početka pandemije u ožujku 2020. dosad registrirano više od 1,62 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, a službeno je prijavljeno 13.417 smrtnih slučajeva povezanih s covidom 19, uz blagi pad stope smrtnosti u posljednjih mjesec dana - s 0,94 na 0,83 posto. 

16.30

EMA odobrila Pfizerovu pilulu protiv covida za visokorizične pacijente

Regulator Europske unije za lijekove u četvrtak je odobrio Pfizerov lijek protiv virusa covida-19 za liječenje odraslih s rizikom teške bolesti, dok se Europa trudi pojačati arsenal za borbu protiv omikron varijante.

Uvjetno odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), ako ga, kao i obično slijedi Europska komisija, dopušta državama članicama EU da uvedu lijek nakon što je regulator dao smjernice za njegovu hitnu upotrebu krajem prošle godine.

Italija, Njemačka i Belgija su među nekolicinom zemalja EU koje su kupile lijek pod nazivom Paxlovid.

Sjedinjene Američke Države su u prosincu odobrile Paxlovid i Merckov sličan lijek molnupiravir.

Merckov lijek također je pod revizijom u EU-u, ali je potrebno više vremena da ga se odobri jer je tvrtka revidirala svoje podatke o ispitivanju u studenom rekavši da je lijek znatno manje učinkovit nego što se mislilo.

Ovi oralni lijekovi, osobito Pfizerovi, smatraju se obećavajućim novim mogućnostima liječenja koje se mogu uzimati kod kuće na početku simptoma covida-19 kako bi se spriječile hospitalizacije i smrtni slučajevi.

Paxlovid, antivirusni režim s dva lijeka, bio je gotovo 90 posto učinkovit u prevenciji hospitalizacija i smrti pacijenata s visokim rizikom od teške bolesti, prema podacima iz kliničkog ispitivanja tvrtke.

Nedavni laboratorijski podaci sugeriraju da je lijek zadržao svoju učinkovitost i protiv omikron varijante. 

16.10

Brodsko-posavska županija 266 novozaraženih, jedna osoba umrla

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u četvrtak je potvrdio 266 novih slučajeva zaraze koronavirusom i jedan smrtni slučaj osobe pozitivne na covid.

Na području te županije u bolnicama se liječe 63 zaražene osobe, a osam njih treba potporu respiratora.

Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćene su 2.084 osobe.

Stožer civilne zaštite susjedne Požeško-slavonske županije u četvrtak je potvrdio 214 novih slučajeva  zaraze koronavirusom. U toj županiji od zaraze koronavirusom  se liječi  1.667 osoba, od kojih su 23 osobe na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 370 osoba.

15.30

Švedska ne preporučuje cjepivo za djecu od 5 do 12 godina

Švedska je odlučila da neće preporučivati cjepivo protiv covida-19 za djecu u dobi između 5 i 12 godina, objavila je švedska zdravstvena agencija u četvrtak. 

„Sa znanjem koje imamo danas o malom riziku od teških oboljenja za djecu, ne vidimo jasnu dobrobit njihovog cijepljenja“, rekla je dužnosnica agencije Britta Bjorkholm na konferenciji za medije. 

Naglasila je da se ta odluka može promijeniti ako istraživanja dovedu do novih spoznaja ili nova varijanta promijeni tijek pandemije. Djeca u rizičnim skupinama već primaju cjepivo. 

Švedska je, usprkos ograničenom testiranju,  26. siječnja imala više od 40 tisuća novih slučajeva zaraze, što je rekordan broj. No iako četvrti val obara rekorde broja zaraženih, zdravstveni sustav nije pod pritiskom kao u prošlim valovima. 

U četvrtak je na intenzivnoj njezi bio 101 pacijent, što je daleko ispod njih 400 u proljeću 2021. godine. U Švedskoj, zemlji koja je u početku pandemije kritizirana zbog liberalnih mjera borbe protiv virusa, ukupno je umrlo 16 tisuća ljudi. 

Švedska vlada u srijedu je produžila restrikcije koje uključuju ograničeno radno vrijeme za restorane i broj posjetitelja na događajima u interijerima. Mjere su produžene za dva tjedna, a vlada se nada da će ih ukinuti 9. veljače. 

14.48

Mostarskoj bolnici 40 milijuna kuna potpore za suzbijanje epidemije

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tijekom ove godine će iz državnog proračuna biti doznačeno ukupno 40 milijuna kuna za suzbijanje epidemije covida-19, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada.

Obrazlažući odluku, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je taj novac osiguran temeljem ustavne odrednice prema kojoj Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana.

Bolnici u Mostaru tako će za razdoblje siječanj-veljača biti doznačeno dva milijuna kuna jednokratno, a potom u razdoblju ožujak-prosinac po 3,8 milijuna kuna mjesečno za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, a sve u svrhu suzbijanja epidemije, naveo je Beroš.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o dodatnim sredstvima za mostarsku bolnicu, pored uobičajenog financiranja brojnih projekata za Hrvate izvan Hrvatske koje RH provodi kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske.

To je potpora Mostaru, svim građanima Mostara, Hrvatima u Bosni i Hercegovini, osobito Hrvatima u Hercegovini, i drago mi je da možemo nastaviti s kontinuiranom potporom Hrvatima u BiH, a osobito u kontekstu suzbijanja epidemije covid-19, poručio je Plenković.

Vlada je donijela i uredbu o ljetnom računanju vremena za idućih pet godina, a ono ove godine počinje 27. ožujka u 2 sata, pomicanjem za jedan sat unaprijed, pa će se vrijeme u 2 sata računati kao 3 sata.

Ljetno računanje vremena završava 30. listopada u 3 sata, pomicanjem za jedan sat unatrag, pa će se vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata.

Komentari 83