Obavijesti

News

Komentari 47

Slovenija u arbitražnom sporu treba postupati mirno i odlučno

Slovenija u arbitražnom sporu treba postupati mirno i odlučno
1

Pahor je rekao da Slovenija glede primjene arbitražne presude mora djelovati na miran način i strpljivo jer ima potporu međunarodne zajednice da odluku arbitara treba poštovati

VIDEO

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u petak da će njegova vlada i dalje ustrajati na implementaciji arbitražne presude te da neće pristati da se u okviru u dijalogu s Hrvatskom otvaraju nova pitanja, u čemu ga je podržao i predsjednik države Borut Pahor.

Nakon tradicionalnog susreta na kojemu jednom godišnje na poziv predsjednika države Boruta Pahora o aktualnim pitanjima raspravlja državni vrh, Cerar je potvrdio da će njegova vlada inzistirati na implementaciji arbitražne odluke, dok je Pahor naglasio da Slovenija u svezi  treba postupati mirno, ali i odlučno.

 Procesi da dođe do primjene arbitražnog sporazuma se nastavljaju, a i sam se zauzimam za dijalog, No, to nam za sada ne uspijeva jer hrvatska strana još uvijek odbacuje implementaciju", kazao je Cerar u izjavi novinarima u Ljubljani.

Slovenski premijer je dodao da će na implementaciji, unatoč različitom stajalištu druge strane, ustrajati kao na važnom načelu te inzistirati da u fokusu planiranog sastanka s hrvatskim premijerom bude implementacija, a ne druga pitanja.

"Otvaranje novih pitanja za nas bi bilo lošije rješenje i to neću dopustiti", kazao je Cerar.

U izjavi novinarima nakon sastanka predsjednik Borut Pahor pozdravio je odluku Europske komisije da pomognu Sloveniji i Hrvatskoj "pri implementaciji" arbitraže, u vezi s najavom da će obje države uskoro posjetiti potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Pahor je rekao da Slovenija glede primjene arbitražne presude mora djelovati na miran način i strpljivo jer ima potporu međunarodne zajednice da odluku arbitara treba poštovati, ali da treba pokazati odlučnost ako na hrvatskoj strani ne bi došlo do pomaka u stajalištu kako je za Hrvatsku implementacija neprihvatljiva i da treba razgovarati o svim otvorenim pitanjima u bilateralnom dijalogu.

"Slovenija u svakom slučaju treba djelovati mirno i strpljivo, bez izazivanja nekakvih incidenata ili donošenja protumjera koji bi zaoštrili naše dobre odnose s Hrvatskom i ugrozili potporu međunarodne zajendice našem stajalištu o arbitraži", kazao je Pahor.

No, kako je istaknuo,  potrebna je  i odlučnost ako se u Hrvatskoj službeno stajalište oko arbitraže ne promijeni.

"Ako na  drugoj strani ne bude odaziva, bit će potrebno pojačavati naše mjere za primjenu arbitražne odluke iako bi to u nekoj situaciji moglo izazvati stajalište hrvatske vlade da smo posegli u njihovu suverenost", kazao je Pahor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa