Obavijesti

News

Komentari 18

Slovenska oporba: Moguće je da Cerar odlazi zbog arbitraže

Slovenska oporba: Moguće je da Cerar odlazi zbog arbitraže
1

Konačno rješenje za granično pitanje je primjena arbitražne odluke "u ovom ili onom obliku", ali će to biti moguće tek s novom vladom u Sloveniji kad se smire sadašnje strasti, ocijenio je predsjednik stranke Nova Slovenija

VIDEO

Pravi razlog ostavke slovenskog premijera Mire Cerara možda je neuspjeh oko arbitraže o granici s Hrvatskom ili problemi vezani na poslovanje Nove Ljubljanske banke (NLB), iznijeli su u utorak neki od slovenskih političkih prvaka u predizbornom sučeljavanju na Slovenskoj televiziji.

Predsjednik kršćansko-demokratske stranke Nova Slovenija (NSI) Matej Tonin kazao je da mu se čini da je pravi razlog neočekivane Cerarove ostavke granična arbitraža s Hrvatskom jer je vlada prekasno reagirala na hrvatske poteze, a osim toga u dijalogu s hrvatskom vladom očito nije "imala prave kemije" da se problem riješi, pa je onda tri mjeseca pred izbore odstupila i zaoštrila problem najavom tužbe protiv Hrvatske.

Konačno rješenje za granično pitanje je primjena arbitražne odluke "u ovom ili onom obliku", ali će to biti moguće tek s novom vladom u Sloveniji kad se smire sadašnje strasti, ocijenio je Tonin.

Anže Logar, parlamentarni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša kazao je u sučeljavanju da je Cerarova vlada kriva što nije reagirala na podatke da NLB dvjema hrvatskim bankama temeljem odluka hrvatskih sudova isplaćuje dugovanja za staru deviznu štednju nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb, zbog čega ta stranka predlaže donošenje posebnog zakona za zaštitu NLB-a. Osim toga, ta stranka će se zalagati za kažnjavanje odgovornih za kriminal u bankama u državnom vlasništvu, kazao je Logar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Parlamentarna zastupnica i bivša premijerka Alenka Bratušek rekla je kako smatra da je Cerar zapravo odstupio zbog problema oko privatizacije NLB-a jer se kasni s rokovima obećanim Europskoj komisiji za prodaju tri četvrtine državnih dionica te banke.
Predsjednik stranke Ljevica (L) Luka Mesec kazao je da je Cerarova vlada djelovala neusklađeno, ali sebi sada pred izbore pripisuje zasluge za gospodarski rast, ali ne i za greške koje je napravila. Mesec je kazao da se njegova stranka "neće jeftino prodati" i ući u novu vladu samo da dobije nekoliko ministarskih mjesta.

Potrebno je međutim formirati "lijevu vladu" i to takvu koja će u prvom redu zastupati "interese siromašnih", onih koje je "u zadnjih 20 godina opljačkao liberalni kapitalizam" u državi, a zalagat će se i za smanjenje proračuna za obranu i biti protiv prodaje preostale državne imovine, naglasio je Mesec.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto