Obavijesti

News

Komentari 19

Slovenski slikar Cekuta završio je u zatvoru zbog afere Patria

Slovenski slikar Cekuta završio je u zatvoru zbog afere Patria
1

Jure Cekuta (66), poznat u političkim krugovima i kao lobist i nekadašnji prijatelj pokojnog predsjednika Drnovšeka bio je osuđen u travnju 2004., ali se pred izdržavanjem kazne skrivao u BiH

VIDEO

Slovenski akademski slikar Jure Cekuta završio je u četvrtak u zatvoru, više od četiri godine nakon izrečene presude u aferi Patria, prema nazivu oklopnih vozila finskog proizvođača koji je optužen da je posao za slovensku vojsku postigao pogodovanjem. 

Cekuta (66), poznat u političkim krugovima i kao lobist i nekadašnji prijatelj pokojnog predsjednika Janeza Drnovšeka bio je osuđen u travnju 2004. godine, ali se pred izdržavanjem kazne najprije skrivao u Bosni i Hercegovini, gdje je najprije tražio azil, a zatim i državljanstvo.

Prije četiri godine Cekuta je osuđen na 4 godine i 4 mjeseca zatvora jer je kao lobist neovlašteno došao do tajnih podataka o natječaju ministarstva obrane da kupi oklopna vozila i predao ih austrijskom predstavniku finske tvrtke Patria Wolfgangu Riedlu, čime je finska kompanija stekla prednost na javnom natječaju za opremanje slovenske vojske i taj posao na kraju dobila.

Bezuspješno je podnosio žalbe na presudu i tvrdio da ne može u zatvor zbog teškog oblika dijabetesa, no taj mu je argument odbijen, pa je u četvrtak prisilno priveden u centralni zatvor u Dobu, potvrdile su pravosudne vlasti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema presudi iz 2014. godine, Cekuta bi osim toga trebao državi vratiti 460.000 eura koje je primio za svoje usluge.

Na suđenju u slučaju "Patria 2" uz Cekutu je na nešto manju kaznu, a koju je već odslužio, bio osuđen i dužnosnik ministarstva obrane Peter Zupan. Cekuti je Zupan predao tajnu dokumentaciju ministarstva s tehničkim i drugim uvjetima za oklopne transportere i oružje dok još nije bio objavljen međunarodni natječaj.

Patria je taj posao i dobila, ali je on poslije bio sporazumno raskinut nakon političke afere u kojoj se tadašnjeg premijera Janeza Janšu optuživalo da je preko posrednika Patriji pogodovao da dobije posao, a on je za to primio naknadu, što je Janša stalno negirao.

Janša je bio osuđen na zatvorsku kaznu i neko je vrijeme proveo u zatvoru, ali je presudu poništio ustavni sud, nakon čega je predmet otišao u zastaru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag