Obavijesti

News

Komentari 68

Kosor je jedva pristala da se istraže sve optužbe Polančeca

Kosor je jedva pristala da se istraže sve optužbe Polančeca
4

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost objavili su samo priopćenje u kojem se šturo navodi da su razgovarali o zlouporabama institucija i posjetu Pape

VIDEO

Nakon više od tri sata završila je Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) na Pantovčaku, javlja tportal. VNS su sazvali povodom optužbi bivšeg potpredsjednika Vlada Damira Polančeca kako je ravnatelj policije Oliver Grbić davao nalog članovima HDZ-a da pišu anonimne prijave protiv dužnosnika oporbe. Na sjednici koja je počela u 9 sati osim članova Vijeća bili su i premijerka Jadranka Kosor te predsjednik države Ivo Josipović. Trebala je trajati samo dva sata. 

Polančeca i Grbića na sjednicu nisu pozvali jer smatraju kako VNS nije mjesto gdje se saslušavaju ljudi. Nakon sjednice nije bilo službenih izjava.

Nakon rasprave VNS je zaključilo kako treba potaknuti sva nadležna tijela da provjere navode o zlouporabi kazneno-pravnog sustava te o tome izvjeste Vijeće te beskompromisno nastave borbu protiv svih oblika kriminala, piše Večernji list.

Iako su premijerka Jadranka Kosor i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko više od tri sata pokušavali uvjeriti kako nema potrebe istraživati optužbe Damira Polančeca, Josipović je ustrajao da se sve istraži. Nije želio donositi zaključke prema onome što donose mediji, piše Jutarnji list. Njegov prijedlog se premijerki nije svidio. 

Polančec je, podsjetimo, u ponedjeljak iznio najnovije optužbe na račun svojih bivših kolega. U pismu koje je poslao Ivi Josipoviću između ostalog je napisao kako je Tomislav Karamarko znao da Oliver Grbić dolazi u njegov kabinet i da mu tamo podnosi izvješća o istragama protiv pojedinih hadezeovaca. Navodi kako ga je ravnatelj policije detaljno izvijestio o istrazi u “slučaju kamioni”, ali i s činjenicom da policija, DORH i Uskok imaju “čitav niz anonimnih prijava protiv vodećih ljudi HDZ-a.” Prema Polančecovim tvrdnjama, Jadranka Kosor, Andrija Hebrang, Božidar Kalmeta, Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak također su dobivali izvješća o istragama, i znali za “anonimke” protiv oporbe. Grbić je predložio pisanje anonimki protiv Radimira Čačića i Slavka Linića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Vijeće za nacionalnu sigurnost na svojoj sjednici održanoj 31. svibnja 2011. godine, raspravljalo je o sigurnosnim aspektima posjete Pape Republici Hrvatskoj, osiguranju neovisnosti i integriteta državnih tijela i optužbama o navodnim zlouporabama institucija kaznenopravnog sustava u političke svrhe, sigurnosnim aspektima nadolazeće turističke sezone te sigurnosti pripadnika Hrvatske vojske u mirovnim misijama.

Vijeća za nacionalnu sigurnost podržalo je odlučnu borbu institucija države protiv korupcije i organiziranog kriminala, radi osiguranja integriteta i neovisnosti institucija kaznenopravnog sustava te zaštite ljudskih prava, Vijeća potiče sva nadležna tijela da u okviru svoje nadležnosti provjere navodne zlouporabe kaznenopravnog sustava te o tome izvijeste Vijeće. Vijeće potiče sve institucije da beskompromisno nastave borbu protiv svih oblika kriminala. Vijeće za nacionalnu sigurnost izviješteno je o organizacijskim i sigurnosnim aspektima posjete Svetog oca Hrvatskoj i konstatiralo da se sve pripreme odvijaju na predviđeni način.

Vijeće za nacionalnu sigurnost razmatralo je i sigurnosne pripreme za turističku sezonu te temeljem izvješća nadležnih tijela istaklo kako je Hrvatska iznimno sigurna zemlja, kako za domaće, tako i za strane turiste.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...