Obavijesti

News

Komentari 85

Sanader: Bilo mi je svejedno hoće li kupiti BMW ili Mercedes

Sanader: Bilo mi je svejedno hoće li kupiti BMW ili Mercedes
1

Osim nekih svjedoka, Uskok je imao i medije koji su odrađivali najprljaviji posao u novijoj hrvatskoj povijesti, kaže Sanader. Tvrdi da nikad nije zlorabio Vladin avion

VIDEO

Nikada nisam Vladinim avionom putovao u Beč isprobavati frak, niti sam ikad zlorabio Vladin avion za putovanje po kćer u London, a zatim u Veneciju po Žužula, pa tek onda na Maltu kao što tvrde neki mediji. U spisu postoji i službena izjava Vladina ureda koji vodi avione da se to nije nikada dogodilo, rekao je Ivo Sanader u ponedjeljak na Županijskom sudu nastavljajući iznositi svoju obranu u slučaju Fimi Medija

Ponovo se obrušio na neke medije koji stalno pišu da je on kriv iako postupak još traje. 

- Osim pojedinih svjedoka, Uskok je imao i medije koji su odrađivali najprljaviji posao u novijoj hrvatskoj povijesti. Ovdje se vode dva procesa koja je inicirao USKOK, jedan na sudu, a drugi u javnosti, a taj je već završen. To je kršenje zakona i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava. Presuda je donesena, a poruka je Uskoka: Što uopće sudsko vijeće ima raspravljati - rekao je Sanader.

'Nitko nije potvrdio optužbe Uskoka'

Na posljednjem ročištu, 2. listopada, Sanader je govorio o sastanku u Vladi u travnju 2007. na kojem je, prema tvrdnjama tužiteljstva, čelnicima javnih tvrtki sugerirano da surađuju s marketinškom agencijom Fimi Medijom. 

Rekao je da je  riječ o 'rutinskom' sastanku te da ime agencije po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera i hrvatskoj politici na tom sastanku nije ni spomenuo. 

Sanader je kazao da Uskokove optužbe kako je od čelnika javnih tvrtki zatražio da rade s Fimi Medijom, mimo zakona o javnoj nabavi i bez stvarne potrebe, nije potvrdio ni jedan sudionik sastanka.

"Imao sam tretman koji pripada štićenoj osobi"

Ivo Sanader rekao je da nema pojma kako su nabavljali BMW za njegovo osiguranje.

- Kao predsjedniku HDZ-a i Vlade, imao sam tretman koji je prethodno određen. Naprosto, po sustavu osiguranja koji pripada štićenoj osobi. Meni je bilo posve svejedno hoće li to biti Audi, Mercedes ili BMW - kaže Sanader.

Rekao je da nisu primali neevidentirane donacije kao stranka. Tvrdi kako mu je Marjan Primorac došao i rekao da želi donirati novce, a Sanader ga je uputio Mladenu Barišiću. Ističe da nije istinita tvrdnja Mladena Barišića da je nakon toga vratio novac, jer to nema logike.

Rekao je kako nema nikakve veze s kupnjom osječke televizije i Hrvatskog lista, niti da ga ijedan svjedok u tom kontekstu spominje. 

- Tražio sam da se Hrvatski list kupi navodno poslije izbora 2007. kako bi se ušutkao jer su bili kritični prema nama, a nakon što je netko kupio list, glavni urednik je ostao isti. Nikakve logike tu nema - rekao je Sanader. 

"Vjerujem Miši Kovaču i Nini Badrić, a ne Barišiću"

- Thompson nikada nije trebao pjevati za HDZ. Niti 2003., niti 2007. godine. Nikakve logike nije bilo da ga plaćamo  da ne pjeva za druge. Zašto bi ga platili pola milijuna eura da ne pjeva? - branio se Sanader, dodavši kako o Miši Kovaču i Nini Badrić ne zna ništa.

- Vjerujem njima koji su rekli da su dobili sve ono po ugovoru, a ne Barišiću koji je rekao da im je novac plaćao na ruke - rekao je Sanader. 

"Protiv čega se ja to branim?"

Kolekciju slika skupljam 40 godina. Prvu sam kupio s 20 godina, a stvara se dojam da sam čitavu kolekciju kupio novcem iz Fimi medije u razdoblju od 2004. do 2009. godine. Protiv čega se ja to branim? Riječ se o apsolutnim neistinama - rekao je Sanader. 

Svjedok Igor Zidić procijenio je njegovu umjetničku zbirku na gotovo milijun eura. 

- Možda je zbirka i vrijedila toliko 2011. godineno neke sam slike nabavljao i za tri do četiri puta manje, a mnoge slike su mi autori poklonili - branio se Sanader. Osvrnuo se i na nalaz knjigovodstva financijskih vještaka rekavši kako su oni procjenjivali njegovu imovinu tek od 1991. godine te je zato zabilježen nesrazmjer između primjera i imovine. 

- Jasno je da sam ja imao svoje tvrtke i prije 1991. godine kada sam se vratio u Hrvatsku. Bio sam 13 godina poduzetnik u Austriji. Kako sam novcem, koji mi je navodno dao Barišić 2004. do 2009. godine, mogao 1991. i 1992. kupiti stan u Splitu i kuću u Zagrebu, što je logično pitanje - zapitao se Sanader. Dodao je i kako i njegova supruga ima dvije godine radnog staža rada u Austriji, što vještak nije uzeo u obzir, a niti je uzeo u obzir da je Sanader naslijedio 105.000 eura

Ivo Sanader će u utorak nastaviti iznositi svoju obranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192