Obavijesti

News

Komentari 312

Slučaj švicarski franak: Vratite nam tečaj i kamatu na početak

Slučaj švicarski franak: Vratite nam tečaj i kamatu na početak
4

Banke poručuju da rast kredita od 15 posto i nije problem jer je država već smanjila kamate. Spremni smo na ulicu, na štrajk glađu, poručuju pak iz Udruge Franak

VIDEO

Došao sam u prodavaonicu i nešto je koštalo 50 kuna. Sutra je trgovac povisio cijenu na 100 kuna i dao mi popust deset posto. I ja bih trebao biti zadovoljan?

Prva je reakcija to Denisa Smaje, koordinatora udruge Franak . Iziritirala ga je tvrdnja predsjednika Hrvatske udruge banaka Zorana Bohačeka . Bohaček je izjavio da je pretjerana reakcija zbog tečaja franka, koji je jučer iznosio 7,54 kune, jer treba vidjeti koliki će tečaj biti dugoročno. Podsjetio je da je Vlada “umjetno” smanjila kamate na 3,23 posto na kredite, pa su mnogima rate kredita u francima u godinu dana pale za 20 posto.

- Ako franak ostane visok, rata sljedeći mjesec će biti veća 15-16 posto, što nije tragedija - rekao je Bohaček.

On očekuje da bi se tečaj franka uskoro mogao stabilizirati na 6,6 do 6,7 kuna, a to je neznatno više od 6,39 kuna, kolik je bio dok je Švicarska središnja banka imala fiksni tečaj.

Smajo kaže da Bohačekove neistinite izjave samo služe za prikrivanje ekstraprofita banaka koje su ostvarivale na kreditima u francima. Podsjeća da je tečaj u vrijeme uzimanja kredita bio oko 4,5 kuna, pa već godinama otplaćuju skuplje kredite.

Ono što kao problem ističu i Smajo i bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker pitanje je jesu li banke uopće imale trošak na francima, odnosno jesu li se i same zadužile u njima i plaćale kamate i razlike u tečaju. Ili su samo administrativno vezale kredite uz tečaj franka, pa je sav novac od razlika koje su uplaćivali dužnici ostao njima?

- Već u nepravomoćnoj presudi je utvrđeno da su oni imali samo 20 do 30 posto kredita u francima. Čak su i njih sad otplatili. Sve ostalo je zato ekstraprofit, a Hrvatska narodna banka ih u tome pokriva - jasan je Smajo. Udruga traži zato da banke vrate kredite na tečaj kada je ugovor potpisan i na istu kamatnu stopu, te da vrate sve preplaćene kamate .

Bivši HDZ-ov ministar kaže da se bez podatka o zaduženosti banaka ne može naći rješenje.

- HNB nije dao nikada jasan odgovor. Ne može se razgovarati o rješenju i podjeli štete, a da se ne zna imaju li banke stvarno štetu ili samo gube dodatni profit. HNB mora dati te podatke. Inače je riječ o razgovoru gluhoga i nijemoga - rekao je Šuker. Iz Udruge banaka nisu komentirali pojedinačne nastupe. Podsjetili su samo da je u postupku pred sudom utvrđeno da su banke također uzele kredite u francima. Za Šukera je dugoročno rješenje pretvaranje kredita iz franaka u eure ili kune. Ali ide i korak dalje te predlaže da se izmijeni zakon i odredi “strop i pod” za sve kredite.

- Primjerice, ako je početna rata 100, ona nikada ne bi mogla biti veća od 110, ali ni manja od 90 eura - kaže Šuker. U BiH je oko 10.000 korisnika kredita u francima.

- Spremni smo na ulicu, štrajk glađu - kaže Kemal Duraković, predsjednik udruge Švicarac . U Srbiji su stigle neslužbene najave da neće pomagati svojim dužnicima.

Udruga Franak danas će odlučiti idu li u prosvjed

Iz udruge Franak pozdravljaju odluku Vlade o fiksaciji tečaja franka, ali su nezadovoljni jer je godina dana predug rok i izgledno je, kažu, da će se tim pitanjem baviti iduća Vladu. Podsjećaju i da je ovime ispunjen tek jedan od njihovih zahtjeva. U utorak odlučuju o prosvjedu.

- Svakako pozdravljamo vidljivi pomak i pristajanje na naš prvi zahtjev, međutim biti ćemo oprezni dok stvari ne vidimo na papiru. Već su počele špekulacije idu li svi krediti u privremenu mjeru. Mi smo dobili informaciju iz MFIN-a da idu svi krediti u CHF, međutim na Fejs stranici Vlade RH stoji da je riječ o stambenim kreditima. Dajte nam malo vremena da za sve dobijemo službenu potvrdu. Također napominjemo da se i dalje javljate na spomenute mail adrese, odluku o prosvjedu ćemo donijeti sutra, jer ništa ne želimo prepustiti slučaju. Ako će prosvjed ići, onda će to biti pred HNB-om . Udruga Franak i dalje odlučno ostaje pri svojih 5 zahtjeva prema Vladi RH i prema HNB-u . Rok ostaje isti, 1. veljače za donošenje odluke. Do 1. ožujka za stupanje na snagu. Problem se ovaj put mora riješiti dugoročno. Zahvaljujemo svima na ovako velikoj podršci. Za ovaj djelomičan uspjeh smo zaslužni svi zajedno. Ali idemo dalje, nema sad više stajanja! - poručili su putem Facebooka iz Udruge Franak.

Pokretanje videa...

24sataTV 00:32
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 312
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu