Obavijesti

News

Komentari 106

Slučaj Tomašević: 'Znalo se za nasilje, ali nitko nije reagirao!'

Slučaj Tomašević: 'Znalo se za nasilje, ali nitko nije reagirao!'
4

Iz oporbe ističu da se u požeškom HDZ-u problemi rješavaju šakama, a protagonisti ostaju i dalje na važnim funkcijama i još dobivaju i nagrade. Primjer toga je i gradonačelnik Požege

VIDEO

SDP najoštrije osuđuje ponašanje Alojza Tomaševića i traži njegovu neopozivu ostavku jer je takvo ponašanje nedopustivo i neprihvatljivo, poručili su SDP-ovi zastupnici u srijedu u Hrvatskom saboru na konferenciji za novinare komentirajući slučaj HDZ-ovog požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića koji je priveden zbog obiteljskog nasilja. 

Istaknuli su kako se u požeškom HDZ-u problemi rješavaju šakama, a protagonisti ostaju i dalje na važnim funkcijama i još dobivaju i nagrade. 

Zdravko Ronko istaknuo je kako se za obiteljsko nasilje u obitelji župana Tomaševića znalo dugo, ali da nitko nije reagirao.

- Nije bitno hoće li biti novi izbori ili ne, bitno je da takvo ponašanje i takvi nasilnici ne smiju egzistirati, a pogotovo ne u javnom prostoru. A požeški javni prostor pun je toga upravo vrhu HDZ-a koji je dobro znao koliko dugo župan provodi nasilje nad suprugom, da bi ga proljetos nagradio kandidaturom za župana. Isto tako Marija Pilona za obiteljsko nasilje nagradio je mjestom zamjenika gradonačelnika Požege, a Vedrana Neferovića za mlaćenje novinara nagradio je mjestom zamjenika župana - poručio je Zdravko Ronko pitajući da li je to razlog zašto se HDZ opire ratifikaciji Istanbulske konvencije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Marta Luc- Polanc poručila je kako je slučaj župana Tomaševića jedan od dokaza da u Hrvatskoj  nije dobar zakonodavni okvir koji bi trebao štititi žrtve obiteljskog nasilja. 

- Upravo zato je jedan od prijedloga Kluba SDP-a bila hitna ratifikacija Istanbulske konvencije. Smatramo da je to vrlo bitno. Vidimo da se žrtva obiteljskog nasilja obraćala u svom očaju i, možda i ne znaju, vrhu HDZ-a putem maila, no pomoći nije bilo. Ovim putem mi želimo osuditi i istupe neimenovanih izvora koji su bili u određenim medijima, a koji navode da u konkretnom slučaju žrtva dobila jedan šamar i da je kasnije viđena da hoda ulicom. Nasilje je nasilje, ne može se tolerirati - poručila je Luc- Polanc.

Sabina Glasovac poručila je da je nasilje nasilje bez obzira radilo se o jednom ili nekoliko šamara. Jedini način da HDZ i vladajući pokažu da im je nasilje neprihvatljivo je da Tomašević podnese promptnu ostavku.

- Ključna uloga države je da prevenira, a ukoliko je moguće da ga spriječi nakon prvog puta - poručila je Glasovac dodavši kako SDP pozdravlja potez Plenkovića koji je odmah raspustio požeški ogranak, no pita se i zašto reakcije nije bilo puno prije. 

- Znači li to da se od strane vladajućih i premijera nasilje tolerira do onog trenutka dok ne postane javno? Iz ovog se može zaključiti da je to upravo tako. Očito u požeškom HDZ-u komunikacija šakama nije iznimka nego je pravilo. Unatoč tome oni i dalje obnašaju važne funkcije- poručila je osvrnuvši se i na prijedlog novog Obiteljskog zakona.

- I nakon ovog slučaja otvara se pitanje Obiteljskog zakona. Mi smo kroz drugi Zakon dosta postrožili i sankcije i zaštitu za žrtve, no novim prijedlogom Obiteljskog zakona nas se ponovno pokušalo vratiti u srednji vijek. I ovaj slučaj pokazuje brojne rupe spornog Obiteljskog zakona koji je povučen. No, njegovim povlačenjem nije riješen problem. On će biti riješen tek u onom trenutku kad niti jednom članu radne skupine koja je radila na njemu ne damo da radi na nekom novom, a bilo bi još normalnije da se potpuno odustane od izmjena postojećeg Zakona. Ne vidimo razloga zašto bismo mijenjali postojeći, osim ako ne želimo kroz novi provoditi konzervativnu revoluciju koja će smanjiti i prava žena - istaknula je Glasovac.

HNS: Nasilnici ne bi smjeli obavljati javne dužnosti

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oštro osuđuje svaki oblik nasilja, posebno prema ženama, djeci i starijim osobama, ali i svaki oblik nasilja prema slabijima i drugačijima, kako u slučaju požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, tako u svim ovakvim slučajevima, priopćili su iz HNS komentirajući slučaj požeško-slavonskog župana.

"Nužno je provjeriti svaku sumnju u obiteljsko nasilje i zaštititi svaku osobu koja je ugrožena, a osobe kod kojih se potvrdi da su nasilne ne bi smjele obnašati nikakve javne dužnosti.

Nulta stopa tolerancije prema nasilju nad ženama mora biti program svih političkih stranaka, platforma koja nema alternativu, a pravosudne institucije moraju takve slučajeve kazniti sukladno zakonskim propisima.

Klub zastupnika HNS-a je i povodom nedavnog Nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama još jednom iz Hrvatskog sabora pozvao na ratifikaciju Istanbulske konvencije, a to činimo i ovim putem, jer vremena za čekanje nema, a brojke su zastrašujuće.

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 300 žena, policija je dnevno intervenira 45 puta zbog obiteljskog nasilja, a svaka treća žena u Hrvatskoj je žrtva obiteljskog nasilja, dok je samo u prvih osam mjeseci ove godine ubijeno osam žena i to su zaista poražavajući podaci. 

O nasilju ne treba šutjeti, jer takvi postupci nemaju opravdanja, a ovom prilikom pozivamo žrtve, ali i promatrače da nadležnim institucijama prijave svaki oblik nasilja, jer šutnjom i nečinjenjem postajemo sudionici nasilnicima koji u tom slučaju prolaze nekažnjeno", priopćili su iz HNS-a.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu