Obavijesti

News

Komentari 429

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.29

Tko je na listi Domovinskog pokreta?

Predsjednik Domovinskog pokreta, treće po redu političke stranke u Hrvatskoj, Ivan Penava večeras je na trgu sv. Marka u Zagrebu održao je konferenciju za medije uoči predaje kandidacijske liste Domovinskog pokreta za Europski parlament. U svom obraćanju, Penava je istaknuo važnost aktivnog sudjelovanja građana u političkom procesu te nužnost jačanja hrvatskog glasa u Europskoj uniji.

„Današnja predaja kandidacijskih lista predstavlja korak prema ostvarivanju naših ciljeva u europskim institucijama. Domovinski pokret predstavlja snagu promjene koja će se zalagati za interese svih građana Hrvatske u EU“, naglasio je Penava.

Uz to, Penava je predstavio i kandidate koji će nositi listu Domovinskog pokreta za Europski parlament, među kojima su istaknuti pojedinci iz različitih područja. Na čelu liste je Ivan Penava, nakon njega međunarodni tajnik stranke Stephen Nikola Bartulica, a dalje su na listi Slobodan Novak, Branka Lozo, Jesenka Ricl, Davor Dretar, Ivana Mujkić, Dubravka Lipovac Pehar, Josip Jurčević, Ivica Kukavica, Anamarija Frankić i Stipo Mlinarić.

„Domovinski pokret, kao što pokazuje odabir kandidata na listi za Europski parlament, ostaje dosljedan suverenističkim politikama“, poručio je Penava. Istaknuo je kako će se predstavnici Domovinskog pokreta u Europskom parlamentu zalagati za pitanja od ključne važnosti za Hrvatsku - poput zaštite nacionalnih interesa, migrantskih politika, jačanja gospodarstva te borbe protiv korupcije i nepravde. 
 
Motivirajući sve građane da se aktivno uključe u politički proces, Penava je dodao: „Samo zajedno možemo graditi bolju budućnost za našu domovinu. Neka naš glas odjekuje u europskim dvoranama i neka naša odlučnost bude pokretačka snaga za pozitivne promjene. Domovinski pokret poziva sve građane Hrvatske da podrže našu viziju kako bismo zajedno kročili prema boljoj i prosperitetnijoj budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji koju vidimo kao zajednicu suverenih i ravnopravnih naroda i država, a ne kao instrument kojim će veće i bogatije zemlje iskorištavati tzv. periferiju“.

„Umjesto dodvoravanja Bruxellesu, Hrvatska treba biti na prvome mjestu. Kao suverenistička stranka protivimo se koncentraciji političke moći u Bruxellesu. U Europskom parlamentu borit ćemo se za povratak ovlasti nacionalnim državama. Odluke moraju donositi hrvatski političari u Zagrebu, a ne činovnici u Bruxellesu, što uključuje i samostalan odabir vlastitih vrijednosnih politika. Sami se moramo izboriti za zaštitu vlastitih interesa unutar Europske unije“, jasan je bio predsjednik Domovinskog pokreta.

Zaključno Ivan Penava jasno je poručio da se Domovinski pokret zalaže za demokršćansku Europu, onu Europu svojih korijena, pitomu, kulturnu, razvijenu i sigurnu Europu, onu Europu koja je odredila budućnost svijeta.

Prilikom predaje lista govorio je i Stephen Nikola Bartulica koji je naglasio da mu je čast biti kandidat za Europski parlament. „Dugo se bavim ovim pitanjima - kako će Europa sutra izgledati. Zahvaljujem se na povjerenju što sam ušao o Hrvatsku Sabor. Ustrajat ću na onim načelima koja sam do sada jasno komunicirao. Bit će dinamična kampanja, ovo je godina velikih odluka i veselim se još jednoj političkoj utakmici“, zaključio je Bartulica.

 

OGLASIO SE I PUPOVAC

Na pitanje postoji li mogućnost da Domovinski pokret uđe u Vladu, a da SDSS iz Sabora podrži takvu Vladu, Milorad Pupovac je rekao:

“O tome odlučuje Predsjedništvo SDSS-a. Kad dobijemo službeni odgovor o tome kako se vidi pozicija SDSS-a u političkom životu i funkcioniranju većine, raspravit ćemo i donijeti odluku. Nećemo gledati samo položaj SDSS-a, tj. tri zastupnika srpske manjine i drugih manjina, gledat ćemo program i sastav buduće vlade.

Ovo je osjetljiv politički trenutak za RH koji nosi mnogo rizika sa sobom i jednako toliko nepoznanica i neizvjesnosti. Znat ćemo se postaviti u odnosu na tu komponentu naše odgovornosti, ali nismo jedini koji moramo reagirati odgovorno. Razmjerno brzo o tome će razgovarati i Klub zastupnika nacionalnih manjina, ali i tijela SDSS-a. Sve je otvoreno. Nijedna nam opcija, uključujući i opciju da ostane po strani, nije neprihvatljiva. Moramo voditi računa o sebi, vlastitom dostojanstvu, raspoloženju vlastitog biračkog tijela, moramo voditi računa o partnerima s kojima smo dijelili odgovornost za Hrvatsku proteklih osam godina. Znat ćemo odgovoriti na to, piše N1.

17.25

Gotov je sastanak Domovinskog pokreta i Mosta. Predstavnici stranaka su bez ikakvih reakcija otišli sa stražnjih izlaza hotela u Novom Zagrebu.

Kako smo neslužbeno doznali ostavili su mogućnost novih sastanaka i dogovora.

16.30

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić u utorak je u Đurđevcu izjavio za Hinu da je - sve dok se ne ispregovaraju provedbeni programi - prerano govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi, dometnuvši da su spremni i na nove izbore.

„U ovoj fazi nije realno govoriti o imenima i po tom pitanju nismo ništa dogovorili“, kazao je Radić i dometnuo da je stranka uvijek spremna i na nove izbore.

Kako je kazao, pregovorima s SDP-om nije nazočio jer je došao u Đurđevac na Dan grada, a u 16 sati razgovarat će s Mostom. Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.

Koliko će pregovori trajati, nije mogao precizirati. Nužno je vidjeti tko ima većinu, osobito od strane SDP-a, dodao je te ustvrdio: "S njihove strane dolaze malo mutne poruke pa ne znamo o kojim brojevima pričamo".

O Penavinoj konferenciji za novinare, koju je obilježilo prepucavanje prvog čovjeka stranke s novinarima, rekao je da je osobno nije pratio jer se pripremao za pregovore, no da je čuo o tonu koji je dominirao te je zatražio "malo razumijevanja".

„Svi smo još napeti jer završili smo predsjedništvo stranke kasno u noć, a ujutro smo se probudili u pet sati“, izjavio je Radić.

Njegov domaćin Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca, koji je ušao u Sabor kao nezavisni kandidat s liste DP-a, kazao je za Hinu da čvrsto stoji uz DP.

„Iznaći ćemo način da Hrvatska dobije novu vladu, neovisno o sadašnjoj dosta konfuznoj situaciji“, rekao je Lacković koje je izrazio uvjerenje u rješenje trenutnog političkog zapleta. Naglasio je da su svi ljudi koji su dovoljno odgovorni, spremni raditi kompromise u interesu Hrvatske.

16.00

Idemo razmijeniti mišljenja, vidjeti što dalje. Ne bih ništa prejudicirao, idemo razgovarati, rekao je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista uoči sastanka s Domovinskim pokretom.

24sata
Komentari 429