Obavijesti

News

Komentari 84

Službeno objavili Milanovićevu prvu odluku - osnovao je Ured

Službeno objavili Milanovićevu prvu odluku - osnovao je Ured
1

Ured će obavljati savjetodavne, administrativne, stručne i druge poslove u pripremi i skrbi oko priprema i provođenja odluka i akata koje donosi predsjednik Milanović

VIDEO

U Narodnim novinama u četvrtak je objavljena prva odluka koju je kao 5. hrvatski predsjednik donio Zoran Milanović - ona o osnivanju Ureda predsjednika, a u skladu s tim na Pantovčaku je promijenjena ploča na kojoj od danas stoji natpis "Ured predsjednika Republike Hrvatske".

Ured će obavljati savjetodavne, administrativne, stručne i druge poslove u pripremi i skrbi oko priprema i provođenja odluka i akata koje donosi predsjednik Milanović te u obavljanju drugih njegovih Ustavom i zakonima utvrđenih ovlasti i obveza, a u okviru Ureda osnivaju se savjetodavna radna tijela - Kolegij predsjednika Republike, vijeća i povjerenstva.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:02

Pojedine poslove iz svoga djelokruga Ured može obnašati u suradnji ili povjeravanjem poslova zajedničkim stručnim službama Vlade i Hrvatskoga sabora ili drugim pravnim osobama koje na temelju zakona imaju javne ovlasti, odnosno ustanovama i tijelima državne i javne vlasti i postrojbama Oružanih snaga.

Za obavljanje poslova u Uredu Milanović će imenovati (odnosno razrješavati) predstojnika Ureda, pročelnika Kabineta, savjetnike i njihove pomoćnike, glavnog tajnika Ureda, šefa Protokola, glasnogovornik Ureda i pomoćnika glasnogovornika Ureda.

Oni će imati status dužnosnika i bez Milanovićevog odobrenja neće moći obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost.

Predstojnik Ureda za svoj rad odgovarat će Milanoviću, a ostali dužnosnici predsjedniku Republike i predstojniku Ureda.

"Milanović i ja smo razgovarali o misiji HV-a u Afganistanu"
"Milanović i ja smo razgovarali o misiji HV-a u Afganistanu"

Za obnašanje administrativnih i drugih poslova u Uredu će biti ustrojeni odgovarajući kabineti, službe, odjeli, odsjeci i druge unutarnje ustrojstvene jedinice. Pravilnikom o unutarnjem redu Ureda, kojega unutar 60 dana treba donijeti predstojnik Ureda, bit će uređeni nazivi unutarnjih ustrojstvenih jedinica, njihovo ustrojstvo, djelokrug i način rada, broj potrebnih državnih službenika i namještenika s naznakom njihovih osnovnih poslova, zadaća i stručnih uvjeta potrebnih za njihovo obavljanje, njihove ovlasti i odgovornosti te druga pitanja od značaja za rad Ureda koja nisu uređena današnjom Odlukom.

Pojedini poslovi koji se obavljaju u Uredu mogu se na temelju ugovora o djelu, autorskog ili drugog odgovarajućeg ugovora povjeriti pružateljima stručnih usluga izvan državne službe u skladu s propisima kojima se uređuju obveznopravni odnosi.

'I mene su masoni zvali da im se pridružim, ali nisam htio!'
'I mene su masoni zvali da im se pridružim, ali nisam htio!'

Prema odluci, zbog specifičnosti poslova u Uredu, Milanović može - za obavljanje savjetodavnih i analitičkih poslova te poslova vezanih uz pripremu programa svojih aktivnosti - imenovati istaknute stručnjake radi obrade jednog ili više stručnih područja iz djelokruga Ureda, bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno bez zasnivanja dužnosničkog ili službeničkog statusa u Uredu, u rangu posebnih savjetnika i povjerenika.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestala je važiti Odluka o Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a u Narodnim novinama danas su objavljene i njezine posljednje odluke - one o razrješenju osoba koje su činile njezine Ured, kao i odluke o prestanku rada vijeća i radnih skupina koje je osnovala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu