Obavijesti

News

Komentari 151

Kijev: U ratu smo eliminirali 132.160 okupatora; Kanadski tenkovi uskoro stižu u Ukrajinu

Kijev: U ratu smo eliminirali 132.160 okupatora; Kanadski tenkovi uskoro stižu u Ukrajinu

Rusko ministarstvo obrane optužilo je Ukrajinu da planira raznijeti zgrade u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.25

Rusija i Iran dogovorili izgradnju tvornice dronova?

Pojavila su se izvješća o navodnom zajedničkom projektu između Rusije i Irana za proizvodnju više dronova za upotrebu u ratu u Ukrajini. 

Moskva i Teheran složili su se izgraditi tvornicu u Rusiji koja bi mogla proizvesti najmanje 6000 bespilotnih letjelica iranskog dizajna, piše Wall Street Journal. 

U izvješću se dodaje da se dvije zemlje nadaju da će novi dronovi biti brži i predstavljati nove izazove za ukrajinsku protuzračnu obranu. 

Kasnije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Rusija ima "niz vlastitih programa za stvaranje bespilotnih letjelica za razne namjene". 

"Ti programi se provode, a predsjednik [Putin] je nedavno usvojio popis uputa za razvoj područja bespilotnih letjelica", dodao je. 

Iranska vlada prethodno je priznala da je poslala ograničeni broj bespilotnih letjelica u Rusiju, iako je zanijekala da je ijedna poslana od početka invazije. 

22.03

Norveška obećava 6 milijardi funti Ukrajini u sljedećih pet godina

U rekordnom prikazu financijske potpore, Norveška je Ukrajini obećala oko 75 milijardi kruna (6 milijardi funti) tijekom pet godina. 

Nordijska zemlja bila je suočena s kritikama da je neizravno profitirala od rata, budući da je cijena plina prodanog Europi prošle godine skočila i ostavila njezinu vladu s rekordnim razinama prihoda. 

Jonas Gahr Stoere, premijer, kao odgovor je obećao dugogodišnju pomoć Ukrajini. 

Objavljujući detalje svog plana, rekao je da će polovica pomoći u 2023. financirati vojne potrebe dok će ostatak pokriti humanitarnu pomoć. 

"Ovo je najveći program pomoći koji je Norveška ikada imala", rekao je Stoere. 

Volodmir Zelenski, ukrajinski predsjednik nazvao je petogodišnji paket "bez presedana" i rekao da je "zahvalan" na potpori.

21.52

Tenk Leopard 2 stigao u Poljsku

Prvi od četiri tenka Leopard 2 koji su iz Kanade poslani u Ukrajinu stigao je u Poljsku tijekom noći. 

Kanada je prije dva tjedna potvrdila da će poslati četiri borbena tenka u Ukrajinu, nakon što je Berlin rekao da će dopustiti slanje tenkova njemačke proizvodnje. 

Njemačka je spremna osigurati 14 vlastitih tenkova, a vjerojatno će joj se pridružiti zemlje uključujući Poljsku, Španjolsku, Norvešku i Finsku.

21.33

Pijani muškarac pokušao ukrasti Lenjinovo tijelo iz mauzoleja na Crvenom trgu

24sata

Pijan muškarac (42) priveden je jer je pokušao ukrasti tijelo Vladimira Lenjina iz istoimenog mauzoleja na Crvenom trgu, rekao je izvor iz policijskih snaga za TASS u ponedjeljak.

Više pročitajte OVDJE.

20.14

Grkokatolička crkva u Ukrajini pomaknula Božić na 25. prosinca

Ukrajinska grkokatolička Crkva objavila je u ponedjeljak da će ubuduće obilježavati Božić 25. prosinca umjesto 7. siječnja, jedan u nizu poteza kojim se Ukrajina želi odmaknuti od Rusije i približiti Zapadu.

Potez Crkve pozdravio je ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

"Ova je odluka primjerena zahtjevima našeg vremena i javnog mnijenja", napisao je na Facebooku, pozivajući se na rezultate internetske ankete koju je provela vlada.

Anketa, provedena u prosincu 2022., pokazala je da 59 posto od više od 1,5 milijuna ispitanika podržava pomicanje proslave Božića na 25. prosinca kada se taj blagdan slavi u zapadnoj Europi.

Grkokatolici, koncentrirani većinom na zapadu zemlje, čine nešto manje od deset posto ukupnog broja vjernika u Ukrajini.

Komentari 151