Obavijesti

News

Komentari 64

Smijenila savjetnike: Kolindina čistka kojoj kumuje afera SMS

Smijenila savjetnike: Kolindina čistka kojoj kumuje afera SMS
1

Za razliku od savjetnika za obranu Vlade Galića, Radeljić nije htio sam podnijeti ostavku. Predsjednica ga je morala razriješiti. I prije nego što je ta informacija postala službena

VIDEO

Bez ikakvog obrazloženja, bilo službenog, bilo neslužbenog, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović smijenila je svojeg najdugovječnijeg i najutjecajnijeg savjetnika Matu Radeljića.

On joj je bio gotovo četiri godine desna ruka za unutarnju politiku, vrijedio je kao čovjek blizak tvrdoj desnici te se često indirektno sukobljavao s premijerom Andrejom Plenkovićem i njegovim ljudima.

Upravo zato se pojavila teorija da je Plenković “prisilio” Grabar Kitarović da makne Radeljića kako bi se zakopale ratne sjekire između dva brda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Sukob Radeljić - Plenković

No u HDZ-u uvjeravaju da je to pokušaj skrivanja prave istine i pokušaj napada na njih.

- Radeljić je morao otići jer je i on umiješan u aferu SMS, a razmjeri će se vjerojatno uskoro otkriti. On je inzistirao na sukobu s HDZ-om, ne zato da pomogne predsjednici, nego zato da je oslabi kako bi se otvorio put za kandidaturu desnijeg kandidata za Pantovčak - kaže nam taj sugovornik.

Premijer Plenković: 'Odnosi s predsjednicom su jako dobri'
Premijer Plenković: 'Odnosi s predsjednicom su jako dobri'

Za razliku od savjetnika za obranu Vlade Galića, Radeljić nije htio sam podnijeti ostavku. Predsjednica ga je morala razriješiti. I prije nego što je ta informacija postala službena, Kolinda se našla na udaru desnice preko televizijske emisije Velimira Bujanca, koji ju je inače podupirao.

Struja bliža Radeljiću uvjerana je da je smijenjen jer predsjednica želi bolje odnose s Plenkovićem i podršku HDZ-a za drugi mandat te da je tim potezom kapitulirala pred Plenkovićem i otvorila si bok.

Prave razloge smjena i nove rekonstrukcije kabineta na tako važnim funkcijama trebala bi otkriti sama predsjednica. No ona se zasad zadržava na izjavi da je to njezino pravo.

Razlika između Galića i Radeljića je što je Galić vrijedio kao čovjek blizak Milijanu Brkiću. A Radeljić je uvijek ostao blizak Tomislavu Karamarku, koliko god obojica to opovrgavala.

Zbog toga tim smjenama zaista odlaze ljudi koji nisu po volji Plenkoviću. I u Uredu predsjednice i u HDZ-u vjeruju da bi svakako trebale opasti tenzije između Pantovčka i Markova trga. Sam Plenković jučer nije htio previše o toj temi.

Savjetuje Kolindu, bacila se u turistički biznis i voli navijati
Savjetuje Kolindu, bacila se u turistički biznis i voli navijati

Treba li uništiti dokaze?

- Odnosi s predsjednicom su jako dobri - kratko je poručio. Potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić rekao je da oni nisu utjecali na smjene i da vjeruje da će odnosi s predsjednicom biti još bolji u budućnosti.

A pitanje je do kuda će se zato dokotrljati afera SMS koja je počela uhićenjem falsifikatora Franje Varga, a zatim i uhićenjem kuma drugog čovjeka HDZ-a Blaža Curića, koji je Vargi dojavio da uništi dokaze. Prema informacijama Jutarnjeg lista, Brkić je ispitan u Uskoku kao svjedok. Objavili su i da je nakon dojave Varga pitao upravo Brkića treba li uništiti sve dokaze. Varga je Brkića i zvao, a taj dan, prije dojave, čuli su se i Brkić i Curić.

Kolinda je komentirala smjene savjetnika: 'To je moje pravo!'
Kolinda je komentirala smjene savjetnika:  'To je moje pravo!'

Konačni obračun u 2019.?

Sam Brkić više o tome ne želi govoriti i djeluje prilično distancirano. Odnosi s Plenkovićem su zahladili i svi čekaju kako će se ovo rasplesti. Ako bi se dokazlo da je Brkić bio direktno uključen u bilo kakve zlouporabe ili sudjelovao u probijanju tajnje istrage, morat će otići iz fotelje drugog čovjeka HDZ-a. A to znači da će Plenković izgubiti i najsnažnijeg unutarstranačkog oponenta. Brkić i Plenković su već sveli komunikaciju samo na nužnu, ali primjetno je da se Brkić pasivizirao. Barem u javnom djelovanju.

Iako se pojavila spekulacija da će predsjednica smijeniti i savjetnika Matu Granića, zasad bi on trebao ostati na funkciji.

Hrga će brinuti o Vladi i Saboru

Novinarka Mirjana Hrga dolazi umjesto Radeljića, ali joj je promijenjeno ime funkcije. Tako će od sredine siječnja biti savjetnica za strateška pitanja i odnose s Vladom i Saborom. Hrga je ranije govorila da ne bi mogla biti u politici, ali da joj se zgadilo i novinarstvo. Bila je urednica na HRT-u, Novoj, Al Jazeeri i RTL-u.

I Tolušić miče zbog afere

Osim što je njegov vozač Blaž Curić probio tajnu istragu, u tome mu je pomagala još jedna zaposlenica ureda ministra Tomislava Tolušića. I. Š. nije pod istragom, ali su istražitelji utvrdili da je pomogla Curiću kupiti jednokratni mobitel. Tolušić je samo rekao da ona nakon toga više ne radi kod njega. Ovo mu je dvoje suradnika umočeno u aferu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava