Obavijesti

News

Komentari 85

Smrti ruskih oligarha: Ove je godine čak deset moćnika umrlo pod 'čudnim okolnostima'...

Smrti ruskih oligarha: Ove je godine čak deset moćnika umrlo  pod 'čudnim okolnostima'...

Biti moćan u Rusiji, pogotovo u svijetu naftne industrije, od početka godine bilo je pogubno za mnoge. Zadnji je, navodno od pada kroz prozor u bolnici, nastradao direktor Lukoila Maganov

VIDEO

Svaka budala u stanju je počiniti ubojstvo, ali za inscenirati samoubojstvo ili prirodnu smrt trebaš biti umjetnik, rekao je Amerikancima davnih dana prebjeg iz ruskog KGB-a Walter Krivitski

Koju godinu kasnije bio je mrtav. Navodno je skočio kroz prozor. Obitelj u teoriju o samoubojstvo nije povjerovala. Uostalom, u oporuci su pisala kriva imena članova obitelji...

Direktor Lukoila umro u Moskvi: 'Pao je kroz prozor u bolnici...'
Direktor Lukoila umro u Moskvi: 'Pao je kroz prozor u bolnici...'

Kroz prozor je danas, prema izvještajima ruskih medija, pao i Ravil Maganov. On je bio u moskovskoj bolnici na liječenju...

-"U Moskvi je pronađeno tijelo potpredsjednika naftne kompanije Lukoil Ravila Maganova . Ovo je objavljeno na kanalu Mash Telegram. Prema izvoru, tijelo je pronađeno u blizini Centralne kliničke bolnice u Ulici maršala Timošenka. Biznismen je stigao u medicinsku ustanovu prije smrti. Tijelo je pronašlo bolničko osoblje - napisali su ruski mediji.

'Popis za likvidaciju Putin nije čitao, samo ga je potpisao': Od starta godine umrlo 6 oligarha
'Popis za likvidaciju Putin nije čitao, samo ga je potpisao': Od starta godine umrlo 6 oligarha

S krova je u kolovozu, prema prvim informacijama koje je dala američka policija, pao Dan Rapoport. Ovaj latvijsko-američki biznismen dugi niz godina radio je u Moskvi kao investicijski bankar, bio je i direktor financijskih kompanija... Ali zbog prijateljstava s opozicijom Rusiju je napustio 2012. godine. Od tog trenutka je žestoki kritičar režima Vladimira Putina, a blizak je i s Navaljnim...

Njegovo tijelo američka policija pronašla je 14. kolovoza u Washingtonu ispred njegove kuće. Na njemu nije bilo znakova nasilja i istraga vodi prema samoubojstvu. Više detalja znat će kroz 90 dana. 

Rapoport je nedavno, gostujući u jednom podcastu, ismijavao i kritizirao Putina  i moć ruske vojske. 

- Vidimo u kakvom je stanju njihova vojska. I još je svaki dan sve slabija. Prijete nuklearnim oružjem, a čisto sumnjam da imaju nešto što leti tamo - pričao je biznismen.

Njegova supruga i prijatelji sigurni su da nije riječ o samoubojstvu.

Njih dvojica pridružuju se većem broju oligarha, direktora, uspješnika... Koji su posljednjih mjeseci preminuli pod čudnim okolnostima.

Španjolska: Našli imovinu 15 sankcioniranih ruskih oligarha
Španjolska: Našli imovinu 15 sankcioniranih ruskih oligarha

Mrtav je i Sergej Protosenja, bivši zamjenik direktora ruske kompanije Novatek. Njegova žena (53) i kći (18) pronađene su 19. travnja izbodene u obiteljskoj vili u Španjolskoj, a njegovo tijelo, zajedno s oružjem, pronađeno je u vrtu. Navodno se objesio. Nije ostavio oproštajnu poruku, a na njegovoj odjeći nisu pronađeni tragovi krvi, iako su nesretne žena i kći izbodene na desetinu puta, javili su španjolski mediji. Policiju je obavijestio sin Fedor koji se nalazio u Francuskoj nakon što ih nije mogao kontaktirati. U priču o samoubojstvu ne vjeruje ni sekunde.

- Ne znam što se dogodilo, ali znam da moj otac to nije napravio. Obožavao ih je i sve je bio u stanju napraviti za njih. Moju sestru je zvao svojom princezom. Nema šanse da on stoji iza tih ubojstava - rekao je Fedor, javlja NY Post. 

Čak je i njegova kompanija objavila dopis u kojoj izražava sumnje u ovaj scenarij. 

"Bio je sjajan obiteljski čovjek i veliki profesionalac koji je na mnogo polja osnažio našu kompaniju. U medijima su se pojavile špekulacije (da je Protosenja ubojica) o slučaju za koje smo sigurni da će se pokazati neistinitima", stajalo je u dopisu.

Dan prije nego što će stradati obitelj Protosenja, na drugom kraju Europe, u 2000 kilometara udaljenoj Moskvi, mrtvi su pronađeni Vladislav Avajev, njegova supruga i njihova 13-godišnja kći. Avajev je obnašao razne državne funkcije, a nekoć je bio i potpredsjednik moćnog Gazproma. Ruska novinska agencija Tass objavila je kako je kraj njegova tijela pronađen pištolj kojim su upucane supruga i kći. 

Ovaj dvojac oligarha zajedno je 'vrijedio' oko 800 mil. dolara i nisu se nalazili pod sankcijama Zapada. Kao i kod Protosenje, i poznanici Avajeva rekli su kako sumnjaju u službenu verziju događaja. 

- U Rusiji je u tijeku 'čišćenje', pogotovo u industriji nafte i plina. Za mene ovo izgledaju kao ubojstva naručena direktno iz Kremlja - rekao je za NY Post tada švedski autor Andres Aslund, koji je većinu karijere proveo istražujući 'mutne' ruske poslove.

U samo dva dana dva ruska oligarha i obitelji umrli pod sličnim bizarnim okolnostima
U samo dva dana dva ruska oligarha i obitelji umrli pod sličnim bizarnim okolnostima

Prvi sumnjivi slučaj samoubojstva oligarha ove godine datira s kraja siječnja. Tad je pronađeno tijelo 60-godišnjeg Leonida Shulmana, direktora Gazproma. Pronađena je i oproštajna poruka.

Dan nakon početka invazije u St. Peterburgu policija otkriva tijelo Aleksandra Tuljakova, također visokog dužnosnika Gazproma. Pronađen je obješen, kraj njega je bilo i pismo, slučaj za rusku policiju, jasno, odmah zapisan kao samoubojstvo.

Tri dana kasnije u Engleskoj mrtav je Mikhail Watford. Naftni magnat pronađen je obješen u svojoj garaži. Policija nije našla tragove upletenosti treće strane, ali su slučaj nazvali 'neobjašnjivim'.

Idemo u ožujak. Policija u Nižnjem Novgorodu 24. ožujka otkriva tijela Vasilija Meljnikova, njegove žene Galine i njihova dva sina. Šef kompanije MedStom, jednog od najvećih dobavljača medicinske opreme u Rusiji, navodno je nožem usmrtio cijelu obitelj, da bi onda presudio i sebi. 

U svibnju je umro Aleksander Subotin (43), bivši izvršni direktor energetskog diva Lukoila. Pronašli su ga mrtvog u podrumu kuće u Mitiščiju, gradu sjeveroistočno od Moskve. 

Kako prenosi Daily Mail, Subotin je zatražio savjet šamana kako bi izliječio mamurluk, no njegova smrt, još jedna u nizu smrti istaknutih ruskih tajkuna, izaziva posebno zanimanje javnosti, posebice jer kritičari Putinovog režima upozoravaju da bi se moglo raditi o ubojstvima. 

Sumnjiva smrt oligarha: U ranu mu stavili otrov žabe krastače?
Sumnjiva smrt oligarha: U ranu mu stavili otrov žabe krastače?

Oligarha su navodno porezali i onda mu u porezotinu stavili otrov žabe krastače, no te tvrdnje policija nije potvrdila. Ubrzo nakon toga je Subotin doživio srčani udar te dobio tabletu za smirenje od biljke valerijane. Idućeg jutra su ga muški i ženski šaman pronašli mrtvog. Par navodno liječi klijente prizivajući duhove i žrtvujući životinje. Njih dvoje su istražiteljima rekli kako im je Subotin bio prijatelj i zanijekali da su ga podvrgnuli šamanskim ritualima za novac. 

Šef kompanije za logistiku koja ima milijunske ugovore s Gazpromom, Juri Voronov (61), pronađen je mrtav u svojem domu u St. Petersburgu početkom srpnja. 

Nova misteriozna smrt ruskog bogataša: 'Žalio se na partnere, pronašli su ga mrtvog u bazenu'
Nova misteriozna smrt ruskog bogataša: 'Žalio se na partnere, pronašli su ga mrtvog u bazenu'

- Pronađen je propucane glave kako pluta u bazenu - kratko se oglasila policija, koja sumnja da iza ubojstva, jer uz bazen je pronađeno više čahura, stoje njegovi poslovni partneri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

'Svi ideali i svi moji ciljevi kao KGB-ovca doživjeli su slom...'
FELJTON: NOVI CAR

'Svi ideali i svi moji ciljevi kao KGB-ovca doživjeli su slom...'

Plus+ ŠESTI DIO Knjiga 'Novi car' novinara NY Timesa Stevena Lee Myersa opisuje nevjerojatnu priču o putu do moći Vladimira Putina. 24sata vam ekskluzivno donosi feljton s izvatcima iz knjige, koja je na svim kioscima

'Drug Platov ima manu lošu za tajne službe: On često riskira'
FELJTON: NOVI CAR

'Drug Platov ima manu lošu za tajne službe: On često riskira'

Plus+ TREĆI DIO Knjiga 'Novi car' novinara NY Timesa Stevena Lee Myersa opisuje nevjerojatnu priču o putu do moći Vladimira Putina. 24sata vam ekskluzivno donosi feljton s izvatcima iz knjige, koja je na svim kioscima
Vladavina Putina:  'Nestanak države bio je neizbježan...'
FELJTON: NOVI CAR

Vladavina Putina: 'Nestanak države bio je neizbježan...'

Plus+ PETI DIO Knjiga 'Novi car' novinara NY Timesa Stevena Lee Myersa opisuje nevjerojatnu priču o putu do moći Vladimira Putina. 24sata vam ekskluzivno donosi feljton s izvatcima iz knjige, koja je na svim kioscima