News

Komentari 17

Snajperist Al Qaede držao ih je na nišanu. Bili su u klopci. Ali pas Kuno spasio im je život

Snajperist Al Qaede držao ih je na nišanu. Bili su u klopci. Ali pas Kuno spasio im je život

Britanske specijalne jedinice nisu se mogle pomaknuti dok su oko njih padale granate i meci. No, četverogodišnji pas Kuno krenuo je u akciju. Napao je snajperista i okrenuo tijek misije. Teško su ga ranili

Vojni pas trčao je kroz kišu metaka Al Qaede kako bi srušio snajperista i spasio svoje kolege, britanske vojnike.

Zbog toga mu je danas uručena PDSA Dickinova medalja za predanost dužnosti što je najviša nagrada koju bilo koja životinja može dobiti tijekom vojnog služenja. U svijetu je prepoznata kao Victoria Cross, odnosno najviša nagrada u britanskom sustavu počasti, piše Daily Mail.

PDSA Dickin Medal for valour

Britanski vojnici sudjelovali su u misiji u Afganistanu, a tamo su bili napadnuti od strane terorista Al Qaede. 

Specijalne jedinice nisu se mogle pomaknuti dok su oko njih padale granate i meci. No, četverogodišnji pas Kuno krenuo je u akciju kako bi srušio čovjeka koji je napadao njihovu jedinicu. 

Kunov voditelj bio je siguran u njegove sposobnosti da napadne neprijatelja i zaustavi paljbu. Pustio ga je, a on je odmah jurnuo kroz vrata u napad.

Iznenađen brzinom i agresijom psa, neprijatelj je počeo pucati u njega. 

Nažalost, s nekoliko metaka ustrijelio je Kunu. No, u tom trenutku to ga nije omelo. Herojski je zgrabio ruku pobunjenika i bacio ga na zemlju.

- Kuno je istinski heroj - rekao je Jan McLoughlin, generalni direktor dobrotvorne organizacije koja mu je dodijelila nagradu. 

- Njegovi postupci toga dana su bez ikakve sumnje promijenili tijek misije i spasili više života - dodao je. 

- Unatoč ozbiljnim ozljedama nije posustajao u obavljanju svoje dužnosti. To je dokaz njegove obučenosti i neumorne hrabrosti. Ponosan sam na ulogu koju igraju naši vojni psi u operacijama kako u zemlji tako i u inozemstvu. Kunova priča podsjeća nas na to što su sve životinje spremne učiniti kako bi nas zaštitile - zaključio je.

Hrabri belgijski ovčar ustrijeljen je u obje noge tijekom svog herojskog čina te zadobio ozlijede koje su mu promijenile život.

PDSA Dickin Medal for valour

Zbog pandemije ceremonija uručivanja nagrade održala se virtualno, a Kuno je tek 72. član vojske koji ju je primio. 

On sada uživa u zasluženoj mirovini. 

PDSA Dickin Medal for valour

Najčitaniji članci