Obavijesti

News

Komentari 42

Snijeg zabijelio Hrvatsku, ima i opasne poledice, olujnog juga...

Snijeg zabijelio Hrvatsku, ima i opasne poledice, olujnog juga...
25

Posebno je opasno u Lici i dijelu Gorskog kotara gdje je ispod nule pa se kiša smrzava u dodiru s tlom. Za to je područje za danas izdano crveno upozorenje. U Makarskoj su poplavili podrumi i prizemni objekti

VIDEO

Snijeg je u utorak ujutro zabijelio središnju Hrvatsku. Ima ga u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Čakovcu, Bjelovaru, Varaždinu...na istoku zemlje pada kiša kao i na jugu gdje je praćena jakim vjetrom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posebno je opasno u Lici i dijelu Gorskog kotara gdje se temperatura spustila ispod nule pa se kiša koja pada smrzava u dodiru s tlom. Za to je područje za danas izdano crveno upozorenje što znači da se očekuju poledica i mjestimice deblji snježni pokrivač, do 15 centimetara. 

Za ostatak Hrvatske na snazi je žuto upozorenje što znači da mjestimice može biti poledice, a na Jadranu, uz kišu, i jakog, a prema otvorenom moru olujnog juga. 

Jutarnje temperature ovoga utorka na kontinentu se kreću od -1 do 3, a na Jadranu od 6 na sjeveru do čak 17 Celzijevih stupnjeva na jugu.

Ispumpavali podrume u Makarskoj

Zbog obilne kiše na području Makarske poplavili su podrumski i prizemni objekti. U proteklih 24 sata palo je 118 mm kiše po četvornom metru kiše, a kako prenosi Slobodna Dalmacija, u istom razdoblju u Šibeniku je palo 47,3 mm, u Splitu 20,4, a u Zadru 11,6 mm kiše po četvornom metru. 

Radio Dalmacija navodi da su vatrogasci noćas od 1 do 5 sati ujutro ispumpavali vodu iz poplavljenih 20 objekata. Na omiškom području zbog kiše je bilo odrona na cestama.

Kamioni ne mogu prema Istri

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče i državna cesta DC1 Karlovac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin u potpunosti su otvorena za sav promet.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto (zbog zimskih uvjeta i vjetra).

Samo za osobna vozila otvorene su (zbog vjetra): dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice,
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja (DC8).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikloicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga-Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica dodatno je zabrana prometa dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zbog snijega umjesto vlakova voze busevi

Zbog vremenskih uvjeta došlo je do poremećaja u voznome redu vlakova na pruzi Dugo Selo – Novska, pa putnike prevoze autobusi umjesto vlakova, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica.

Riječ je o vlakovima 520 (Split 8:27 – Zagreb GK 14.45) i 523 (Zagreb GK 15.21 – Split 21:22).

Zbog radova i zamjenskog prijevoza autobusima odstupanja od voznog reda moguća su na dionicama između kolodvora Ogulin i Moravice na pruzi Zagreb – Rijeka; između kolodvora Sisak Caprag i Sunja na pruzi Zagreb GK – Sisak – Novska te između kolodvora Knin i Drniš na pruzi Oštarije – Knin - Split.

Također, zbog radova na održavanju na pruzi Novska – Tovarnik – državna granica između kolodvora Strizivojna-Vrpolje i Garčin od 8.00 do 13.50 sati promet će teći jednim kolosijekom te se očekuju manja kašnjenja.

Zbog demontaže kolosijeka u kolodvoru Novi Dvori u sklopu radova na modernizaciji i elektrifikaciji pružne dionice Zaprešić – Zabok do 8. prosinca očekuju se odstupanja od voznog reda vlakova 3014 (Zagreb GK 16.42 – Zaprešić 17.06 – Zabok 17.42 – Varaždin 19.37) i 3015 (Varaždin 14.14 – Zabok 16.39 – Zaprešić 17.18 – Zagreb GK 17.41), navodi se u priopćenju HŽ Infrastrukture.

Prestat će padati prijepodne

DHMZ za danas prognozira će oblačno vrijeme s oborinama. U većem dijelu unutrašnjosti padat će snijeg i susnježica, no već prijepodne prelaziti u kišu te slabjeti. 

U Gorskom kotaru i osobito u Lici kiša će se mjestimice smrzavati u dodiru s predmetima. U istočnim predjelima i na Jadranu će biti kiše, a u Dalmaciji i pljuskova s grmljavinom te kiša lokalno može biti obilna. Vjetar na kopnu umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni, mjestimice s jakim udarima. 

Jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu te jugo i južni vjetar u Dalmaciji tijekom dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura na kopnu od 1 do 6, na sjevernom Jadranu do 10, a u Dalmaciji većinom od 10 do 15 °C, samo na jugu i na otocima ponegdje viša.

Sutra toplije

Sutra se očekuje smirivanje vremena. Već tijekom prijepodneva hladnu zračnu masu polako će početi zamjenjivati topla. Naime, iz zapadnog Sredozemlja našim se krajevima približava ciklona s kojom će s juga stizati topao, ali i jako vlažan zrak.

Sutra će u unutrašnjosti biti pretežno oblačno uz sumaglicu, niske oblake i rosulju, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu povremeno i kišu. Na Jadranu djelomice sunčano, ali osobito na jugu Dalmacije moguć je poneki pljusak i grmljavina. Vjetar slab, duž obale ujutro umjerena bura, podno Velebita i veći dio dana, dok će na ostatku Jadrana okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od -1 do 3, na Jadranu od 7 do 13, a najviša dnevna oko 6 °C u unutrašnjosti te od 13 do 16 na obali i otocima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)