News

Komentari 12

Snimke iz zraka: Pronašli još jednog velikog kita u Jadranu

Snimke iz zraka: Pronašli još jednog velikog kita u Jadranu

Ove fotografije potvrdile su činjenice koje smo dobili prikupljajući opažanja građana da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita, kažu istraživači

Istraživači Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svijet koji su velikog kita fotografirali 17. kolovoza ispred Starigrada-Paklenice ponovno su izašli na teren.

POGLEDAJTE VIDEO: Dva kita krstare Jadranom

Dojave o opažanju kita u području južnog dijela Velebitskog kanala, točnije kod Ražanca, Vinjerca i Novskog ždrila nastavile su se i u rujnu i ispostavilo se da se radi o drugog kitu.

Planirali su snimiti kita dronom iz zraka radi analize veličine i zdravstvenog stanja te kako bi uzeli biopsiju kože za analizu DNK. i kako bi napravili dodatne fotografije za identifikaciju. Nakon pregleda snimki ustvrdili su da se radi o dva različita kita.

„Osim što su mu zaroni trajali kraće, ovaj put veliki kit je bio zainteresiran za naše plovilo. U nekoliko navrata je na svega metar ispod površine po 4-5 minuta plivao uz naš brod. Tijekom jednog približavanja okrenuo se na bok te mu se jasno vidio gotovo bijeli trbuh“ kaže Grgur Pleslić, direktor znanstvenog programa Instituta Plavi svijet.

“Ove fotografije potvrdile su činjenice koje smo dobili prikupljajući opažanja građana da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita”, kažu istraživači koji su se već u jutro 6. rujna vratili na more te su istog kita uočili nešto sjevernije od samog Novskog ždrila.

 

Najčitaniji članci