News

Komentari 38

Sojevi korona virusa više se neće nazivati po zemljama

Sojevi korona virusa više se neće nazivati po zemljama

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da će se britanska varijanta označiti kao Alpha, južnoafrička kao Beta, a indijska kao Delta koja je počela dijelom dominirati u Britaniji

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila je novi sustav imenovanja varijanti Covid-19. Više se sojevi neće nazivati po zemaljama gdje su prvi put zabilježene, poput Velike Britanije, Južne Afrike ili Indije, nego će se označavati po grčkim slovima, prenosi BBC

Na primjer, britanska varijanta označena je kao Alpha, južnoafrička Beta, a indijska kao Delta. WHO je rekao da će se time pojednostaviti raspraVe, ali i otkloniti stigme koje se pojavljuju vezano uz imena sojeva.

Ranije ovog mjeseca indijska vlada kritizirala je imenovanje varijante B.1.617.2, koja je prvi put otkrivena u njihovoj zemlji, kao "indijsku varijantu", iako je SZO nikada nije službeno označila kao takvu.

- Nijedna zemlja ne smije se stigmatizirati zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti - objavila je na svom Twitteru voditeljica SZO-a Covid-19, Maria Van Kerkhove

Slovima grčkog alfabeta označavat će se one varijante koje izazivaju zabrinutost i varijante od posebnog interesa. SZO je već objavio cjelovit popis imena na svom webu. Grčka slova neće zamijeniti postojeća znanstvena imena.

No problem je ako se službeno bude potvrdilo više od 24 varijante Covid-19, tada će sustav ostati bez grčkih slova pa SZOe najaviti novi program imenovanja, rekla je Van Kerkhove za STAT News.

U ponedjeljak je znanstvenik, koji savjetuje vladu Velike Britanije, rekao kako je njihova zemlja u ranoj fazi trećeg vala pandemije u kojoj dijelom dominira Delta ili indijska varijanta. Smatra se da se ta varijanta širi brže od varijante Alpha, odnosno britanskog soja. 

U međuvremenu je Vijetnam otkrio nešto što se čini kao kombinacija te dvije varijante. U subotu je ministar zdravlja Vijetnama rekao da bi se mogao brzo proširiti zrakom i opisao ga je kao "vrlo opasan".

Najčitaniji članci