Obavijesti

News

Komentari 94

Ukrajina: Bivši Wagnerovci vratili su se na istok Ukrajine. Na Krimu uzbuna zbog napada

Ukrajina: Bivši Wagnerovci vratili su se na istok Ukrajine. Na Krimu uzbuna zbog napada
4

Britanski obavještajci: Rusija u rat dovodi dio nove 25. armije - to smanjuje rizik od velike ofenzive. Ukrajina: Uništili smo 276.990 ruskih vojnika od početka rata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.15

Moskva optužila ukrajinske saveznike da su pomogli u napadu na crnomorsku flotu

Moskva je optužila Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države za umiješanost u ukrajinski napad na sjedište ruske crnomorske flote u Sevastopolju na anektiranom Krimu.

London i Washington dugo podupiru "kriminalni režim" u Kijevu, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova na tiskovnoj konferenciji u Moskvi.

Napad 22. rujna izveden je “bez imalo sumnje” uz pomoć američkih i britanskih tajnih službi.

Korišteni su zapadni izviđački podaci, sateliti zemalja NATO-a i špijunski zrakoplovi, rekla je Zakharova.

- Očiti cilj ovakvih terorističkih akata je odvratiti pozornost od neuspjelih pokušaja protuofenzive ukrajinskih oružanih snaga i prestrašiti ljude, raspiriti paniku u našem društvu.

22.14

Kanadski parlament pljeskao ukrajinskom nacistu, Poljska bijesna: 'Odmah  ga izručite!'

Przemysław Czarnek, poljski ministar obrazovanja, objavio je u utorak da je pokrenuo korake prema izručenju Jaroslava Hunke, 98-godišnjeg Ukrajinca koji živi u Kanadi, objavio je Politico.

Prilikom posjeta Volodimira Zelenskog prošli tjedan, predsjednik kanadskog parlamenta Anthony Rota predstavio je Hunku kao kanadsko-ukrajinskog ratnog heroja II. svjetskog rata, koji se borio protiv Rusa. Zastupnici su nakon toga ustali na noge i pljeskali veteranu.

Javnost ih je potom podsjetila da je Rusija u tadašnjem ratu bila saveznica, a vodeći se tom logikom Hunka je mogao biti jedino na strani nacista. Uslijedilo je ispričavanje i reteriranje, do te mjere da je šef parlamenta Rota bio primoran odstupiti sa svog položaja.

VIŠE O TEMI

21.23

Kanadski premijer ispričao se nakon što je predsjednik parlamenta javno pohvalio nacistu

Kanadski premijer Justin Trudeau ispričao se nakon što je bivši predsjednik Doma naroda pohvalio nacističkog veterana tijekom sjednice na kojoj je bio prisutan i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Trudeau je rekao da mu je posebno žao zbog nevolje u koju je Zelenski doveden.

- Ovo je bila pogreška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu- rekao je Trudeau novinarima.

- Svi mi koji smo bili u ovom domu u petak duboko žalimo što smo stajali i pljeskali iako smo to učinili nesvjesni konteksta.

20.43

Ukrajinci postižu 'važan napredak' u protuofenzivi

Ukrajinski vojnici ostvarili su "dobitke" u svojoj protuofenzivi i također "onemogućili ruskim snagama da pomaknu svoju borbenu moć iz Bakhmuta", rekla je dr. Kimberly Kagan, predsjednica Instituta za proučavanje rata (ISW), za Sky News.

U razgovoru s voditeljem Markom Austinom, ratni stručnjak rekao je da ukrajinske trupe ostvaruju "važan napredak" u svojoj protuofenzivi i "važne uspjehe" kroz ruske linije.

Dr. Kagan je također rekao da je protuofenziva "tekla sporo" jer je bilo teško probiti minska polja.

- Još ne bismo trebali očekivati ​​brzo kretanje u rusku obranu- rekla je.

- Ono što bismo trebali očekivati ​​i što bismo mogli vidjeti ako Ukrajinci budu u stanju nastaviti i održati svoj uspjeh je da su Rusi sve manje sposobni braniti linije dok prelaze liniju surovikin (sustav ruskih obrambenih utvrda). 

 

20.03

Bugarska će donirati sovjetske projektile S-300 Ukrajini

Bugarski parlament odlučio je u srijedu donirati Ukrajini projektile S-300 iz sovjetskog doba, nakon što je ranije odobreno slanje oklopnih vozila, potvrdivši promjenu politike prema pomaganju Kijevu.

- Riječ je o neispravnim projektilima zemlja-zrak S-300 koje Bugarska ne može popraviti, ali koji mogu poslužiti ukrajinskoj vojsci- rekao je predsjednik odbora za obranu Hristo Gadjev, ne precizirajući njihov broj.

VIŠE O TEMI

Komentari 94