Obavijesti

News

Komentari 794

Šokantni vodič: Smokve 60, voda 20, pizza 95, pivo 42 kn

Šokantni vodič: Smokve 60, voda 20, pizza 95, pivo 42 kn
4

Svake godine na hrvatskoj obali turiste dočekaju ih i visoke cijene. I u Splitu su ugostitelji ubacili u “petu brzinu”. Na rijetko kojem mjestu u centru kava je ispod 15 kuna

VIDEO

Za kilogram grožđa ili smokava u Rovinju treba izdvojiti 60 kuna. Breskve i nektarine su po 50, a rajčica 40 kuna. Odavno turistima ne nudimo samo sunce i more. Svake godine na hrvatskoj obali dočekaju ih i visoke cijene.

Prodavač s najskupljeg dijela rovinjske tržnice, nezadovoljan i pitanjem o naoko previsokim cijenama, na lošem hrvatskom tek kaže da rovinjske cijene nisu ništa veće onih u Veneciji.

- Ovo je nekad bila prava zelena tržnica s umjerenim cijenama za svakoga, no danas ovdje ima i “zelene mafije”. Preprodavači koji nemaju niti jedan kvadrat zemlje, a prodaju voće po vrtoglavim cijenama, ruše posao i nama koji imamo znatno niže cijene i živimo od svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava - kaže prodavačica na rovinjskoj tržnici, i sama nezadovoljna što je Rovinj na glasu kao grad u kojem se “deru” turisti. Ljudima iz Rovinja često je isplativije kupovinu voća i povrća obaviti po drugim istarskim gradovima ili trgovačkim centrima gdje su cijene znatno niže. Nezadovoljno je lokalno stanovništvo, a ni turisti ne nasjedaju tako lako pa terase na samoj obali u središtu Rovinja zjape prazne. Jedna pizzerija nudi pizze u rasponu od 39 do 89 kuna. U obližnjem restoranu omlet je 29 kuna a nešto malo dalje s jelovnika „vrišti“ cijena od 600 kuna za jastoga. U pješačkoj zoni u Rovinju pommes frites stoji 20 kuna. U obližnjem baru pola litre obične vode ugostitelji naplaćuju nevjerojatnih 20 kuna.



I u Splitu su ugostitelji ubacili u “petu brzinu”. Na rijetko kojem mjestu u centru kava je ispod 15 kuna, a sokovi su od 22 kuna na više.

U jednom restoranu pizza je 95 kuna, a ćevapi s pommes friteom i ajvarom stoje astronomskih 78 kuna. Ledeni čaj je 24, a 0,75 litre mineralne nevjerojatne 32 kune.

- Kad se vrati jesen, ćevapi će sa 78 opet pasti na 30 kuna - sliježu ramenina rezignirani Splićani.

Dva jaja - 110 kuna

U jednom restoranu na obali dva jaja sa šunkom stoje 110 kuna. Najskuplji tucet jaja koje smo našli u jednoj trgovini je 17 kuna, što znači da su dva jaja iz tog paketa 3,4 kune. Na TripAdvisoru su neki od turista dali do znanja kako su cijene i za njihove pojmove visoke.



- Ovo ja zovem biti oderan. Znao sam da ću zbog lokacije platiti turistički porez. Čašu vina platio sam 11 dolara - požalio se turist na cijene u Splitu. U jednom splitskom restoranu našli smo juneći burger za 95 kuna. Na istom mjestu sendvič od piletine je nevjerojatnih 85 kuna.

- Dolazim u Istru godinama i obožavam vašu kuhinju. No neka jela su preskupa. Naručio sam lignje na žaru sa blitvom i to platio 140 kuna, a ima i skupljih jela. Srećom, sam sam. Da imam obitelj, večeru bih platio previše - požalio nam se jedan Nijemac. U Puli smo našli pržene lignje i krumpir za 120 kuna, koliko stoji i pohani oslić.

Ne isplati se na duge staze


U Vodicama na jednom kiosku pola litre mineralne vode stoji 15 kuna, a ledeni čaj se prodaje po 20 kuna. Lokalno stanovništvo žali se da ugostitelji dolaskom sezone prilagođavaju cjenike. Da se na visokim cijenama tek kratkotrajno profitira svjedoči i slučaj ugostitelja iz Rovinja kod kojeg je kava stajala 54 kuna. Nakon osude javnosti, spustio je cijene. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 794
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..