News

Komentari 58

Šostar o debaklu Cijepi.se: 'To mora proraditi, ne možemo si dozvoliti luksuz da proces stoji'

Šostar o debaklu Cijepi.se: 'To mora proraditi, ne možemo si dozvoliti luksuz da proces stoji'

Skupo plaćena platforma Ministarstva zdravstva uopće ne funkcionira u Zagrebu i cijepljenje se odvija preko sustava Cezih, odnosno domova zdravlja

Platforma Cijepise ne funkcionira u Zagrebu i uopće je ne koriste, potvrdio nam je Zvonimir Šostar, šef Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar. Pitali smo ga koriste li uopće tu skupo plaćenu platformu i, ako koriste, zbog čega su prekinuli cijepljenje preko nje.

- Nismo prekinuli, nismo je ni koristili jer nije funkcionirala. Cijelo vrijeme koristimo sustav Cezih i prijavljivanje preko liječnika obiteljske medicine. Cijeli program sad nose domovi zdravlja - kaže Šostar.

A što je bio problem s Cijepise, zanima nas.

- Nismo je mogli koristiti, sad je problem što preko nje od podataka imate samo inicijale, a mi moramo provjeriti cijepni status svih koji dođu na cijepljenje. Što se tiče ostalih županija, ne znam. Pitajte ministra - upućuje nas Šostar na Beroša koji nam se ne javlja na telefon.

Ipak, Šostar ostavlja mogućnost nastavka cijepljenja preko propale platforme.

- Postoji mogućnost da idemo preko Cijepise, samo da ona profunkcionira, ali trenutno ne možemo dozvoliti luksuz da proces stoji. Osim toga, čuli ste premijera, treba što više ljudi procijepiti. Dolaze i velike količine cjepiva i priprema se da se u Zagrebu primi 10 tisuća doza dnevno - kaže šef Štampara.

Kako kaže, sustav Cezih izvrsno funkcionira, za razliku od Cijepise. Nije mu poznat razlog debakla.

- Mi smo jučer imali probu pa im nije funkcionirala kako treba. Zaista ne znam što se događa - kazao nam je Šostar.

Jutarnji list je jutros izvijestio da je platforma Cijepise, za čiju su izradu potrošeni milijuni kuna, a koja je pompozno puštena u rad još u veljači i preko koje su se za cijepljenje javili deseci tisuća građana, doživjela potpunu propast u ostatku Hrvatske. 

Kako doznajz od županijskih zavoda za javno zdravstvo, u većini županija ni jedna osoba se nije uspjela cijepiti nakon prijave na tu platformu, a one županije koje su je pokušale koristiti odustale su jer je sustav naručivanja bio nejasan i pun pogrešaka što im je na terenu stvaralo nered i kaos.
 

Najčitaniji članci