Obavijesti

News

Komentari 71

Spajanje vodoopskrba: Hoće li nam voda opet poskupjeti?

Spajanje vodoopskrba: Hoće li nam voda opet poskupjeti?
1

Čak 178 vodoopskrba spajaju u 19, a različite cijene vode će ujednačiti, no kako će to učiniti, dosad nitko nije objasnio. Gradonačelnik Velike Gorice protivi se tome

VIDEO

Stanovnici Velike Gorice, šestoga grada po veličini u Hrvatskoj, plaćat će čak 80 posto skuplju vodu nego dosad. Rezultat je to najavljenog spajanja vodoopskrba ministra Tihomira Jakovine.

Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, koja je imala svoje poduzeće i prodavala vodu za osam kuna, kaže kako će učiniti sve da to spriječi.

- Ulagali smo 40 godina, ležimo na vodi i sad nas žele utopiti u gubitaški Zagrebački holding. Gubimo imovinu vrijednu milijardu kuna, a građani najjeftiniju vodu u Hrvatskoj - kaže Barišić. Ono što se događa Velikoj Gorici odnosi se i na cijelu Hrvatsku. Upravo je počela javna rasprava o Uredbi Ministarstva poljoprivrede. Njome se predviđa da od 178 lokalnih vodoopskrba ostane samo njih 19. Uglavnom bi se mali vodovodi spojili s onima u gradovima središtima županija. Pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić izjavio je da će se tako ujednačiti i cijene vode.

Za prosječnu potrošnju 15 kubičnih metara vode najskuplje plaćaju Karlovčani i Zagrepčani, čak 257, odnosno 230 kuna mjesečno. U Slavonskom Brodu cijena je 140 kuna. Kako će se cijena ujednačiti, dosad nitko nije objasnio.

- Zalagat ćemo se da do povećanja cijena ne dođe. Bilo bi apsurdno da spajamo vodoopskrbe radi racionalizacije, a ona dižemo cijene - kaže Tomislav Tolušić, predsjednik zajednice županija Hrvatske. Jakovinin pomoćnik Kurečić je na prezentaciji te uredbe rekao da bi voda dugoročno trebala pojeftiniti jer će se nakon spajanja uložiti 3,5 milijardi eura. Voda već poskupljuje od 1. travnja za 1,5 kn za kubik u cijeloj Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa