Obavijesti

News

Komentari 5

Spas traže u molitvi: Nije nas strah, bit će to pravi spektakl!

Spas traže u molitvi: Nije nas strah, bit će to pravi spektakl!
20

Bali: Područje oko vulkana naseljeno je farmerima i balinežanskim stanovništvom koje živi isključivo od zemljoradnje. Većina starijih Balinežana ne želi napustiti svoju zemlju. Tu

VIDEO

Balinežani su svi poprilično opušteni. Njima je to normalno jer odrastaju pored vulkana. Smatraju to voljom bogova i znaju kako će sve biti u redu jer će priroda biti nježna prema njima, rekla nam je Divna Čolić (27), državljanka Srbije koja tri godine živi na Baliju.

Ona je, tvrdi, izvan opasnosti jer se nalazi trideset kilometara od vulkana. Dodaje kako vlasti upozoravaju na pripravnost jer bi se erupcija trebala dogoditi svakog trenutka. Još u rujnu, kad su se prvi put javile seizmičke aktivnosti, vlasti su evakuirale stanovnike deset kilometara uokolo vulkana, ali su se u međuvremenu mnogi vratili domovima jer nemaju od čega preživljavati.

A farmer walks with his cattle as Mount Agung volcano erupts in the background in Karangasem, Bali, A statue on a bridge is seen as Mount Agung volcano erupts in the background near Kubu in Bali Mount Agung volcano erupts as seen from Kubu inBali
19
| Foto: JOHANNES CHRISTO

Kamione za evakuaciju ponovno su poslali u ponedjeljak u obilazak najugroženijih područja, deset kilometara uokolo vulkana. Od planiranih 100 tisuća stanovnika, broj evakuiranih nije dosegao ni polovicu. Područje oko vulkana naseljeno je farmerima i balinežanskim stanovništvom koje živi isključivo od zemljoradnje.

Većina starijih Balinežana ne želi napustiti svoju zemlju. Turistička središta, poput Seminyka, Canggua i Kute, udaljena su više od 70 kilometara od vulkana. Tamo ujedno živi najviše stranaca na otoku i u tim dijelovima nema bojazni. Ubud, još jedan grad u kojem većinom žive stranci, udaljen je 50 kilometara od eruptivnog područja. Ono što se može dogoditi je da oblak prepun dima zapuše prema jugu otoka, gdje je većina stanovništva i gdje je aerodrom, ali smjer vjetra se ne može predvidjeti.

- Trenutačno svi pratimo situaciju na televiziji i čekamo da se dogodi velika erupcija. Ništa drugo ne možemo. Ovdje na jugu Balija, na Bukitu, zrak je u redu za disanje. Daleko smo od erupcije, ne bojimo se - rekla je Luh Gede Sukaninsih, Balinežanka koja živi u Nusa Dui, još jednom popularnom turističkom raju.

Da stanje postaje ozbiljno bilo je jasno prošlog utorka, kad je Mt. Agung, ili sveta planina za Balinežane, eruptirao prvi put nakon 54 godine. Od subote, 25. studenog, iz vulkana se počeo dizati gusti dim, a jedini aerodrom na otoku Gusti Ngurah Rai zatvoren je od ponedjeljka jer su čestice pepela opasne za motore zrakoplova.

U utorak ujutro po indonežanskom vremenu vulkan je izbacivao oblake pepela, a eksplozije erupcije čule su se 12 kilometara uokolo vulkana.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu