Obavijesti

News

Komentari 12

Spasio je milijune djece: Svoju je krv darivao pune 63 godine

Spasio je milijune djece: Svoju je krv darivao pune 63 godine
1

Dobrovoljni darivatelj krvi Australac James Harrrison koji je zahvaljujući rijetkom tipu krvi spasio, kako se vjeruje, živote preko dva milijuna nerođene djece jučer je posljednji put dao krv

VIDEO

James Christopher Harrison(81), prozvan 'Čovjek sa zlatnom rukom', uporno je davao krv kroz 63 godine.

Okružen majkama i njihovim bebama, James Harrison medicinskoj je sestri pružio "zlatnu ruku" kako bi mu posljednji put izvadila krv, posebnu po tome što konstantno proizvodi visoke razine antitijela, vrijednih u proizvodnji anti-D injekcija.

Od njegove plazme proizvodi se anti-D imunoglobulin koji se daje Rh negativnim majkama po rođenju Rh-pozitivnog djeteta, čime se spriječava razvoj Rh protutijela. Majke i djeca ponekad nemaju kompatibilna obilježja krvi, kao što je slučaj kad su djeca Rh-pozitivna, a majka Rh-negativna.

Nakon rođenja Rh-pozitivnog djeteta, Rh-negativna majka dobija injekciju anti-D imunoglobulina kako bi se spriječilo stvaranje protutijela koja bi napala crvena krvna zrnca Rh-pozitivne djece u budućim trudnoćama.

Krv daje od 18. godine

Harrisonove donacije pomogle su australskim majkama, njih više od dva milijuna, da na svijet sigurno donesu svoje bebe, objavio je Crveni križ.

Harrison je inspiraciju za dobrovoljno darivanje dobio kada je imao 15 godina, kada je trebao 13 litara krvi tijekom operacije kojom mu je odstarnjeno plućno krilo.

To ga je navelo da počne davati krv čim je napunio 18 godina, 1954., puno ranije nego su znanstvenici otkrili rijetku kombinaciju Rh-negativne krvi i anti-D antitijela u njegovoj krvi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca