Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spasio ženku losa: 'Vratila se u divljinu, ali me svaki dan obiđe'

Litvanac Erikas Plukas 2015. na kućnom pragu našao je mladu ženku losa u užasnom stanju. Izborio se da ostane kod njega te se brinuo za nju. Vratila se u šumu, ali ga svakodnevno posjećuje

Foto: Erikas Plukas/Facebook
19 komentara

Erikas Plucas prije dvije godine pred vratima vlastite kuće naišao je na rijedak prizor - mladunče losa staro oko 2 tjedna. 

- Prizor je bio strašan. Mala ženka bila je sama, umorna, prljava, krzna punog mušica i strašno uplašena. Bojala me se no bila je preslaba da pobjegne, nije mogla ni ustati - ispričao je Erikas.

Foto: Erikas Plukas/Facebook

Litvanac je pretpostavio da su joj majku ubili lovci pa je ženkica pobjegla tražeći sigurnost. Unio ju je u kuću i pozvao pomoć no svi koje je zvao rekli su mu da se ne miješa u 'zakone prirode'. Nije ih poslušao te ju je odlučio nahraniti. Ubrao je sve moguće lišće koje je našao oko kuće i ponudio joj ga s malo mlijeka, u očajničkom pokušaju da ju nahrani. Kada su sljedećeg dana stigli djelatnici iz službe za životinje, nije bilo puno mogućnosti. 

- Pozvali su lokalne lovce i pitali ih mogu li se pobrinuti za mlado. Znao sam da to znači njezinu sigurnu smrt pa sam inzistirao da ostane sa mnom. Pristali su - kaže. 

'Noćima sam spavao uz nju'

Nazvao ju je Emma. Prvi tjedni bili su teški. Hranio ju je svaka četiri sata, a bilo je i noći kada je uz nju spavao. 

- Bojala se svega i svakoga, osim mene - ispričao je. 

Foto: Erikas Plukas/Facebook

Kako je napredovala i rasla, počeli su ići u šetnje šumom u nadi da će se ohrabriti i pokazati da želi natrag u divljinu. Počela je u šumu odlaziti i sama, no uvijek bi se vraćala. 

- Pamtim noći kada nije došla kući. Jedva sam spavao. No narasla je pa sam to morao prihvatiti. Konačno, to mi je i bio cilj - priča Erikas. 

Foto: Erikas Plukas/Facebook

I danas ga svakodnevno posjećuje

Emma ga posjećuje svakog dana iako je nastavila život u divljini Litve. Zajedno plivaju, Erikas ju časti poslasticama, a ona mu pokazuje zahvalnost. Nikada se nije zbližila s ljudima, osim sa svojim 'tatom'.

Foto: Erikas Plukas/Facebook

U strahu da ne nastrada od lovačke puške, Erikas je obišao lokalna lovačka društva i zamolio ih da ju čuvaju. 

- Neke lovce pozvao sam da ju vide i da dožive koliko je to umiljata i inteligentna životinja. Neki su čak odlučili zauvijek odložiti lovačke puške i zakleli se da više nikada neće pucati na losa. I dalje mi dolazi u posjete, a sada mislim i da je trudna. Ja sam njezin život, a ona je i moj - kaže Erikas. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message