Obavijesti

News

Komentari 19

Spasio ženku losa: 'Vratila se u divljinu, ali me svaki dan obiđe'

Spasio ženku losa: 'Vratila se u divljinu, ali me svaki dan obiđe'
4

Litvanac Erikas Plukas 2015. na kućnom pragu našao je mladu ženku losa u užasnom stanju. Izborio se da ostane kod njega te se brinuo za nju. Vratila se u šumu, ali ga svakodnevno posjećuje

VIDEO

Erikas Plucas prije dvije godine pred vratima vlastite kuće naišao je na rijedak prizor - mladunče losa staro oko 2 tjedna. 

- Prizor je bio strašan. Mala ženka bila je sama, umorna, prljava, krzna punog mušica i strašno uplašena. Bojala me se no bila je preslaba da pobjegne, nije mogla ni ustati - ispričao je Erikas.

Litvanac je pretpostavio da su joj majku ubili lovci pa je ženkica pobjegla tražeći sigurnost. Unio ju je u kuću i pozvao pomoć no svi koje je zvao rekli su mu da se ne miješa u 'zakone prirode'. Nije ih poslušao te ju je odlučio nahraniti. Ubrao je sve moguće lišće koje je našao oko kuće i ponudio joj ga s malo mlijeka, u očajničkom pokušaju da ju nahrani. Kada su sljedećeg dana stigli djelatnici iz službe za životinje, nije bilo puno mogućnosti. 

- Pozvali su lokalne lovce i pitali ih mogu li se pobrinuti za mlado. Znao sam da to znači njezinu sigurnu smrt pa sam inzistirao da ostane sa mnom. Pristali su - kaže. 

'Noćima sam spavao uz nju'

Nazvao ju je Emma. Prvi tjedni bili su teški. Hranio ju je svaka četiri sata, a bilo je i noći kada je uz nju spavao. 

- Bojala se svega i svakoga, osim mene - ispričao je. 

Kako je napredovala i rasla, počeli su ići u šetnje šumom u nadi da će se ohrabriti i pokazati da želi natrag u divljinu. Počela je u šumu odlaziti i sama, no uvijek bi se vraćala. 

- Pamtim noći kada nije došla kući. Jedva sam spavao. No narasla je pa sam to morao prihvatiti. Konačno, to mi je i bio cilj - priča Erikas. 

I danas ga svakodnevno posjećuje

Emma ga posjećuje svakog dana iako je nastavila život u divljini Litve. Zajedno plivaju, Erikas ju časti poslasticama, a ona mu pokazuje zahvalnost. Nikada se nije zbližila s ljudima, osim sa svojim 'tatom'.

U strahu da ne nastrada od lovačke puške, Erikas je obišao lokalna lovačka društva i zamolio ih da ju čuvaju. 

- Neke lovce pozvao sam da ju vide i da dožive koliko je to umiljata i inteligentna životinja. Neki su čak odlučili zauvijek odložiti lovačke puške i zakleli se da više nikada neće pucati na losa. I dalje mi dolazi u posjete, a sada mislim i da je trudna. Ja sam njezin život, a ona je i moj - kaže Erikas. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u