Obavijesti

News

Komentari 10

Spasio zmajara: Jezero je bilo ledeno, morao sam biti jako brz

Spasio zmajara: Jezero je bilo ledeno, morao sam biti jako brz
5

Ispraznio sam ruksak i napunio ga praznim plastičnim bocama koje sam pronašao. Skinuo sam svu odjeću i uskočio u hladno jezero. Nije bilo vremena za razmišljanje, kaže Vladimir

VIDEO

Ispraznio sam ruksak i napunio ga praznim plastičnim bocama koje sam pronašao. Skinuo sam svu odjeću i uskočio u hladno jezero. Nije bilo vremena za razmišljanje. Kad sam doplivao do njega, pružio sam mu ruksak i izvukao ga na obalu, ispričao nam je Vladimir Paušić (56).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:21

Ovaj hrabri gorski spasilac iz HGSS stanice Rijeka prepričao nam je pravu dramu koja se odvijala na šljunčari Dubina na području Grobničkog polja. Motorni zmaj s dvočlanom posadom pao je u jezerce dubine oko tri metra koje je nastalo zbog obilnih kiša.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HGSS stanica Rijeka uznemirujuću obavijest zaprimila je u 13.30 sati putem centra 112. Prema navodima očevidaca, jedan član posade je živ, pluta uz potopljeni zrakoplov i traži pomoć. Većina članova stanice nalazila se u akciji traganja na Velebitu, a najbliži mjestu pada motornog zmaja bio je upravo neustrašivi Vladimir. Odmah se, kaže, uputio pružiti pomoć.

- Na mjestu nesreće bio sam za 15 minuta i odmah sam uočio unesrećenog pilota. Voda je bila ledena, svega četiri do pet stupnja, te sam vidio da ledena voda uzima danak i nema vremena za čekanje. Nesretni pilot već se teško održavao na vodi, a plivanje prema obali, zbog ukočenosti mišića i neprikladne odjeće, bilo je nemoguće - ispričao nam je Vladimir.

Hrabri HGSS-ovac nije želio čekati ostale službe. Bez obzira na niske temperature, krenuo je spasiti jedan život.

- Procijenio sam opasnosti, ali i vlastite mogućnosti te odlučio skinuti svu odjeću sa sebe. Morao sam brzo razmisliti kako da improviziram neku splav kako bih spasio čovjeka dok doplivam do njega. Sjetio sam se da je najbrže i najbolje napuniti ruksak plastičnim bocama jer se ruksak može zatvoriti nepropusnom brtvom. Kad sam došao do njega, upitao sam ga kako je i može li još malo izdržati. Odgovorio mi je da neće još dugo zbog hladne vode. Znao sam da moram djelovati jako brzo - pripovijeda Vladimir. U trenutku kad je već polusmrznutog pilota postavio uz plutajući ruksak i počeo ga vući prema obali, stigli su i vatrogasci. Također su skinuli sve sa sebe i skočili u ledenu vodu. Zajedničkim naporima izvukli su ga iz vode i spasili mu život. Nažalost, njegovoj suputnici nije bilo spasa. Preminula je, a istraga i očevid i dalje traju.

Vladimir je 2006. nagrađen za “Naročiti pothvat u spašavanju mlade padobranke s visokonaponskog dalekovoda”. Spasio je parajedriličarku koja je prilikom leta pala na dalekovod također na Grobničkom polju te zapela padobranskim krilom za žicu. Ostala je visjeti na centimetar širokom rubu padobrana. Vladimir se zatekao u blizini nesreće. Za manje od deset minuta od pada uspio se popeti po stupu dalekovoda, užetom privezati unesrećenu ženu te je spasio.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.