News

Komentari 186

Spasioci izvukli 10 migranata iz minskog polja, akcija je trajala satima, nekoliko je ozlijeđenih

Spasioci izvukli 10 migranata iz minskog polja, akcija je trajala satima, nekoliko je ozlijeđenih

Tijekom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja skupine. S obzirom da su ih locirali na minskom području, uvjeti nisu dozvoljavali daljine postupanje

Nakon nekoliko sati rada i osiguranih označenih 500 metara staze, u šumskom predjelu kod mjesta Blata spašeno je deset migranata. 

POGLEDAJTE VIDEO 

Podsjetimo, nakon nezakonitog ulaska u Hrvatsku, skupina migranata našla se u minski sumnjivom području kod općine Saborsko. 

Jedan muškarac iz skupine smrtno je stradao nakon što je nagazio na minu postavljenu u Domovinskom ratu, dok su ostali iz skupine zbog eksplozije ozlijeđeni. 

Nakon dojave, policija je uspjela pronaći smrtno stradalog muškarca i jednog ozlijeđenog, a ostatak grupe uputio se u nepoznatom smjeru. 

Tijekom četvrtka pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja skupine. S obzirom da su ih locirali na minskom području, u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje. 

Policijski službenici su putem razglasa iz helikoptera, na engleskom jeziku upozorili migrante da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima. 

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje.

U ovom trenutku šest osoba izrazilo je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija intenzivno još od 2018. godine javno ukazuju na opasnosti nezakonitih migracija i to posebno upozoravaju na opasnost minski sumnjivih područja, teških zimskih uvjeta na planinama te rijekama.

- I ovom prilikom ponovno pozivamo međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku. Konkretno stradavanje migranata je dokaz da ulazak u RH izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan - napisali su iz policije u priopćenju.