Obavijesti

News

Komentari 54

Split će puna dva dana slaviti oslobođenje grada od fašizma

Split će puna dva dana slaviti oslobođenje grada od fašizma

Dvodnevni program započinje u petak kada će se na Lovrincu, ispred zgrade županije i na Narodnom trgu polagati vijenci...

VIDEO

Ovogodišnje obilježavanje 75. obljetnice oslobođenja Splita od fašističkog okupatora, koja se obilježava 26. listopada, odvijat će se tijekom narednog petka i subote, a osim komemorativnog dijela i povijesne tribine održat će se i "Koncert pjesama koje se više ne pjevaju", odnosno pjesama iz NOB-a.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita Josip Milat rekao je u srijedu na konferenciji za novinare kako se obljetnica oslobođenja Splita obilježava kao jedan od najznačajnijih datuma u povijesti grada, jer je to dan kada je grad konačno oslobođen i pripojen Hrvatskoj. 

Istaknuo je kako je taj 26. listopada važan je i zato što je Split tada bio antifašistički opredijeljen, dao je 12.500 boraca, gotovo 18 tisuća ljudi bilo je aktivno angažirano u pokretu otpora, 5000 ih je odvedeno u logore, a poginulo ih je četiri tisuće. Split je tada, kaže, brojio 40 tisuća stanovnika, što znači da je svaki deseti izgubio život.

'Fašizam je bačen na koljena, ali još nije do kraja uništen'
'Fašizam je bačen na koljena, ali još nije do kraja uništen'

Antifašizam danas skoro pa proglašavaju fašizmom

- Važan je to datum i zato što se nažalost danas sve više želi minimizirati. Danas nažalost rastu snage koje antifašizam skoro pa proglašavaju fašizmom, danas među mladima raste osjećaj da je Hrvatska bila ono što je bila NDH, a mi znamo da to nije bila ni država, ni nezavisna, naglasio je Milat.

Zato ovogodišnjim dvodnevnim bogatim programom žele produžiti kulturu sjećanja, dati mladima informacije da prošlost Splita nije crna, već svijetla, da na podatke o antifašističkom Splitu svatko mora biti ponosan.

Tajnik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VEDRA) Zoran Radman podsjetio je kako je tog 26. listopada 1944. godine zapovjednicima, koji su bili u akciji oslobađanja grada, poslana poruka s terena da ne trebaju biti oprezni prilikom ulaska, jer nitko na njih neće zapucati s obzirom da je Split antifašistički grad i da su svi bili u pokretu otpora.

Hrvatska je tada možda jedini put bila relevantni međunarodni faktor

- Taj antifašistički pokret i borba Splićana, Dalmatinaca i svih građana Hrvatske u zajedničkoj borbi s drugim narodima, pod vodstvom Hrvata Josipa Broza Tita, stavila je Hrvatsku na stranu sila pobjednice i u sastav velike antihitlerovske koalicije i tada je Hrvatska možda jedini put bila relevantni faktor u međunarodnim okolnostima. U toj borbi su udareni temelji današnje Hrvatske. Na to trebamo biti ponosni, zaključio je Radman.

Dvodnevni program započinje u petak kada će se na Lovrincu, ispred zgrade županije i na Narodnom trgu polagati vijenci, dok će se dan kasnije, u subotu, u Hotelu Park održati svečani program.

Tom prilikom će u organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VEDRA) biti održana povijesna tribina "75. godišnjica oslobođenja Dalmacije i antifašizam danas", a navečer u Multimedijalnom kulturnom centru Doma mladih "Koncert pjesama koje se više ne pjevaju".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1