Obavijesti

News

Komentari 260

Deseci tisuća Britanaca primili prvu dozu cjepiva protiv korone

Deseci tisuća Britanaca primili prvu dozu cjepiva protiv korone

Hrvatska je u srijedu oborila rekord od 4620 novih slučajeva zaraze korona virusom. Gordan Jandroković izjavio je kako vjeruje da se lockdown u obliku kakav je bio proljetos više neće dogoditi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
VIROVITIČKO-PODRAVSKA

Na području Virovitičko-podravske županije 57 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je žena u dobi od 72 godine umrla, izvijestio je u četvrtak navečer županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima najviše osoba je srednje životne dobi (31), a najveći broj dolazi iz Slatine (13) te Virovitice (12).

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju su 44 covid pozitivna pacijenta, a u KBC-u Osijek hospitalizirano je četiri osobe s područja Virovitičko-podravske županije.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo 2196 osoba, a 45 je umrlo.

21.16

Velika Britanija cijepila desetke tisuća ljudi

Deseci tisuća Britanaca dosad su primili prvu dozu cjepiva Pfizera i BioNTecha protiv koronavirusa, objavio je u četvrtak ministar zdravlja Matt Hancock. 

„Do danas smo započeli cijepljenje u 73 bolnice diljem Ujedinjenog Kraljevstva te su cijepljeni deseci tisuća ljudi“, objavio je Hancock na konferenciji za medije. 

90-godišnja Britanka Margaret Keenan u utorak je postala prva osoba u svijetu koja je primila odobreno cjepivo kao obična građanka, a ne sudionica kliničkih ispitivanja, a Britanija je time postala prva zapadna zemlja koja je počela cijepiti stanovništvo. 

Cjepivo Pfizera i BioNTecha daje se u dva navrata, pa će oni koji su se već cijepili čekati tri tjedna za drugu dozu. 

Od početka pandemije koja je odnijela 1,5 milijuna života u Britaniji je prema podacima Reutersa bilo 1,78 milijuna zaraženih, sa 63 tisuće smrtnih slučajeva, što ju čini najpogođenijom europskom državom po ukupnom broju umrlih. 

Britanija, država sa 67 milijuna stanovnika, naručila je cjepivo za 20 milijuna ljudi. 

20.10

U Splitu počelo brzo antigensko testiranje na Covid-19

U Županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Splitu u četvrtak je počelo brzo antigensko testiranje na Covid kojim bi se trebali ubrzati rezultati testiranje i smanjiti gužve.

Ravnateljica Zavoda Željka Karin rekla je da se na brzo antigensko testiranje na Covid može doći isključivo s uputnicom obiteljskog liječnika na kojoj je indikacija da pacijent ima simptome bolesti do pet dana, jer se jedino na taj način može reći da je brzi antigenski test valjan ako je pozitivan.

Pojasnila je da ako su osobe na brzom antigenskom testiranju negativne to ne znači da su i stvarno negativne te se za njih mora obaviti PCR testiranje.

"Postoji opasnost da osobe koje su na brzom antigenskom testiranju negativne šire bolest koronavirusa i zato su važne indikacije obiteljskog liječnik koji daje uputnicu za brzo genetsko testiranje kako bi se izbjegle gužve“, naglasila je Karin.

20.05

Francuska odgodila ublažavanje mjera

Francuska neće ponovno otvoriti muzeje, kina i kazališta kao što je planirano 15. prosinca jer broj zaraženih covidom-19 ne opada onako brzo kako se vlada nadala, rekao je u četvrtak premijer Jean Castex.

Francuska vlada ranije je najavila da će se zatvaranje uvedeno krajem listopada početi ukidati 15. prosinca, i da će se tada otvoriti muzeji, kina i kazališta. Sada je ta odluka pomaknuta za tri tjedna.

Ali uvjet za otvaranje bio je da broj novih dnevnih infekcija bude oko 5000, rekao je tada predsjednik Emmanuel Macron.

Iako je broj novozaraženih nekoliko puta niži nego što je bio na vrhuncu drugog vala, Francuska trenutno ima prosječno više od 11.000 novih slučajeva svaki dan.

"Još nismo na kraju drugog vala i nećemo dostići ciljeve koje smo si postavili za 15. prosinca", rekao je Castex na novinskoj konferenciji.

"Moramo ostati fokusirani, i pronaći put kroz nekoliko sljedećih tjedana uz puno opreza", rekao je.

Stoga će se oprezno izlaziti iz zatvaranja 15. prosinca. Ukinut će se dozvole za izlaske, ali će se uvesti noćni policijski sat, rekao je Castex.

Policijski sat uvest će se od 20,00 sati od utorka, i neće se odnositi na Badnjak, ali hoće na Silvestrovo jer 31. prosinca "koncentrira sve sastojke potrebne za epidemijski skok".

19.29

Čelnici EU-a pozivaju na pravodobno cijepljenje protiv Covida-19

Čelnici zemalja članica EU-a istaknuli su u četvrtak u Bruxellesu važnost pravodobne pripreme za cijepljenje, distribuciju cjepiva, izradu nacionalnih strategija za cijepljenje kao i točnog i na činjenicama utemeljenog informiranja o cjepivima.

U zaključcima koje su usvojili na sastanku na vrhu kaže se da je potrebno "osigurati dostupnim cjepivo građanima EU-a, pravodobno i na koordiniran način".

"Važno je osigurati jasne činjenične informacije o cjepivima i boriti se protiv dezinformacija", stoji u zaključcima čelnika država ili vlada zemalja EU-a.

Pozdravljaju pozitivne najave o skoroj dostupnosti cjepiva protiv covida-19, ali upozoravaju da to još ne znači kraj epidemije.

"Epidemiološka situacija u Europi i dalje je zabrinjavajuća...Stoga moramo zadržati naše napore na suzbijanju širenja virusa kako bismo spriječili nove valove infekcije", poručuju čelnici EU-a.

Oni  najavljuju da će pojačati koordinaciju, posebice u pripremanju postupnog ukidanja ograničenja i povratka normalnih putovanja, uključujući i prekogranični turizam, kada to epidemiološka situacija dopusti.

Europska komisija je pozvana da pripremi prijedlog preporuka za zajednički okvir za brze antigenske testove i uzajamno priznavanje rezultata tih testova.

U zaključcima se navodi da "cijepljenje treba tretirati kao globalno javno dobro" i da će  Unija nastaviti s naporima da se osigura cjepivo u cijelom svijetu po prihvatljivim i dostupnim cijenama.

Rasprava o koordinaciji borbe protiv koronavirusa bila je prva tema dvodnevnog sastanka na vrhu čelnika EU-a. 

Komentari 260