News

Komentari 3

Split: Tijekom epidemije nasilje u obitelji poraslo čak 45 posto

Split: Tijekom epidemije nasilje u obitelji poraslo čak 45 posto

"Covid, pogotovo lockdown bili su okidač za porast nasilja u obitelji", rekla je Jeličić i dodala da je radi suzbijanja nasilja u obitelji nužna senzibilizacija javnosti te edukacija o preventivnim mjerama

Epidemija covida utjecala je u Splitsko-dalmatinskoj županiji na porast nasilja u obitelji, osobito prema starijim članovima, istaknuto je u četvrtak u Splitu prvog dana konferencije "Mehanizmi prepoznavanja nasilja u obitelji i društveno-pravni odgovori".

Inicijatorica konferencije Ana Jeličić sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti istaknula je da je istraživanje za potrebe diplomskih radova studenata na tom odjelu pokazalo poražavajuće rezultate.

"To je istraživanje pokazalo kako je na području Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije u vrijeme lockdowna tijekom 2020. godine čak 45 posto porastao broj kaznenih djela nasilja u obitelji u odnosu prema 2019. godini", istaknula je Jeličić.

Rekla je da su najčešći počinitelji tih kaznenih djela muškarci te je izrazila žaljenje što je osobito porastao broj zlostavljanja starijih članova obitelji te onih koji imaju neki oblik invaliditeta.

"Covid, pogotovo lockdown bili su okidač za porast nasilja u obitelji", rekla je Jeličić i dodala da je radi suzbijanja nasilja u obitelji nužna senzibilizacija javnosti te edukacija o preventivnim mjerama.

Pročelnik Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Damir Piplica izvijestio je kako taj odjel ima kadrove koji se bave problematikom nasilja u obitelji.

"Nasilju je izvrgnuta najranjivija skupina društva - žene i djeca, pa mi na studiju forenzike obučavamo i forenzičare za istraživanje nasilja u obitelji", rekao je Piplica.

Voditeljica Caritasova skloništa za žrtve nasilja u Splitu Ivna Grubišić rekla je kako u tom skloništu ima mjesta za 12 osoba, što je premalo s obzirom na potrebe onih koji su izvrgnuti nasilju u obitelji.

"Frustrirani smo kad ne možemo pomoći, osobito tijekom noći kad zbog nedovoljnih kapaciteta ne možemo primiti žrtvu nasilja koja u našem skloništu traži spas", istaknula je i dodala kako je to sklonište "samo gašenje požara" te da je za rješavanje problema žrtava nasilja u obitelji potrebno cijelo društvo učiniti osjetljivijim na taj problem da bi se reagiralo i prijavilo nasilnika.

Tijekom dvodnevne konferencije raspravljat će se, kako je među ostalim najavljeno, o vještačenju ozljeda žrtava nasilja u obitelji, o emocionalnom zlostavljanju i o aspektima pravne zaštite djece od nasilja,

Konferenciju organiziraju Sveučilište u Splitu, Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije te Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija.

Konferencija je organizirana u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 10. godišnjice Caritasova skloništa za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji u Splitu.

Najčitaniji članci