Obavijesti

News

Komentari 165

Sporna naknada: Na bonovima za mobitele uzeli nam milijune

Sporna naknada: Na bonovima za mobitele uzeli nam milijune
1

Kupci su bon od 100 kuna plaćali 110 kuna. Inspekcija kaže da su tako varali potrošače. Teleoperateri su u zadnje dvije godine na naknadi za mrežu uzeli kupcima oko 700 milijuna kuna...

VIDEO

Sva tri teleoperatera, T-HT, Vipnet i Tele2, mogli bi platiti kazne po 100.000 kuna jer je utvrđeno da su nepošteno naplaćivali bonove za mobitele i zavaravali kupce. Korisnik koji je kupio bon za mobitel od 50 kuna platio je 55 kuna, onaj koji je kupio bon od 100 kuna platio je u konačnici 110 kuna itd.

Inspekcija Ministarstva gospodarstva izdala je rješenja svim trima tvrtkama kojima zabranjuju takvu “zavaravajuću, nepoštenu poslovnu praksu”.

Neisplative tužbe

Iako je to utvrđeno, operateri nemaju obvezu vratiti novac niti ukinuti naknadu, nego samo uskladiti cjenike. Ubuduće bi tako na bonu trebala pisati njegova prava cijena. U posebnom postupku će se pokušati naplatiti kazne koje iznose do 100.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Korisnici bi pojedinačno mogli tužiti i tražiti povrat novca sudskim putem - objašnjavaju nam upućeni u rješenje.

Službeno su se iz Ministarststva gospodarstva pozvali na čuvanje inspekcijske tajne. Potvrdili su tek da su u tijeku inspekcijski nadzori “u predmetima prodaje bonova za prepaid korisnike”.

Teško da je itko tko kupuje bonove sačuvao račune, a pojedinačno se ne bi isplatilo tužiti zbog visokih troškova. Svi operateri su počeli naplaćivati dodanu naknadu od srpnja 2014. godine.

Država im je tada propisala posebnu naknadu za korištenje radiofrekvencijskog spektra. Svake godine se od nje slije 350 milijuna kuna u proračun. U dvije godine slilo se oko 700 milijuna kuna. Teleoperateri tu naknadu naplaćuju od kupaca. Za razliku od preplatnika koji plaćaju fiksno 10 kuna mjesečno, što inspekcija ne smatra spornim, kupci bonova su plaćali dodatnih 10 posto po vrijednosti bona.

'Nismo kršili zakon'

Teleoperateri su se inače žalili na rješenja, ali im je ministarstvo odbilo prigovore. Ostala im je žalba Upravnom sudu.

Iz HT-a, Tele2 i Vipneta su nam odgovorili da nisu nepropisno naplaćivali naknadu jer su sve promjene javno objavili i istakli u uvjetima poslovanja. HT i Tele2 kažu da ni ne znaju za inspekcijski nadzor. U HT-u dodaju i kako su morali uvesti naknadu kako bi sačuvali radna mjesta i investicije.

350 milijuna kuna

milijuna kuna svake godine država dobije od posebne naknade koju operateri ubiru od kupaca.

10 kuna

plaćaju fiksno naknade oni koji su u pretplati. Inspekcija to ne smatra spornim.

10 posto

od vrijednosti bona morali su dodatno platiti kupci, i to je sporno.

70,000.000

toliko je kuna država uprihodila naknade, koju su na kraju platili kupci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag