News

Komentari 0

Sputnjik V vratio je Rusiju u svjetsku znanstvenu elitu

Sputnjik V vratio je Rusiju u svjetsku znanstvenu elitu

Putin je 11. kolovoza obznanio da je baš u Rusiji odobreno prvo cjepiva protiv covida-19 svijetu, a znanstvenici u inozemstvu primili su to s dozom nepovjerenja - danas je stvar drugačija

Isprva dočekano s nepovjerenjem, rusko cjepivo protiv covida-19 pokazalo se učinkovito i danas je Sputnjik V prihvaćen u znanstvenim krugovima, ustvrdio je časopis Lancet i potvrda je znanstvenog i političkog uspjeha Rusije Vladimira Putina. 

Putin predvodnik

Već prvih tjedana pandemije, predsjednik Vladimir Putin naredio je znanstvenim, političkim i vojnim krugovima da se uključe u borbu kako bi Rusija bila prva koja će razviti cjepivo protiv covida-19.

U u toj utakmici nije se oklijevalo ići prečacima. 

U proljeće 2020., Aleksander Gincburg, ravnatelj Instituta Gamaleja, pohvalio se da su razvili dobar proizvod pa je sebi ubrizgao eksperimentalnu verziju cjepiva koje će dobiti ime Sputnjik V.

Putin je 11. kolovoza obznanio da je baš u Rusiji odobreno prvo cjepiva protiv covida-19 svijetu, a znanstvenici u inozemstvu primili su to s dozom nepovjerenja jer je proizvod bio testiran tek na nekoliko desetaka vojnika. 

U stvarnosti je već i prije treće faze kliničkih ispitivanja ruska elita primila cjepivo, a među njima jedna od Putinovih kćeri.

Masovno cijepljenje ruskog stanovništva počelo je u prosincu 2020., u trenutku kada su i u Europi i u Sjedinjenim Državama počela cijepljenja proizvodima koje su razvili Pfizer i Moderna.

Ambicije

Za Kremlj je Sputnjik V dokaz izvrsnosti ruske države koju Zapad i kori i sankcionira. Putin ga čak naziva "najboljim cjepivom na svijetu".

Izbor imena duboko je simboličan. Odabrano je u čast prvog satelita koji su u orbitu 1957. godine postavili sovjetski znanstvenici i tako pretekli povijesnog američkog konkurenta. 

Uspješnim razvojem cjepiva protiv bolesti koja je zahvatila cijeli svijet ruski stručnjaci vraćaju se u svjetsku znanstvenu elitu, što je važno za taj sektor pogođen krizama i korupcijom nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Rusija je vrlo brzo dala do znanja da je voljna distribuirati svoje cjepivo u svijetu pokazujući da je sposobna izvoziti i druge artikle, a ne samo oružje i ugljikovodike.

Sputnjik V odobren je za sada u petnaestak zemalja - od bivših sovjetskih republika kao što su Bjelorusija i Armenija, preko svojih saveznika Venezuele i Irana do Argentine, Alžira, Tunisa, Pakistana. Sputnjikom se cijepi i u Srbiji. 

Sputnjik V u Europi

Zbog nedostatnih javnih znanstvenih podataka na rusko cjepivo dugo se gledalo s nepovjerenjem. 

Ruski suvereni fond koji je sudjelovao u razvoju Sputnjika V, objavio je 20. siječnja da je počeo postupak homologacije pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

Mađarski premijer Viktor Orban požurio je odobriti Sputnjik za svoju zemlju, ne čekajući da to učini Bruxellesa u ime Europske unije čije strukture Orban smatra presporima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel predložila je njemačku pomoć kako bi se proveo europski postupak pa čak i za moguću "zajedničku proizvodnju".

Kapaciteti proizvodnje

Rusija je objavila da je primila prednarudžbe za više od milijarde doza, ali nema kapaciteta udovoljiti takvoj potražnji.

Nijedan službeni izvor nije jasno objavio koliko je doza do danas proizvedeno. U inozemstvo je Rusija isporučila često simbolične doze, primjerice 20.000 Boliviji ili u količinama koje nisu jasno navedene.

Prva kašnjenja bilježi Argentina koja je naručila 19,4 milijuna doza i trebale su biti isporučene do kraja veljače.

Moskva je manje spremna izvoziti, a više proizvoditi cjepivo u partnerstvu s drugom tvrtkom. Tako do danas Kazahstan, Indija, Južna Koreja i Brazil proizvode Sputnjik V, ali ga svi još ne koriste. 

Druga ruska cjepiva

Najmanje još tri cjepiva protiv covida-19 očekuju se idućih tjedana u Rusiji.

Sputnjik V, cjepivo koje se daje u dvije injekcije, trebalo bi dobiti svoju lakšu verziju, Sputnjik "light" koje se daje u samo jednoj injekciji.

U veljači treba početi masovna proizvodnja cjepiva EpiVacCorona koji je razvio je državni ruski laboratorij Vektor.

Očekuje se i odobrenje za treće cjepivo, objavila je ruska vlada, a riječ je o proizvodu nazvanom CoviVac koje je razvio Institut Čumakov.

U međuvremenu, britansko-švedska AstraZeneca i znanstvenici koji su razvili Sputnjik V objavili su da rade na kombinaciji njihovih dvaju cjepiva.

Najčitaniji članci