Obavijesti

News

Komentari 62

Sramota u Kostajnici: Morat će ići u vrtić u Republiku Srpsku?

Sramota u Kostajnici: Morat će ići u vrtić u Republiku Srpsku?
2

Vrtić Krijesnica iz Hrvatske Kostajnice broji zadnje dane. Račun mu je blokiran jer je dužan 432.000 kn. Roditelji su očajni. Djelatnici traže sedam neisplaćenih plaća

VIDEO

Zbog blokade nam nitko ne daje robu, nemamo za hranu za djecu i ostale potrepštine, a ni za struju, kaže Nives Seibert, ravnateljica vrtića.

Ističe kako djelatnici traže sedam neisplaćenih plaća, pa im, ne pomogne li netko, ne preostaje ništa drugo nego zatvoriti vrata. Prijavit će se na burzu jer su iscrpljeni od svih događanja s vrtićem u posljednje tri godine. 

Tete su prije dva mjeseca išle u štrajk jer više nisu mogle raditi bez plaće. Njihova agonija traje jako dugo. Prije dvije godine zaposlenici su radili bez plaće gotovo godinu dana. Radili su kao da redovito dobivaju plaću i druge dodatke iako su jedva mogle dolaziti na posao. 

Više djelatnica dolazilo je autobusom iz Petrinje, Hrvatske Dubice i drugih naselja. 

Račun Kostajnice je u blokadi, ne mogu pomoći vrtiću 

Naime, financiranje vrtića trebao je preuzeti Grad Hrvatska Kostajnica, no ni oni to ne mogu jer su u blokadi. Naime, Gradu je došla na naplatu ovrha od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Grad je opterećen s dva milijuna kuna duga jer je izdao jamstvo za kredit Tvornice obuće Una. Jamstvo je odobrio bivši gradonačelnik Govorčinović. Una nije ispunjavala svoje obveze, pa ju je Zavod za zapošljavanje tužio. Dobili su spor, a troškovi su, naravno, narasli. 

Kako je Grad u blokadi, ne mogu nikako pomoći Krijesnici.

Mještani: To je sramota, vrtić je radio i u vrijeme srpske okupacije

- Može se, recimo, organizirati akcija za vrtić u obliku aukcije dječjih radova kako bi koliko-toliko opstao vrtić. Time bi se riješio problem onih roditelja koji nemaju kamo s djecom dok su na poslu - rekla je ravnateljica, a Kostajničani komentiraju kako je sramota da vrtić na granici dospije u propast te podsjećaju kako je vrtić radio čak i u vrijeme srpske okupacije toga grada. 

Roditelji su očajni, uzimali su godišnje odmore kad je vrtić bio u štrajku.

Ne znaju što će s 30 djece koja nemaju gdje biti. Složni su da je najlošije to što će neki roditelji morati djecu voditi, ako se Krijesnica zatvori, u vrtić preko granice u Republiku Srpsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...