Obavijesti

News

Komentari 336

U Češkoj nema ulaska u pubove i restorane bez covid potvrda

U Češkoj nema ulaska u pubove i restorane bez covid potvrda

Konobari smiju poslužiti samo goste koji mogu dokazati da su potpuno cijepljeni od covida-19, da su se oporavili od zaraze ili da su bili negativni na koronavirus

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
15.46

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

U Brodsko-posavskoj županiji u ponedjeljak su zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom i jedna umrla osoba, a u Požeško-slavonskoj je 18 novozaraženih osoba.

Na području Brodsko-posavske županije na bolničkom liječenju je 39 osoba pozitivna na koronavirus, od kojih četiri osobe pri liječenju trebaju potporu respiratora.

Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 787 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji od zaraze koronavirusom trenutno se liječi 506 osoba, od kojih je 15 osoba na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćena je 581 osoba.

15.22

GRAD ZAGREB

U Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježene 540 novooboljele osobe od covida-19, priopćili su u ponedjeljak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda obrađeno je 899 uzoraka, od kojih je 360 bilo pozitivno, dodali su.

Broj potencijalno ozdravljenih odnosno oporavljenih je 89.653, što je 830 osoba više nego jučer. 

Trenutno je u Zagrebu  5641 aktivan slučaj.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 433 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za njih 250.

Od 433 zaraženih, njih 199 su kontakti covid pozitivnih osoba. Četiri osobe doputovale su iz Austrije, BiH, Rumunjske i Irske, 107 oboljelih za sada je negativne epidemiološke anamneze, kod šest osoba izlaganje je moguće tijekom različitih okupljanja. Za 43 osobe obrada je u tijeku, kod njih 14  moguće mjesto izloženosti je radno mjesto, a za 53 osobe poslana je uputa o mjerama. Kod pet osoba moguće mjesto izloženosti su odgojno - obrazovne ustanove, a dvije osobe obrađene su od strane liječnika obiteljske medicine. 

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području Zagreba u protekla 24 sata novooboljela su četiri korisnika, jedan nezdravstveni i tri zdravstvena djelatnika.

U nedjelju je zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod 25 učenika i jednog nastavnika osnovnih škola te 11 učenika i jednog nastavnika srednjih škola, izrečena mjera samoizolacije za 223 učenika osnovnih i 120 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno je devet osoba.

U nedjelju na punktu Zagrebačkog velesajma nije bilo cijepljenja.

15.20

Covid potvrda obvezna za pubove i restorane u Češkoj

Barove i restorane u Češkoj od ponedjeljka mogu posjetiti samo gosti koji su cijepljeni, preboljeli su covid-19 ili su negativni na testu, odlučila je vlada na odlasku premijera Andreja Babiša.

Konobari smiju poslužiti samo goste koji mogu dokazati da su potpuno cijepljeni od covida-19, da su se oporavili od zaraze ili da su bili negativni na koronavirus.

Vlada je zaprijetila ugostiteljima oštrim kaznama ako ne budu provjeravali goste.

Mjeru, koju je donijela vlada na odlasku populističkog premijera Andreja Babiša, kritizirali su ugostitelji.

Neki ističu da vlada prebacuje odgovornost za borbu protiv pandemije na poduzetnike koji su već pogođeni krizom.

Vlada je također smanjila vrijeme važenja testova. Tako negativni nalaz brzog antigenskog testa vrijedi 24 sata, umjesto prijašnja tri dana, dok PCR testovi vrijede tri dana, umjesto tjedan dana.

Osim toga, testovi od ponedjeljka nisu besplatni.

Od 10,7 milijuna Čeha, 57 posto ih je potpuno cijepljeno, manje nego u većini ostalih članica EU-a.

15.19

Izrael otvara vrata turistima

Nakon više od godinu i pol dana gotovo bez turista, Izrael je u ponedjeljak otvorio granice cijepljenim gostima, nakon pada broja zaraženih i dok traje kampanja docjepljivanja.

U Starom gradu Jeruzalemu, raskrižju monoteističkih religija, u kojemu su kršćanska Bazilika Svetoga groba, židovski Zid plača i muslimanski Plato džamija, trgovci s nestrpljenjem očekuju povratak kupaca.

Ramiju Razuku, trgovcu suvenira, osmijeh se opet vratio na lice kada je prvi put od početka pandemije stranim turistima prodao razglednice i majice.

"Zadovoljan sam, odavno nisam ništa prodao. Pogledajte ovu prašinu!", rekao je dok pokazuje na plišanu devu koju je prodao francuskom turistu i energično pokušava privući druge kupce.

"Nadam se da vlada neće promijeniti odluku", rekao je palestinski trgovac koji ima trgovinu u palestinskom dijelu grada pod izraelskom okupacijom. Ipak je svjestan da se "turisti neće vratiti za dan ili za mjesec".

Izrael je 2019. imao iznimno dobru turističku sezonu sa 4,55 milijuna gostiju. G. 2021. vlasti očekuju 300.000 turista a neki su već početkom godine organizirano posjetili zemlju, pa se gospodarski gubitak procjenjuje na 6 milijarda eura.

14.30

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja je 24 sata testirano sto osoba od kojih je njih 35 pozitivno, a dvoje je ljudi umrlo, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

Prema izvješću splitskog KBC-a, u protekla 24 sata umrli su 89-godišnji muškarac i 75-godišnja žena koji su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, najviše novozaraženih je u Splitu, njih 14. Na području Sinja je četvoro novozaraženih osoba, a na području Kaštela troje. U Makarskoj, Podstrani i Omišu je po dvoje novozaraženih, te po jedna osoba u Solinu, Starom Gradu, Trilju, Vrgorcu, Dicmu, Muću, Podbablju i Šolti. 

"Od ukupnog broja novooboljelih 16 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 751 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju je 117 covid pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok je 20 osoba na respiratoru", izvijestili su iz Stožera.

Komentari 336