News

Komentari 83

Srbija planira cijepljenje s tri doze za potpuni imunitet

Srbija planira cijepljenje s tri doze za potpuni imunitet

To inače nije prvi put da se govori o trećoj dozi. Pfizer i BioNTech su prije mjesec dana objavili da testiraju treću dozu svoga cjepiva protiv covida-19

Liječnici i zdravstveni djelatnici upozoravaju da je u Srbiji sve veći broj građana koji su se zarazili korona virusom nakon cijepljenja, pa čak i nakon primanja druge doze.

To je zato što je većina njih bila izložena virusu prije nego što je organizam uspio razviti imunitet, objašnjavaju sugovornici Kurira, dok dr. Milanko Šekler posebno ističe da postoji i određeni postotak onih kod kojih se antitijela nisu razvila ili je titar jako nizak, te će oni možda morati primiti i treću dozu.

To inače nije prvi put da se govori o trećoj dozi. Pfizer i BioNTech su prije mjesec dana objavili da testiraju treću dozu svoga cjepiva protiv covida-19, kako bi bolje razumjeli imunosni odgovor protiv novih sojeva virusa.

Također su u pregovorima s regulatorima po pitanju testiranja cjepiva koje je poboljšano kako bi posebno štitilo protiv vrlo prijenosnog novog soja pronađenog u Južnoafričkoj Republici i drugdje, poznatog kao B.1.351, što je drugi dio iste studije.

Tvrtke vjeruju da će njihovo trenutno cjepivo koje se uzima u dva navrata djelovati protiv južnoafričkog soja, kao i onog pronađenog u Velikoj Britaniji. No studije će dopustiti proizvođačima cjepiva da budu pripremljeni ako i kad više zaštite bude potrebno, rekli su.

- Stopa mutacija kod trenutnog virusa je viša nego što je to očekivano - rekao je u intervjuu voditelj istraživačkog tima Pfizera, Mikael Dolsten.

"Razumna je vjerojatnost da ćemo stalno morati unaprjeđivati. Što se tiče snage cjepiva, postoji mogućnost da će se morati mijenjati ovisno o izmjenama sojeva, no ne nužno svake godine."

Ako se uzme u obzir da će biti odobreno, poboljšano cjepivo će također biti testirano, i kao dodatna doza za one ljude koji su se već cijepili i za one koji se još nisu cijepili, rekao je Dolsten.

Testiranjem se neće mjeriti učinkovitost kao što je to činjeno prošle godine u njihovoj trećoj fazi testiranja. Umjesto toga, mjerit će se odgovor antitijela te proučavati može li krv primatelja neutralizirati nove sojeve koronavirusa, kao i sigurnost treće doze.

Najčitaniji članci