Obavijesti

News

Komentari 83

Srbija planira cijepljenje s tri doze za potpuni imunitet

Srbija planira cijepljenje s tri doze za potpuni imunitet

To inače nije prvi put da se govori o trećoj dozi. Pfizer i BioNTech su prije mjesec dana objavili da testiraju treću dozu svoga cjepiva protiv covida-19

VIDEO

Liječnici i zdravstveni djelatnici upozoravaju da je u Srbiji sve veći broj građana koji su se zarazili korona virusom nakon cijepljenja, pa čak i nakon primanja druge doze.

To je zato što je većina njih bila izložena virusu prije nego što je organizam uspio razviti imunitet, objašnjavaju sugovornici Kurira, dok dr. Milanko Šekler posebno ističe da postoji i određeni postotak onih kod kojih se antitijela nisu razvila ili je titar jako nizak, te će oni možda morati primiti i treću dozu.

To inače nije prvi put da se govori o trećoj dozi. Pfizer i BioNTech su prije mjesec dana objavili da testiraju treću dozu svoga cjepiva protiv covida-19, kako bi bolje razumjeli imunosni odgovor protiv novih sojeva virusa.

WHO o AstraZeneci: 'Neka se za sada nastave cijepljenja njime'
WHO o AstraZeneci: 'Neka se za sada nastave cijepljenja njime'

Također su u pregovorima s regulatorima po pitanju testiranja cjepiva koje je poboljšano kako bi posebno štitilo protiv vrlo prijenosnog novog soja pronađenog u Južnoafričkoj Republici i drugdje, poznatog kao B.1.351, što je drugi dio iste studije.

Tvrtke vjeruju da će njihovo trenutno cjepivo koje se uzima u dva navrata djelovati protiv južnoafričkog soja, kao i onog pronađenog u Velikoj Britaniji. No studije će dopustiti proizvođačima cjepiva da budu pripremljeni ako i kad više zaštite bude potrebno, rekli su.

- Stopa mutacija kod trenutnog virusa je viša nego što je to očekivano - rekao je u intervjuu voditelj istraživačkog tima Pfizera, Mikael Dolsten.

"Razumna je vjerojatnost da ćemo stalno morati unaprjeđivati. Što se tiče snage cjepiva, postoji mogućnost da će se morati mijenjati ovisno o izmjenama sojeva, no ne nužno svake godine."

Jonjić o smrtnim slučajevima nakon cijepljenja: 'Opći stav je da se tu radi o slučajnostima'
Jonjić o smrtnim slučajevima nakon cijepljenja: 'Opći stav je da se tu radi o slučajnostima'

Ako se uzme u obzir da će biti odobreno, poboljšano cjepivo će također biti testirano, i kao dodatna doza za one ljude koji su se već cijepili i za one koji se još nisu cijepili, rekao je Dolsten.

Testiranjem se neće mjeriti učinkovitost kao što je to činjeno prošle godine u njihovoj trećoj fazi testiranja. Umjesto toga, mjerit će se odgovor antitijela te proučavati može li krv primatelja neutralizirati nove sojeve koronavirusa, kao i sigurnost treće doze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature