Obavijesti

News

Komentari 149

'Obični građani u Hrvatskoj cijepit će se tek od proljeća'

'Obični građani u Hrvatskoj cijepit će se tek od proljeća'

Božinović kaže kako imamo 424 novozaraženih na nešto više od 5600 testova, što čini oko 7,5 posto pozitivnih. To je nastavak trenda smanjenja brojeva u odnosu na isti dan prošli tjedan, rekao je...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.00

Obični građani u Hrvatskoj cijepit će se tek od proljeća

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel u Dnevniku N1 je kazala kako početak cijepljenja svih dobnih skupina protiv koronavirusa možemo očekivati početkom proljeća.

Čekanje na cjepivo ovisi o dinamici isporuke, rekla je Iva Pem Novosel.

"Savjetujem svima da se cijepe ako imaju priliku, da ne čekaju. Sva cjepiva, pa i AstraZeneca – ako ima nešto niži učinak od druga dva, u zaštiti teških oblika bolesti i onih koji završavaju smrtnim ishodom djeluju. Sva cjepiva štite od njih. To je najvažnije što trebamo postići", kaže Iva Pem Novosel.

Učinkovitost prve doze je zadovoljavajuća, a zaštita se postiže nakon tri tjedna, dodala je.

"Teško mi je reći kada će završiti cijepljenje, znamo koliko imamo ljudi starije dobi, no ne znamo koliko će ih se cijepiti. Ipak, svakodnevno raste broj onih koji se žele cijepiti. To je dobro i za zaštitu pojedinca, a i za zaštitu zajednice. Time ćemo brže doći do kolektivnog imuniteta", kazala je epidemiologinja.

Sada se cijepe osobe iznad 65 godina, potom slijede osobe s kroničnim bolestima, jer su svi članovi rizične skupine koje mogu dobiti teški oblik bolesti s komplikacijama. Potom, ako dinamika isporuke bude adekvatna, mogu se i drugi građani cijepiti početkom proljeća, rekla je.

"Vrlo moguće, taj je proces već započeo, pa je vjerojatno da će se i to dogoditi. Mislim da ćemo brzo dobiti sljedeća cjepiva i da ćemo biti u boljoj situaciji i imati mogućnost izbora", kazala je Pem Novosel.

Srbija najavljuje mogućnost proizvodnje Sputnjika. Može li se nešto slično očekivati i u Hrvatskoj?

"To bi bilo idealno kada bi se moglo sprovesti pa bi o tome stručnjake iz Imunološkog trebalo pitati", rekla je.

"Suosjećamo s poduzetnicima, ali epidemija nije ni blizu kraja"
Kad je riječ o mjerama, rekla je kako joj je žao što dio poduzetnika trpi veliku štetu, ali je rekla i da epidemija nije ni blizu kraja. 

"Suosjećamo s njima. Ipak, moramo podsjetiti da još epidemija nije niti blizu kraja, uz sve naše pozitivne i optimistične želje. Procjepljivanje je u početnoj fazi, sada imamo oko dva posto procijepljenih u populaciji, a poželjno je 50 posto populacije cijepiti", rekla je epidemiologinja.

Kazala je i kako je moguće da se prišuljao i novi soj, ali da ih tješi što su brojke zadovoljavajuće

17.00

U Nizozemskoj više od milijun potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom

Po zadnjim službenim podacima u Nizozemskoj je u subotu premašen broj od milijun potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije.

Institut za javno zdravstvo (RIVM) izvijestio je o 4075 novih infekcija, što ukupan broj slučajeva zaraze u 11 mjeseci otkako je prisutnost virusa prvi put potvrđena u toj zemlji 27. veljače 2020. povećava na 1.001,826. Dosad je evidentirano i 14.355 smrtnih slučajeva.

Stvarni broj slučajeva zaraze u Nizozemskoj, državi od 17 milijuna stanovnika vjerojatno je znatno veći, s obzirom na to da su se tijekom prvih mjeseci epidemije na virus testirali samo vrlo teško bolesni pacijenti, a tijekom kasnijih mjeseci zbog manjka kapaciteta mnogi pacijenti nisu uopće testirani. 

IVM je krajem prošle godine procijenio da je ukupan broj slučajeva infekcije koronavirusom vjerojatno najmanje triput veći od broja potvrđenih slučajeva.

Stopa zaraze u Nizozemskoj je usporena u prvim tjednima 2021., nakon što su u prosincu zatvorene sve škole i za život ne nužno potrebne trgovine. Ta je mjera uslijedila dva mjeseca nakon zatvaranja restorana, barova, muzeja i ostalih javnih mjesta.

No broj novozaraženih protekli se tjedan ponovno malo povećao s obzirom na to da se zemljom proširila zaraznija varijanta virusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji.

16.20

'Imamo lijek za koronu, pacijent ga udiše par minuta u danu'

U izraelskoj bolnici Ichilov okončana je Faza 1 testiranja inovativnog lijeka protiv Covida-19 i to uspješno, priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela.  

Lijek pod nazivom EXO-CD24 primjenjuje se tako što ga pacijent direktno udiše u pluća na nekoliko minuta jednom dnevno i to u periodu od pet dana i tako prekida tzv. citokinsku oluju koju izaziva virus SARS-CoV-2, piše The Times of Israel.

Citokinska oluja je po život opasni upalni proces koji ima za posljedicu pretjeranu reakciju imunološkog sustava, a koja može biti izazvana raznim patogenima, virusima, bakterijama, ali i autoimunim bolestima.

Od 30 pacijenata koji su bili u umjerenom do teškom stanju, 29 je izašlo iz bolnice za 3 do 5 dana. Posljednji pacijent se također oporavio, ali mu je bio potreban duži vremenski period.

Virus COVID-19 izaziva simptome u dvije ključne faze.

Prva faza izaziva simptome slične gripi i ne zahtijeva određeno liječenje.

Druga faza se javlja kod 5 do 7 posto pacijenata, obično kod onih koji se nalaze u rizičnim kategorijama, a karakterizira je prekomjerna aktivnost imunološkog sustava.

Do sada se, usprkos beskrajnim naporima, nijedan lijek nije pokazao efikasnim u liječenju koronavirusa, navode u priopćenju Izraelci. 

"Čak i ako cjepiva odrade svoj dio zadatka, čak i ako ne dođe do novih mutacija, koronavirus će i dalje ostati na ovaj ili onaj način s nama. Zbog čega smo razvili ovaj jedinstveni lijek: EXO-CD24. Ovo je događaj bez presedana. Prošlo je nekih šest mjeseci od trenutka kada smo napravili koncept za lijek i tehnologija je izumljena dok nije prvi put testirana na ljudima u prvoj kliničkoj fazi", rekao je profesor Nadir Arber, jedan od najistaknutijih liječnika i istraživača koji je radio na ovom lijeku.

EXO-CD24 je inovativan lijek razvijen u laboratoriji profesora Nadira Arbera u Medicinskom centru "Sourasky" u Tel Avivu. Lijek je namijenjen pacijentima u umjerenom do kritičnom stanju, kako im se stanje ne bi pogoršalo. 

14.00

 Tvrtka Sinovac Biotech rekla je u subotu da je kineski regulator za lijekove odobrio njihovo cjepivo CoronaVac za opću upotrebu.

To je drugo cjepivo protiv covida-19 odobreno za opću uporabu u Kini pošto je u prosincu odobreno cjepivo koje je razvio pekinški institut u suradnji s Kineskom nacionalnom farmaceutskom grupom (Sinopharm).

Oba cjepiva su već dio kineskog programa procjepljivanja koji uglavnom cilja skupine najizloženije virusu.

Indonezija, Turska, Brazil, Čile, Kolumbija, Urugvaj i Laos zajamčili su hitno odobrenje cjepiva CoronaVac koje je razvila tvrtka Sinovac Life Sciences, priopćio je Sinovac.

Očekuje se da će Sinovac Life Sciences uspjeti proizvesti milijardu doza cjepiva u godini dana do veljače, dodaje se.

Cjepivo Sinovaca je u trećoj fazi testiranja u zemljama poput Brazila, Turske i Indonezije, u kojima su pojedinačno objavljivane različite informacije o učinkovitosti cjepiva.

U ispitivanju u Brazilu je otkriveno da je cjepivo protiv koronavirusa učinkovito 50,65 posto, a u istraživanju je sudjelovalo 12.396 zdravstvenih radnika starijih od 18 godina, od 16. prosinca i među kojima je zabilježeno 253 slučajeva, priopćeno je iz Sinovaca u petak.

U Turskoj je učinkovitost iznosila 91.25 posto, rekli su lokalni istraživači, što je rezultat utemeljen na preliminarnoj analizi od 29 slučajeva. Učinkovitost cjepiva u Indoneziji iznosila je 65.3 posto.

U brazilskom istraživanju cjepivo je bilo učinkovito u 83.7 posto u prevenciji medicinskog liječenja, no bilo je učinkovito 100 posto u prevenciji hospitalizacije, ozbiljnije bolesti i smrti, rečeno je u petak iz Sinovaca.

13.00

 U Splitsko-dalmatinske županije u posljednja 24 sata evidentirane su 84 novooboljele osobe od Covid infekcije, a tri osobe su umrle, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupno je obrađeno 642 testa.

Prema izvješću KBC-a Split umrla su trojica muškaraca u dobi od 68, 78 i 92 godine, koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na koronavirus.

Među novooboljelim osobama najviše ih je iz Splita (38) i Kaštela (11).
Od ukupnog broja novooboljelih 35 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.
Ukupno 1454 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 98 Covid pozitivnih osoba, od kojih je sedam na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.

Komentari 149