Srbin ga spasio od Srba i zato su ga ubili: 'Moj Srđan nije umro, on živi u svakom čovjeku' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 11

Srđan Aleksić spasio čovjeka od od srpskih vojnika i zato su ga ubili: 'Moj Srđo živi u svakome'

Srđan Aleksić spasio čovjeka od  od srpskih vojnika i zato su ga ubili: 'Moj Srđo živi u svakome'

Srbina Srđana Aleksića brutalno je pretukla vlastita vojska jer je pokušao zaštititi sumještanina. Njegov otac danas priča kako mu je sve teže na ovaj dan doći na grob sinu, ali da godine prolaze u ponosu

VIDEO

Srbin Srđan Aleksić preminuo je na današnji dan prije 30 godina jer je u Trebinju pokušavao zaštititi sunarodnjaka muslimana Alena Glavovića. Njegov čin naljutio je pripadnike vojske Republike Srpske, kojoj je sam pripadao, te su ga brutalno pretukli. Završio je u komi nakon napada 21. siječnja, a šest dana kasnije je preminuo. 

Mladićev otac Rade napisao je tada na osmrtnici: 'Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost'.

Kako je ispričao za Dnevni avaz, svake godine mu je sve teže na ovaj dan doći na grob sinu, jer i njemu se godine broje i prolaze u tuzi ali i ponosu.

- Gledam vas, gledam mladi svijet, koji priznaje Srđana i znam da Srđan nije umro. Dobro bi bilo da nikada ne umre nijedno djelo kao što je Srđanovo djelo, već da pruži čovjeku putokaz za dobrotu, blagostanje i uništavanje svakoga zla na zemlji. To je malo teško, ali kad bi mlade tako odgajali, to bi se i dogodilo - rekao je Rade Aleksić.

Srbin ga spasio od Srba i zato su ga pretukli na smrt: Srđan je simbol ljudskosti i hrabrosti
Srbin ga spasio od Srba i zato su ga pretukli na smrt: Srđan je simbol  ljudskosti i hrabrosti

Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Trebinja, kaže da Srđanovo djelo, kao i djela drugih heroja pokazuju ratno bezumlje i pomažu u mirnodopskom zbližavanju. Inače, u Trebinju sportski kompleks i plivački miting nose Srđanovo ime. 

- Danas se osjećam umorno, tužno, ali u istom trenutku i ponosno i radosno jer moj Srđo nije umro, on živi u svakom čovjeku. Prije svega u meni i njegovim najbližima, ali i u svim prijateljima. Ja ga nekako vidim u svakom čovjeku koga sretnem na ulici, pogotovo mladom čovjeku i kada me on pozdravi sa "kako ste čika Rade", to je meni kao da me pozdravilo moje unuče, a Srđanovo dijete - rekao je Rade.

Kaže da ga svake godine na današnji dan nazove i Alen Glavović. On je nakon rata preselio u švedski Malmö. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.