News

Komentari 12

Srđan Aleksić spasio čovjeka od od srpskih vojnika i zato su ga ubili: 'Moj Srđo živi u svakome'

Srđan Aleksić spasio čovjeka od  od srpskih vojnika i zato su ga ubili: 'Moj Srđo živi u svakome'

Srbina Srđana Aleksića brutalno je pretukla vlastita vojska jer je pokušao zaštititi sumještanina. Njegov otac danas priča kako mu je sve teže na ovaj dan doći na grob sinu, ali da godine prolaze u ponosu

Srbin Srđan Aleksić preminuo je na današnji dan prije 30 godina jer je u Trebinju pokušavao zaštititi sunarodnjaka muslimana Alena Glavovića. Njegov čin naljutio je pripadnike vojske Republike Srpske, kojoj je sam pripadao, te su ga brutalno pretukli. Završio je u komi nakon napada 21. siječnja, a šest dana kasnije je preminuo. 

Mladićev otac Rade napisao je tada na osmrtnici: 'Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost'.

Kako je ispričao za Dnevni avaz, svake godine mu je sve teže na ovaj dan doći na grob sinu, jer i njemu se godine broje i prolaze u tuzi ali i ponosu.

- Gledam vas, gledam mladi svijet, koji priznaje Srđana i znam da Srđan nije umro. Dobro bi bilo da nikada ne umre nijedno djelo kao što je Srđanovo djelo, već da pruži čovjeku putokaz za dobrotu, blagostanje i uništavanje svakoga zla na zemlji. To je malo teško, ali kad bi mlade tako odgajali, to bi se i dogodilo - rekao je Rade Aleksić.

Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Trebinja, kaže da Srđanovo djelo, kao i djela drugih heroja pokazuju ratno bezumlje i pomažu u mirnodopskom zbližavanju. Inače, u Trebinju sportski kompleks i plivački miting nose Srđanovo ime. 

- Danas se osjećam umorno, tužno, ali u istom trenutku i ponosno i radosno jer moj Srđo nije umro, on živi u svakom čovjeku. Prije svega u meni i njegovim najbližima, ali i u svim prijateljima. Ja ga nekako vidim u svakom čovjeku koga sretnem na ulici, pogotovo mladom čovjeku i kada me on pozdravi sa "kako ste čika Rade", to je meni kao da me pozdravilo moje unuče, a Srđanovo dijete - rekao je Rade.

Kaže da ga svake godine na današnji dan nazove i Alen Glavović. On je nakon rata preselio u švedski Malmö. 

Najčitaniji članci