Obavijesti

News

Komentari 7

'Sretne smo jer je predsjednica spomenula otok Zlarin u UN-u'

'Sretne smo jer je predsjednica spomenula otok Zlarin u UN-u'
4

Tri žene bile su inspiracije za još deset mladih volonterki koje su im se pridružile. Ove školske godine planiraju surađivati s desetak škola u Zlarinu, Šibeniku, Zagrebu i  Vinkovcima

VIDEO

Apsolutno smo presretne i  ponosne, pogotovo zato što smo sve tri volonterke, a uz to i perfekcionistice.  Zlarin je postao prvi hrvatski otok bez jednokratne plastike! U prvoj sezoni uštedjeli smo ukupno 162.000 vrećica i drugih plastičnih predmeta, u odnosu na ljeto prije, kazale su nam Ivana Kordić (34), Ana Robb (38) i Nataša Kandijaš (30) te u šali dodale da im sad još "samo" preostaje da to ostvare na preostalih 1499 otoka i kopnu te na ostatku planete.

One su u srijedu zajednički posjetile taj otok šibenskog arhipelaga i otočane koji su odradili ogroman posao da se to doista i ostvari.  
Te tri žene već godinama, koliko god mogu, žive bez jednokratne plastike koja zatrpava i guši ljude, životinje, oceane i svu prirodu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:26

- Nemoguće je sve popraviti odjednom i odreći se sve plastike, ali ona za jednokratnu upotrebu posebno je opasna i besmislena. Puno se može napraviti noseći platnene vrećice pri odlasku u  dućane ili tržnice, izbjegavajući plastičnu ambalažu koliko se to može, kupujući u rinfuzi, a  u razgovoru s kumicama koje po navici nude vrećice, kao i drugim neznancima, razotkrivati problem. Svaki put kad posegnemo za nečim u plastici razmislimo treba li mi to uopće. Jer, važno je, svake minute jedan kamion smeća pun plastike završi u moru - rekla nam je Ivana Kordić.  

Dodala je da je Otok bez plastike ideja Ane Robb koja posljednjih 20 godina živi u Francuskoj, a ljetuje na Zlarinu, odakle joj je otac. Prestravila ju je količina plastike kojom je otok ostao zatrpan nakon ljetne fešte. Kako ima dvoje klinaca u osnovnoj i srednjoj školi, počela je s idejom Škole bez plastike i uspjela je! No to je bilo u Francuskoj.

- Otočanima je pristupila opreznije. Kupila je prava na dokumentarni film Plastični ocean  i pokazala im ga, želeći osjetiti reakcije. Bio je to ključni moment, došli su vlasnici zlarinskih trgovina, restorana,  konoba i kafića te nakon potresnog  i edukativnog, povremeno i teškog filma, odlučili napraviti promjenu i zaštititi svoj ljubljeni tok. I ja sam pogledala taj dokumentarac, i bio mi je poput hladnog tuša - kaže Ivana.

Isto ljeto održan je prvi otočki event bez plastike, na kojem je svirao Darko Rundek, također ekološki aktivist s bendom Darko, Andrea i Ftičeki. To je bio prvi test da se vidi može li se to uopće ostvariti. Plastiku su zamijenile višekratne plastične čaše koje se ne bacaju, a kroz neko vrijeme uspjele su sav pribor zamijeniti drvenim, onim od bambusa i papirnatim jer su  pronašle proizvođače ekološki prihvatljivijih materijala.

- Ono što nismo nismo mogle naći kao višekratno rješenje, zamijenili smo ekološki prihvatljivijim materijalima, ali cilj nam je zapravo smanjenje potrošnje jednokratnih proizvoda u čemu smo uspjele. Primjerice, bez slamčice se može. Ali i pomfrit se može jesti iz vrećice od recikliranog papira drvenim čačkalicama ili, zamislite, prstima! - kaže Ivana.

Tri žene bile su inspiracije za još deset mladih volonterki koje su im se pridružile. Ove školske godine planiraju surađivati s desetak škola u Zlarinu, Šibeniku, Zagrebu i  Vinkovcima gdje će učenike učiti kako živjeti s manje otpada.  

'Molim vas, prestanite bacati otpad u naše oceane i mora...'
'Molim vas, prestanite bacati otpad u naše oceane i mora...'

- Iznimno nam je drago što se mali otočić Zlarin koji je napravio veliku promjenu, predstavljen u Ujedinjenim narodima kao primjer da hrabra i odlučna zajednica zaista može mijenjati svijet na bolje, koliko god mala bila. Jer, nitko nije premalen da počne mijenjati svijet - kazala je Kordić, misleći na izlaganje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pred općom skupštinom UN-a u utorak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer