News

Komentari 34

Srića: Još ne možemo reći da smo pobijedili u trećem valu

Srića: Još ne možemo reći da smo pobijedili u trećem valu

Stanje je još uvijek prilično žestoko, puno se radi i ne možemo govoriti da smo završili treći val, možemo reći da idemo prema nekom platou i da moguće idemo prema kraju, rekao je pulmolog Saša Srića

Stanje u KB Dubrava je prilično dinamično, brojka je manja nego proteklih tjedana, ali je broj novoprimljenih hospitaliziranih između 30 ili 40 pacijenata. Otpuštamo upola manje. Stanje je još uvijek prilično žestoko, puno se radi i ne možemo govoriti da smo završili treći val, možemo reći da idemo prema nekom platou i da moguće idemo prema kraju, ali da smo ga pobijedili to još ne možemo reći, rekao je pulmolog Saša Srića za HTV-ov Studio 4.

Kaže i da možemo očekivati da će u sljedećih dva, tri tjedna padati broj hospitaliziranih i preminulih, ako će padati i broj novozaraženih.

- U ovom trećem valu najprisutniji je tzv. britanski soj koji pogađa svu populaciju, tako i mlađe bez ikakvih bolesti, dobrog zdravlja. I ono što je specifično je da se pacijent praktično u pola sata pacijent respiratorno "urušava" i dolazi do prebacivanja u jedinice intenzivnog liječenja - rekao je.

Dodaje da je jedan od simptoma brzo pogoršavajuća zaduha, odnosno otežano disanje, a drugi simptomi su slični, povišena temperatura, kašalj, gubitak okusa, mirisa, ali češći su moždani udari nego u prethodnim valovima. 

Kaže da se nagle smrti javljaju kao posljedica plućne embolije, a stavljaju ih na lijek heparin koji sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. 

Rekao je i kako se može dogodoti da će padati interes za cijepljenjem, ali da je cilj cijepiti populaciju do 55 ili 60 posto, no da je procijepljenost oko 20 posto s prvom dozom. 

Komentirao je i Covid putovnice te se ne slaže da je to diskriminacija.

- To je činjenično i vrlo bitno da oni koji su cijepljeni mogu putovati, a oni koji se neće cijepiti, neće imati tu mogućnost. Covid putovnice moći će se izrađivati u onom trenutku kada svi koji su zainteresirani mogu biti procijepljeni. 

Najčitaniji članci