News

Komentari 49

'Srušili su krov i ostavili da kuća trune. Sad nas još i ignoriraju'

'Srušili su krov i ostavili da kuća trune. Sad nas još i  ignoriraju'

Marina Kostinčer suvlasnica je najstarije kuće u Petrinji. Država joj je srušila krov i pustila mjesecima da trune

Zbog nemara su nam uništili kuću više nego potres. Kuća je zaštićeno kulturno dobro, a sad su je ostavili da trune.

POGLEDAJTE VIDEO: Nemar u Petrinji?

Započela je priču Marina Kostinčer, koja je sa sestrom vlasnica kuće u Petrinji, koja je pod zaštitom Ministarstva kulture jer datira iz 18. stoljeća.

- Nakon potresa kuća je pretrpjela značajna oštećenja, ali nakon više pregleda statičara određena je za cjelovitu obnovu, nikako za rušenje. Mi kao vlasnici, u prvom mjesecu nakon potresa proveli smo lasersko skeniranje zgrade, dobavili projekt konstruktivne obnove, ali su od tog projekta koji su hvalili sljedećih mjeseci odustali. Naručen je novi projekt, te se sad po njemu provode mjere “hitnog” podupiranja konstrukcije te izrade privremenog krova. Kada me pročelnica Konzervatorskog odsjeka u Sisku Ivana Miletić obavijestila da su sve suglasnosti pribavljene, te da je financiranje osigurano, dali smo suglasnost za rušenje krova - rekla je Kostinčer i nadodala da od tad doživljavaju agoniju.

Petrinja: Marina Kostinčer ima kuću u Nazorovoj ulici koja je zašticeno kulturno dobro

Kuću smo cijelu obnovili

- Krov su srušen 07.rujna. Nakon toga izvođači su napustili gradilište, nedovršenog posla rušenja krovne konstrukcije i čišćenja zone tavana na kojoj su ostavili dijelove konstrukcije te oko 30-40 m3 šute. Kuća tako stoji i kisne, stvari su nam potpuno uništene, iako je prizemlje zgrade bilo potpuno u redu, s nekim pukotinama. Zgrada je pokisnula u više navrata, te se natopila i ostavljena šuta na konstrukciji tavana, koja sad prijeti ogromnom težinom da se sve uruši. Nitko nam se neće javiti, zvali smo ministarstvo, nadzorni inženjer nas potpuno ignorira. U opasnosti smo da nam ono što nije uništio potres, uništi nevjerojatna nebriga države - nadodala je Kostinčer te naglasila kako je njihova kuća nastarija u Petrinji.

- Naša kuća je jedna od najstarijih u gradu, nemo ih puno takvih u cijeloj Hrvatskoj. Nakon domovinskog rata je potpuno obnovljena, poštujući preporuke Konzervatorskog odsjeka. Ni po čemu nije bila devastirana, vlasnički je čista, održavana i ojačana - pojašnjava Kostinčer.

O svemu smo pitali Ministarstvo kulture, ali su nam rekli da će odgovor poslati sredinom idućeg tjedna. Upit smo poslali i izvođaču, ali do zaključenja ovog broja nisu odgovorili.

Najčitaniji članci